Kaj boste skuhali danes?
Cheesecake z jagodami in hrustljavimi arašidi
Cheesecake v nadgrajeni različici
Cheesecake z jagodami in hrustljavimi arašidi
Cheesecake v nadgrajeni različici
Sestavine
piškotna osnova
- 60 g stopljenega masla
- 250 g piškotov
- 85 g hrustljavega arašidovega masla (s koščki arašidov)
nadev
- 200 g crème fraîche ali kisle smetane
- 200 g polnomastnega kremnega sira
- 25 g presejanega sladkorja v prahu
- ½ žličke vaniljeve paste ali semena ½ vaniljevega stroka
okras in omaka
- 450 g zrelih jagod (najbolje majhnih)
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 40-gramska krhka arašidova ploščica (krokant)
- maslo za pekač
- sladkor v prahu za posip
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Najlepši okus jeseni: francoska jabolčna pita z marelično noto
To je ena najboljših jesenskih pit. Prepletajo se okusi jabolk in marelične marmelade z aromo cimeta. Meni se zdi ravno prav sladka, s kančkom kisline zaradi marelične marmelade. Pri nas izgine v hipu.
Sestavine
piškotna osnova
- 60 g stopljenega masla
- 250 g piškotov
- 85 g hrustljavega arašidovega masla (s koščki arašidov)
nadev
- 200 g crème fraîche ali kisle smetane
- 200 g polnomastnega kremnega sira
- 25 g presejanega sladkorja v prahu
- ½ žličke vaniljeve paste ali semena ½ vaniljevega stroka
okras in omaka
- 450 g zrelih jagod (najbolje majhnih)
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 40-gramska krhka arašidova ploščica (krokant)
- maslo za pekač
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Okrogel pekač s premerom 20 cm dobro namastimo z maslom in obložimo s papirjem za peko. Piškote drobno zmeljemo v multipraktiku ali jih damo v vrečko, ki jo stisnemo, da se znebimo zraka, nato piškote zdrobimo z valjarjem.
Stopljeno maslo in arašidovo maslo dodamo piškotom in dobro zmešamo, da dobimo zmes, ki spominja na mokro mivko. Z mešanico enakomerno obložimo dno in obod pekača, oblogo z zadnjo stranjo žlice zravnamo, tako da pritiskamo nanjo, nato jo še zgladimo. Pekač za 30 minut postavimo v zamrzovalnik.
Sestavine za nadev stepemo z električnim mešalnikom, da dobimo gosto zmes. Z žlico jo previdno razporedimo po piškotni osnovi in jo obložimo s 25 jagodami. V hladilniku jo hladimo vsaj 2 uri.
Preliv pripravimo tako, da 200 g jagod in sladkor v prahu v multipraktiku ali s paličnim mešalnikom zmeljemo v gladko omako.
Zelo hladno torto previdno vzamemo iz pekača, posipamo z zdrobljeno arašidovo ploščico (krokantom) in s sladkorjem v prahu. Postrežemo jo z omako.