V mobilni restavraciji ohranja tradicijo, vključuje pa tudi novosti
Kombinira klasične in sodobne okuse – Potuje po Sloveniji, kmalu še na stalni lokaciji v Lendavi

Enriko Tot iz Doline pri Lendavi je od malih nog navdušen nad kuhanjem in vrtenjem kuhalnice. »K temu me je spodbudila pokojna babica, s katero sem večino časa živel v Genterovcih. Kuhala je za nas in ni mi preostalo drugega, kot da ji pomagam. Postalo mi je zanimivo in naučil sem se veliko stvari. Nekaj njenih receptov sem si tudi zapisal,« je začel pripovedovati. Pozneje se je vpisal na Dvojezično srednjo šolo Lendava smer gastronom hotelir, po šolanju zamenjal več služb v gostinstvu, skozi misli pa so mu vedno švigale ideje, da bi nekoč imel nekaj svojega. Želja se mu je uresničila pred nekaj meseci, ko si je omislil mobilno restavracijo oziroma tako imenovani foodtruck, v katerem ponuja različne jedi. Prvi delovni dan je imel 13. septembra lani, ko je po njegovih besedah zelo deževalo, vztrajal je do decembra, novo sezono pa je začel februarja.
Odločil se je, da bo stranke razvajal s tradicionalnimi jedmi in kulinariko, ki je značilna za druge evropske ali svetovne države. Pravi, da se pri kuhanju rad igra z okusi in sestavinami. »Po eni strani želim ohranjati to, kar že imamo, po drugi strani pa biti sodoben, moderen. Večina ljudi, sploh starejši, imajo raje klasične, poznane jedi. Starejšemu gospodu ali gospe ne moreš ponuditi azijske hrane. Lahko mu razlagaš, kako je dobro, ampak na koncu bo dejal, dajte mi raje zrezek,« opiše. Drugače pa je pri mladih, ki bolj z veseljem poskušajo novosti.
Njegova mobilna restavracija se imenuje Riko's Hotpot, Riko je namreč njegov vzdevek. Poskusili boste lahko različne jedi, od enolončnic, kot sta bograč in čili z mesom, do langašev, burgerjev, vrepov, hot dogov ... »Langaš delam po babičinem receptu, testo pripravljam iz krompirja,« je dejal in dodal, da pa nadeve oziroma premaze rad posodablja. V letošnji sezoni je pripravil tudi čili z mesom in tofujem, sodeč po dobrih odzivih se bo to na meniju znašlo še kdaj. Povedal je tudi, da je trenutno marsikje po svetu uspešnica tako imenovani smash burger, zato ga je tudi on dal v ponudbo. Pojasni, da ta nastane tako, da namesto oblikovane pleskavice mleto meso oblikuješ na žaru, tako da ga stisneš s posebnim kuharskim pripomočkom. Ni pozabil niti na vegetarijance in vegane. Nekaj jedi zanje že pripravlja, v načrtih pa jih ima še več. Dejal je še, da jedi, ki potrebujejo daljši čas kuhanja, sploh tiste na žlico, pripravi pred odhodom na mesto prodaje, preostale pa pripravi ob naročilu.

Stranke iz različnih generacij
Sprva je mobilna restavracija, ki jo je prilagodil svojim željam in potrebam, stala v Petišovcih, ob stezi Lindauring, zatem se je Tot odločil, da bo začel potovati po različnih krajih. Zasledili ste ga lahko v Lendavi, Murski Soboti, v času pustovanja tudi na Ptuju. »Dobro je bilo, tam smo bili novi, nepoznani in dokazali smo, da nam gre delo, ki smo si ga zastavili, dobro od rok,« je zadovoljen. Če gre na večje prireditve, ima s sabo pomočnike, sicer pa dela in kuha sam. Trenutno ureja stalno lokacijo, na kateri bo prisoten vsak dan v tednu, razen ob nedeljah. Mobilna restavracija bo kmalu stala v Lendavi, nekje v bližini trgovskih centrov, še naprej pa bodo potovali po Sloveniji.
»Moja največja želja je, da obstanem na trgu. Mislim, da bo k temu pripomogla tudi stalna lokacija,« je ocenil. Hkrati se zaveda, da današnja situacija v gostinstvu ni rožnata, da primanjkuje kadrov in da je treba res trdo delati, da se uveljaviš, sploh če si novinec. Sam je na dokazovanje pripravljen, saj ga kuhanje zelo veseli, in prav to, da dela iz ljubezni, ga žene naprej. »Spomnim se, da je bila moja velika motivacija za prihodnost v srednji šoli neko tekmovanje med šolami. Ekipo smo sestavljali dijaki različnih letnikov, jaz sem bil najmlajši. Dobili smo škatlo, v kateri so se skrivale sestavine, in iz njih smo morali nekaj pripraviti. Odlično smo se dopolnjevali in na koncu dosegli tretje mesto,« pravi o izkušnji, ki se je še danes velikokrat spomni. Navdih za ponudbo črpa tudi iz svetovnega spleta, a kot pravi, receptov ne kopira, ampak jih skuša vedno zapeljati v svojo smer.
V lokalni skupnosti ima mlad kuhar veliko podporo, veselijo pa ga tudi odzivi dosedanjih strank. »Ko poskušajo hrano, jih opazujem in iz njihovih reakcij vidim, da so zadovoljni. To mi veliko pomeni in je dokaz, da sem na pravi poti,« za konec pove Enriko Tot.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
