
Čokoladni kolač z bučkami
Bučke niso samo za kosilo, ampak tudi za posladek!
Čokoladni kolač z bučkami
Bučke niso samo za kosilo, ampak tudi za posladek!

Sestavine
- 350 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 50 g kakava v prahu
- 1 žlička začimb za jabolčni zavitek
- 1,7 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- 320 g rjavega sladkorja
- 3 jajca
- 2 žlički vaniljeve arome
- 5 dl naribanih bučk (pribl. 2 srednje veliki bučki)
- 150 g grobo nasekljanih praženih lešnikov
- sol
- 200 g temne čokolade
- 1 dl sladke smetane
- maščoba za model

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 350 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 50 g kakava v prahu
- 1 žlička začimb za jabolčni zavitek
- 1,7 dl ekstra deviškega oljčnega olja
- 320 g rjavega sladkorja
- 3 jajca
- 2 žlički vaniljeve arome
- 5 dl naribanih bučk (pribl. 2 srednje veliki bučki)
- 150 g grobo nasekljanih praženih lešnikov
- sol
- 200 g temne čokolade
- 1 dl sladke smetane
- maščoba za model
Postopek
Pečico segrejemo na 180° C. Pripravimo okrogel model s premerom 24 cm, ga namastimo in obložimo s papirjem za peko. V veliki skledi zmešamo presejano moko s pecilnim praškom in kakavom, začimbe in žličko soli. V drugi skledi zmešamo olje, sladkor, jajca, aromo in naribane bučke. Suhe in mokre sestavine združimo in le toliko premešamo, da dobimo homogeno testo. Primešamo mu še lešnike in vse skupaj vlijemo v pripravljen model.
Pečemo od 50 minut do 1 ure, oziroma tako dolgo, da ostane nož, ki ga zapičimo v sredino pečenega testa, čist. Kolač ohlajamo 10 minut v pekaču, nato ga stresemo na kuhinjsko rešetko in popolnoma ohladimo.
Čokolado razlomimo na manjše kose in jo damo v dovolj veliko skodelico. V kozici zavremo smetano in vrelo prelijemo po čokoladi. Mešamo, da se čokolada popolnoma raztopi in dobimo gladko mešanico. Pustimo, da se preliv rahlo ohladi in zgosti. Nato ga prelijemo po vrhu kolača tako, da steče tudi po njegovih straneh.
Nasvet
Bučke lahko vsebujejo precej vode, zato jih, če je potrebno, pred peko dobro ožmemo. Lahko jih damo v krpo in iz bučk iztisnemo odvečni sok. Ker so bučke vodene, pečemo kolač, če je potrebno, 10 minut dlje in spet naredimo preizkus z nožem.