
Kaj boste skuhali danes?
Retro snežene kepe v čokoladni omaki
Retro snežene kepe v čokoladni omaki

Sestavine
- 150 g čokolade
- 5 dl mleka
- 1 vaniljev strok
- 4 jajca
- 80 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 žlička grenkega kakava in čokoladni ostružki za okras

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 150 g čokolade
- 5 dl mleka
- 1 vaniljev strok
- 4 jajca
- 80 g sladkorja
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 1 žlička grenkega kakava in čokoladni ostružki za okras
Postopek
Najprej pripravimo kremo. Čokolado razlomimo na manjše kose. Vaniljev strok po dolgem razrežemo in postrgamo sredico. V kozici na nizkem ognju zavremo mleko z vaniljevim strokom in sredico. Ko zavre, odstavimo in odstranimo vaniljev strok. Mleko precedimo skozi drobno cedilo.
Jajca ubijemo in ločimo beljake od rumenjakov. Rumenjakom dodamo sladkor in stepamo, da zmes postane skoraj bela. V večji posodi pomešamo mleko in rumenjakovo zmes ter kuhamo na nizkem ognju nekaj minut (mleko ne sme zavreti), da dobimo gostejšo maso. Odstavimo jo z ognja in dodamo čokolado, premešamo, in ko se čokolada stopi, posodo ponovno postavimo na nizek ogenj za 3 minute. Neprestano enakomerno mešamo. Kremo prelijemo v čisto posodo. Pustimo jo, da se ohladi, vmes občasno premešamo, nato jo za najmanj eno uro postavimo na hladno.
Medtem pripravimo snežne kepe. Beljake stepemo z vaniljevim sladkorjem v čvrst sneg. Zavremo večjo količino vode in vanjo položimo zvrhane žlice snega. Poširamo 1 minuto in jih ohladimo na papirnati kuhinjski brisači, ki vpije odvečno tekočino.
Kremo nalijemo v primerne posodice in v vsako postavimo po eno snežno kepo. Potresemo s kakavom v prahu in okrasimo z večjimi čokoladnimi ostružki.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Dušena telečja krača s paradižnikom in timijanom
Dušena telečja krača bo odlična na kak hladen siv dan
Domač jajčni liker
Jajčni liker je nostalgična klasika božičnih praznikov in novoletnih praznovanj