Kaj boste skuhali danes?
Čokoladni tris s češnjami
Čokoladna "zemlja", čokoladni fondant in sladoled
Čokoladni tris s češnjami
Čokoladna "zemlja", čokoladni fondant in sladoled
Sestavine
- 50 g zmehčanega masla
- 85 g arašidovega masla s koščki arašidov
- 170 g rjavega sladkorja
- 1 žlička vaniljeve arome
- 4 velika jajca
- 85 g moke
- 300 g koščkov temne čokolade
- 1 velik kozarec češnjevega kompota
- pribl. 250 g pripravljenega čokoladnega biskvita (za »zemljo«)
- 6 kepic vaniljevega sladoleda
- 6 češenj s peclji
- maslo za modelčke
- kakav v prahu za posip modelčkov
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 50 g zmehčanega masla
- 85 g arašidovega masla s koščki arašidov
- 170 g rjavega sladkorja
- 1 žlička vaniljeve arome
- 4 velika jajca
- 85 g moke
- 300 g koščkov temne čokolade
- 1 velik kozarec češnjevega kompota
- pribl. 250 g pripravljenega čokoladnega biskvita (za »zemljo«)
- 6 kepic vaniljevega sladoleda
- 6 češenj s peclji
- maslo za modelčke
- kakav v prahu za posip modelčkov
Postopek
Najprej pripravimo čokoladno »zemljo « tako, da čokoladni biskvit narežemo na tanke rezine, jih razporedimo na pekač s papirjem za peko in pečemo pol ure, da postanejo hrustljave na dotik. Vmes jih enkrat obrnemo. Pečene damo v kuhinjski robot ali sekljalnik in zmeljemo v fine drobtine.
Modelčke za fondant dobro premažemo s stopljenim maslom, jih damo za kakšno minuto v hladilnik in spet premažemo. Nato v prvi modelček vsujemo žlico kakava v prahu, dobro pretresemo, da se kakav oprime vseh stranic, nato pa odvečni kakav stresemo v naslednji modelček in z dlanmi tlesknemo po dnu prvega modelčka, da se znebimo še odvečnega kakava, ki je ostal na dnu modelčka. Tako naredimo z vsemi modelčki.
Zmehčano maslo stepemo z arašidovim maslom, sladkorjem in vaniljino aromo. Vtepemo še jajca, nato pa še moko. Primešamo še stopljeno temno čokolado in maso razdelimo v modelčke. Damo jih za 24 ur v hladilnik.
Pred postrežbo pečico segrejemo na 200 °C. Fondante pečemo 10 do 12 minut tako, da so po površini pečeni, v notranjosti pa še vedno malo tekoči. Medtem pripravimo postrežne krožnike. Na eno stran damo kupček čokoladne »zemlje « s češnjo na vrhu; »zemljo« lahko postrežemo tudi tako, da jo napolnimo v lična mala vedrca. Na drugo stran krožnika damo zvrhano žlico češnjevega kompota, ki ga obložimo s kepico sladoleda, in končno, na sredino, previdno zvrnemo fondant. Sladico takoj postrežemo.