7 receptov s šparglji, ki vedno navdušijo
Šparglji so spet na meniju in mi jih še vedno obožujemo, saj so resni znanilci prave pomadi. Imamo 7 svežih in preprostih, a odličnih receptov.

Šparglji so ena tistih vrtnin, s katerimi praznujemo konec zime na krožniku in vstop v sezono sveže, po možnosti doma pridelane zelenjave.
Kiš s šparglji in sirom
Sestavine:
Za testo:
- 230 g pirine moke
- 80 g kokosovega olja
- ščepec soli
Za nadev:
- 1 šopek zelenih špargljev
- 250 g svežega kremnega sira
- 5 žlic kremastega grškega jogurta
- 4 jajca
- 100 g drobno naribane gavde
- 1 žlica drobno sesekljanega peteršilja
- 2 žlici ekstra deviškega olivnega olja
- sol
- mleti črni poper
- ščepec naribanega muškatnega oreščka
- užitni cvetovi za okras
Priprava:
Iz moke, kokosovega olja, ščepca soli in 3 žlic mrzle vode naredite testo in ga zavijte v živilsko folijo. Za približno 30 minut ga postavite v hladilnik.
Špargljem odstranite olesenele dele stebel. V posodi zmešajte sveži sir z jogurtom, jajci, gavdo, peteršiljem in olivnim oljem. Nadev začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
Testo razvaljajte in z njim obložite dno in stranice pekača. Prebodite ga z vilicami, obložite s papirjem za peko in fižolom ter pecite pri 200 °C približno 10 minut.
Pečeno testo vzemite iz pečice, odstranite papir s fižolom in nadevajte s sirno mešanico. Na nadev dajte šparglje in pecite pri 180 °C približno 30 minut. Naj se ohladi, nato okrasite z užitnimi cvetovi in postrezite.
Preberite tudi:
Solata s šparglji, krompirjem in agrumi
Sestavine:
- 100 g parmezana
- 1 žlica pinjol
- 2 peščici bazilike
- 1 žlica olivnega olja
- 1 žlica rastlinskega olja
- sol in poper
- 1 strok česna
- 400 g krompirja
- kumina po okusu
- 1 limona
- 2 pomaranči
- 1 grenivka
- 1 rdeča čebula
- 1 spomladanska čebula
- 1 šopek špargljev
- 4 vejice melise

Priprava:
V skledo dajte polovico naribanega parmezana, popečene pinjole, baziliko, olivno in rastlinsko olje, sol, poper, česen in zmešajte, da boste dobili gladek bazilikin pesto.
Krompir operite, dajte v osoljeno vodo s kumino in kuhajte, dokler se ne zmehča. Odcedite. Citruse olupite in narežite na rezine. Čebulo in spomladansko čebulo narežite na koščke.
Špargljem odrežite trde konce, preostali del skuhajte v slani vodi. Odcedite in sperite. Nadrobite preostali parmezan. Krompir narežite na manjše kose.
Krompir, šparglje, agrume in šalotko dajte v skledo, pokapajte s pestom, soljo in poprom ter rahlo premešajte. Na krožniku posujte s koščki parmezana ter vejicami melise in postrezite.
Špargljevi zvitki
Sestavine:
- 1 listnato testo
- 1 korenček
- 1 šopek špargljev
- sol
- 150 g parmske šunke
- 150 g gavde
- 1 jajce
- 1 žlica sezama
- 200 g skute
- 1 žlica majoneze
- mleti poper
- pest vodne kreše

Priprava:
Listnato testo razvaljamo in ga razrežemo na kvadrate. Špargljem odstranimo oleseneli del, korenje narežemo na paličice. Nato jih na kratko skuhamo v vreli osoljeni vodi in odcedimo.
Na kvadrate listnatega testa damo parmsko šunko, korenje in šparglje. Potresemo z naribanim sirom in nato dva vogala testa prepognemo drug proti drugemu, da nastane zavitek.
Damo na pekač, obložen s papirjem za peko, premažemo z razžvrkljanim jajcem, posujemo s sezamom in pečemo pri 190 °C približno 25 minut, da postanejo zlato rjave barve.
Zmešamo skuto in majonezo, začinimo s soljo in poprom ter dodamo vodno krešo. Postrežemo.
Šparglji z mesnimi kroglicami
Sestavine:
- 400 g špargljev (zelenih in belih)
- sol
- 1 čebula
- 50 g masla
- mleti črni poper
- 100 ml belega vina
- 100 ml smetane za kuhanje
- 300 g mletega mesa (mešanica svinjine in govedine)
- ščepec mletega muškatnega oreščka
- 1 jajce
- 1 rezina popečenega kruha
- 2 žlici drobtin
- 3 žlice rastlinskega olja

Priprava:
Šparglje operite, osušite s papirnato brisačo in odrežite trde konce. Bele šparglje olupite z lupilcem (zelenih mladih špargljev ni treba lupiti) in jih narežite na večje kose. Postavite jih v osoljeno vrelo vodo in jih nekaj minut kuhajte, dokler se ne zmehčajo. Odstranite jih in odcedite.
Čebulo očistite in drobno sesekljajte. Na maslu jo podušite, da se zlato rjavo obarva. Nato dodajte sol in poper ter zalijte z vinom. Skupaj kuhajte nekaj minut in nato prilijte smetano. Segrejte in odstranite z ognja.
Meso v skledi zmešajte s soljo, poprom, muškatnim oreščkom, jajcem, kockami opečenega kruha in drobtinami. Iz mešanice oblikujte kroglice in jih v ponvi na segretem olju ocvrite z vseh strani do zlato rjave barve.
Pripravljene kroglice položite v pripravljeno špargljevo omako in jih pogrejte. Postrezite s kuhanim krompirjem.
Pikantni kiš s šparglji, paradižnikom in timijanom
Sestavine:
Za testo:
- 180 g gladke moke
- sol
- 120 g masla
- gladka moka za posipanje delovne površine
- maslo za mazanje pekača
Za nadev:
- 2 rdeči čebuli
- 250 g masla
- 220 ml smetane za stepanje
- sol
- mleti črni poper
- 50 g rikote
- 2 jajci
- 150 g zelenih špargljev
- 80 g parmezana
- 100 g češnjevih paradižnikov
- sveži timijan

Priprava:
V veliki skledi zmešajte moko s ščepcem soli, dodajte kocke masla in s prsti oblikujte drobtine, nato dodajte 3 žlice ledene vode in z lopatico mešajte, dokler se ne začne oblikovati testo, ki ga zavijete v folijo za živila in pustite v hladilniku približno 30 minut.
Testo razvaljajte na pomokani delovni površini in ga položite v pekač (26 cm), dno prebodite z vilicami in na vrh položite papir za peko, obtežen s fižolom. Pecite pri 160 °C približno 20 minut, nato odstranite fižol in papir.
Čebulo olupite in narežite na rezine. V ponvi segrejte žlico masla, na njem prepražite čebulo, odstavite z ognja in v vročo ponev vlijte smetano. Vse skupaj premešajte in začinite s soljo in poprom. Ko se ohladi, vmešajte rikoto in na koncu še jajca.
Šparglje olupite in odstranite olesenele konce, jih razporedite po pečenem testu, prelijte s pripravljeno zmesjo, posujte z nadrobljenim parmezanom in sesekljanim paradižnikom ter dodajte timijan. Pecite pri 160 °C približno 45 minut.
Piščančji zrezek s šparglji in limonovo omako
Sestavine:
- 600 g piščančjih prsi
- 8 vejic timijana
- 1/3 šopka peteršilja
- sol
- mleti črni poper
- 1 žlica olivnega olja
- 500 g zelenih špargljev
- 3 limone
- 400 g korenja z listi
- 100 g masla
- 150 ml smetane za stepanje
- ½ žlice gorčice
- sladkor po okusu

Priprava:
Piščančje prsi očistite, operite in posušite ter jih razrežite na 4 enako velike kose. Polovico zelišč sesekljajte. Pripravljeno meso začinite s soljo in poprom, pokapajte z olivnim oljem in potresite s sesekljanimi zelišči.
Šparglje očistite, odrežite trde konce in jih skuhajte v osoljeni vodi z malo limonovega soka, odcedite. Korenje očistite in ga skuhajte v slani vodi ter odcedite.
V segreti ponvi z olivnim oljem in polovico masla počasi popecite meso do zlato rjave barve, ga položite na krožnik, pokrijte in pustite počivati. V isto ponev na sok od mesa dajte šparglje in korenje ter pogrejte. Začinite s soljo, prenesite na krožnik in ohranite toplo.
V ponev za zelenjavo dajte smetano, gorčico, sladkor, na majhne kocke narezane limone brez lupine, zavrite, začinite s soljo in dodajte preostala zelišča. Meso in zelenjavo razdelite na krožnike in jih prelijte z limonovim sokom.
Spomladanska krompirjeva solata s šparglji
Sestavine:
Za solato:
- 800 g majhnega krompirja
- sol
- 400 g mladih poganjkov zelenih špargljev
- 1 manjša rdeča čebula
- 1 mlada čebula
Za preliv:
- 40 g indijskih oreščkov (ali olupljenih mandljev)
- 2 srednje velika stroka česna
- 2 žlici narezanega drobnjaka
- 4 žlice olivnega olja
- 4 žlice limonovega soka
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 1 čajna žlička soli
- 1 čajna žlička sveže mletega obarvanega popra
- 2 žlički javorjevega sirupa (ali medu)
Za zaključek:
- sveži koper po okusu
- limonova lupina za okras

Priprava:
Krompir operemo, damo v lonec z vrelo slano vodo in kuhamo približno 20 minut. Nato odcedimo in pustimo, da se ohladi.
Mladim kalčkom špargljev odstranimo posušene konce, jih zavežemo z jedilno vrvico in jih damo v vrelo, rahlo osoljeno vodo, tako da so konice špargljev nad površjem. Kuhamo le v sopari. Kuhamo približno 2–4 minute, skoraj do mehkega. Nato jih prestavimo v skledo z ledeno vodo, hitro ohladimo in odcedimo.
V sekljalnik damo oreščke, olupljen strok česna in narezani drobnjak. Prilijemo olje, 8 žlic vode, limonov sok in kis. Dodamo sol, poper, javorjev sirup in premešamo.
V manjše sklede damo narezani krompir, na poševne rezine narezane šparglje, na trakce narezano rdečo čebulo in na kolobarje narezano mlado čebulo. Dodamo preliv in premešamo. Solato prestavimo na servirni krožnik, dodamo sveži koper in okrasimo z limonovo lupinico. Postrežemo takoj.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se