Kaj boste skuhali danes?
Jabolčni krhlji v krompirjevem testu
Krompirjevo testo je odlično za sladice.
Jabolčni krhlji v krompirjevem testu
Krompirjevo testo je odlično za sladice.
    Sestavine
- 1 kg mokastega krompirja
 - 250 g ostre moke
 - 20 g masla
 - 2 rumenjaka
 - ščepec naribanega muškatnega oreška
 - sol
 - 4 jabolka
 - maslo za model
 - cimetov sladkor za posip
 - jabolčni krhlji in stepena smetana za okras
 
preliv
- 1 jajce
 - 2 dl mleka za preliv
 
        
            
            Tako pire pripravi chef z 31 Michelinovimi zvezdicami
Težko bi našli jed, ki je preprostejša in bolj vsestranska od krompirjevega pireja. Slastna je že osnovna različica, mi pa smo za vas zbrali nekaj prav posebnih idej.
        
            
            Božanski čufti v paradižnikovi enolončnici, ki pogreje in nasiti
Morda smo res bolj navajeni čuftov v paradižnikovi omaki, ampak v paradižnikovi juhi so res odlični - to je preprost recept, ki ga boste pripravljali znova in znova.
        
            
            Ričet po receptu Marije Merljak
Ko v kuhinji zadiši po ričetu, takrat vemo, da se kuha nekaj res dobrega in domačega.
Sestavine
- 1 kg mokastega krompirja
 - 250 g ostre moke
 - 20 g masla
 - 2 rumenjaka
 - ščepec naribanega muškatnega oreška
 - sol
 - 4 jabolka
 - maslo za model
 - cimetov sladkor za posip
 - jabolčni krhlji in stepena smetana za okras
 
preliv
- 1 jajce
 - 2 dl mleka za preliv
 
Postopek
Krompir v lupini skuhamo, olupimo, še vročega pretlačimo, nato pa ohladimo. Če je kuhan krompir že ohlajen, ga lahko tudi naribamo. Pretlačen krompir zgnetemo z moko, maslom, jajcem, rumenjaki, muškatnim oreškom in soljo v gladko testo. Testa ne gnetemo predolgo, ker postane žilavo.
Jabolka olupimo in razrežemo na četrtine. Testo razvaljamo in razrežemo na 16 pravokotnikov, tako velikih, da so jabolčni krhlji lepo oviti v testo; jabolčni krhlji naj stoje pokonci in kukajo iz testa.
Tortni model namažemo z maslom in s testom ovite jabolčne krhlje zložimo pokonci v model. Uporabimo lahko tudi več manjših modelčkov, v katere nadevamo po štiri jabolčne krhlje.
Pečemo v pečici pri 160 °C približno pol ure do zlato rumene barve. Pečene jabolčne krhlje prelijemo z jajcem, ki smo ga razžvrkljali z mlekom in lepo popečemo (pečemo še približno 10 minut). Preden pecivo ponudimo, ga rahlo potresemo s cimetovim sladkorjem. Sadno sladico okrasimo s svežimi jabolčnimi krhlji in stepeno sladko smetano.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Marelice, kuhane v karamelu
Pecivo z limonovo kremo in borovnicami
Popolna slaščica za pomladna praznovanja
Piščanec v omaki s sladkim vinom, s česnom in šampinjoni
Kombinacija, ki navdušuje!