Kaj boste skuhali danes?
Češnjev cheesecake
Slastni cheesecake lahko pripravimo tudi v podolgovati različici in ga postrežemo kot rezine
Češnjev cheesecake
Slastni cheesecake lahko pripravimo tudi v podolgovati različici in ga postrežemo kot rezine
Sestavine
osnova
- 200 g maslenih ali drugih drobljivih piškotov
- 50 g stopljenega masla
sirni nadev
- 600 g kremnega sira (npr. filadelfija)
- 1 žlička vaniljeve arome
- 170 g rjavega sladkorja
- 2 žlici moke
- 2 jajci
obloga
- 50 g rjavega sladkorja
- 400 g izkoščičenih češenj
- maščoba za pekač
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
osnova
- 200 g maslenih ali drugih drobljivih piškotov
- 50 g stopljenega masla
sirni nadev
- 600 g kremnega sira (npr. filadelfija)
- 1 žlička vaniljeve arome
- 170 g rjavega sladkorja
- 2 žlici moke
- 2 jajci
obloga
- 50 g rjavega sladkorja
- 400 g izkoščičenih češenj
- maščoba za pekač
Postopek
Pečico segrejemo na 160 °C. Pravokotni pekač, velik približno 27 x 10 cm in visok 7 cm, namastimo in obložimo s papirjem za peko. Piškote damo v kuhinjski strojček in jih zdrobimo. Dodamo maslo in še naprej mešamo, da nastane gladka masa. Razdelimo jo in z žlico pritisnemo ob dno pekača.
Nadev pripravimo tako, da gladko zmešamo sir, vaniljevo aromo in sladkor. Nato vmešamo še moko in jajca. Maso vlijemo čez piškotno dno in poravnamo z žlico ali lopatko. Pečemo približno eno uro oziroma tako dolgo, da nadev na robovih porjavi. Pečeno maso ohladimo, nato pa damo kolač v hladilnik, da se popolnoma ohladi.
Medtem ko se kolač ohlaja, damo v ponev sladkor in ga karameliziramo. Dodamo mu češnje in jih 3 do 4 minute dušimo, da postanejo lepljive in spustijo sok. Ohladimo jih, nato pa damo češnjev sok nazaj v ponev. Na visokem ognju ga pokuhamo, in ko se zgosti, ga odstranimo z ognja in ohladimo. Preden kolač postrežemo, ga vzamemo iz pekača in pustimo približno pol ure na sobni temperaturi. Nato po njem razporedimo češnje, prelijemo s sirupom in narežemo na rezine.
Nasvet
Če kolač spečemo v pravokotnem pekaču, je zelo lepo videti in tudi lažje ga postrežemo. Tako pripravljene češnje lahko postrežemo tudi z zamrznjenim jogurtom ali sladoledom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Klobase, dušene v jabolčniku
Klobase in krompirjev pire sta že preizkušena kombinacija, omaka z jabolčnikom pa je nekaj novega in posebnega.