Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 16 listov želatine
- 1,2 l polnomastnega mleka
- 200 g breskev (svežih ali vloženih)
- 200 g sladkorja v prahu
- rumeno, rožnato in vijoličasto jedilno barvilo (po želji)
- 200 g malin
- 200 g robidnic
- 200 g manga (svežega ali vloženega)
- olje nevtralnega okusa za modla
- sladoled, ko postrežemo (po želji)
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 16 listov želatine
- 1,2 l polnomastnega mleka
- 200 g breskev (svežih ali vloženih)
- 200 g sladkorja v prahu
- rumeno, rožnato in vijoličasto jedilno barvilo (po želji)
- 200 g malin
- 200 g robidnic
- 200 g manga (svežega ali vloženega)
- olje nevtralnega okusa za modla
- sladoled, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Štiri liste želatine v skledi prelijemo s hladno vodo in pustimo namakati 5 minut, da se zmehčajo. Odmerimo 1,5 dl mleka, ga nalijemo v majhno kozico in segrevamo le toliko, da se začne kaditi. Ko je želatina mehka, jo ožmemo in iztisnemo vodo, nato jo dodamo v mleko in mešamo, da se stopi. Postavimo na stran in pustimo, da se mleko ohladi na sobno temperaturo.
V multipraktiku zmeljemo breskve (če imamo vložene, jih prej odcedimo), 50 g sladkorja v prahu in 1,5 dl mleka. Če želimo res močno barvo, dodamo kapljico rumene jedilne barve. Mešanico skozi fino cedilo precedimo v skledo, nato vmešamo ohlajeno mleko z želatino. Dva modla za želeje rahlo naoljimo in mednju razdelimo breskovo mešanico. Postavimo v hladilnik za 1 uro oziroma za toliko časa, da se ravno strdi – ne pustimo predolgo, sicer se plasti ne bodo lepo sprijele in žele bo razpadel, ko ga bomo zvrnili iz modlov.
Prvi in drugi korak ponovimo z malinami in rožnatim jedilnim barvilom. Zelo pomembno je, da je mešanica sobne temperature, preden jo nalijemo na vrh breskovega želeja, drugače se bo spodnja plast stopila. Modla vrnemo v hladilnik za 1 uro oziroma za toliko, da se malinov žele komaj strdi. Nato postopek ponovimo z mangom in oranžnim jedilnim barvilom. Postavimo v hladilnik za 2 uri oziroma do 24 ur.
Ko želimo žele postreči, modla potopimo v toplo vodo, da se bo žele ločil od modlov, nato zvrnemo na krožnika ali stojali za torte. Po želji zraven ponudimo sladoled in sveže jagodičje.
Nasvet
Pri tem receptu lahko eksperimentiramo z različnimi vrstami sadja, a se izogibamo ananasu, papaji in kiviju, ki preprečijo, da bi se želatina pravilno strdila.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Juha iz pečene paprike in paradižnika
Preprosta juha iz pečene paprike in paradižnika bo pripravljena, kot bi mignil
Najboljši vegi burgerji z mariniranim korenčkom
Najboljša izbira za prijatelje, ki jim je ljubša zelenjava.