© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Sadni mlečni žele

Sadni mlečni žele

Čas priprave 35 min + 6 ur za hlajenje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina 2 želeja po 5 dl (vsak za 6 oseb)
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
LI3411517@JELLY_0575

Sestavine

  • 16 listov želatine
  • 1,2 l polnomastnega mleka
  • 200 g breskev (svežih ali vloženih)
  • 200 g sladkorja v prahu
  • rumeno, rožnato in vijoličasto jedilno barvilo (po želji)
  • 200 g malin
  • 200 g robidnic
  • 200 g manga (svežega ali vloženega)
  • olje nevtralnega okusa za modla
  • sladoled, ko postrežemo (po želji)
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 16 listov želatine
  • 1,2 l polnomastnega mleka
  • 200 g breskev (svežih ali vloženih)
  • 200 g sladkorja v prahu
  • rumeno, rožnato in vijoličasto jedilno barvilo (po želji)
  • 200 g malin
  • 200 g robidnic
  • 200 g manga (svežega ali vloženega)
  • olje nevtralnega okusa za modla
  • sladoled, ko postrežemo (po želji)

Postopek

1

Štiri liste želatine v skledi prelijemo s hladno vodo in pustimo namakati 5 minut, da se zmehčajo. Odmerimo 1,5 dl mleka, ga nalijemo v majhno kozico in segrevamo le toliko, da se začne kaditi. Ko je želatina mehka, jo ožmemo in iztisnemo vodo, nato jo dodamo v mleko in mešamo, da se stopi. Postavimo na stran in pustimo, da se mleko ohladi na sobno temperaturo.

2

V multipraktiku zmeljemo breskve (če imamo vložene, jih prej odcedimo), 50  g sladkorja v prahu in 1,5 dl mleka. Če želimo res močno barvo, dodamo kapljico rumene jedilne barve. Mešanico skozi fino cedilo precedimo v skledo, nato vmešamo ohlajeno mleko z želatino. Dva modla za želeje rahlo naoljimo in mednju razdelimo breskovo mešanico. Postavimo v hladilnik za 1 uro oziroma za toliko časa, da se ravno strdi – ne pustimo predolgo, sicer se plasti ne bodo lepo sprijele in žele bo razpadel, ko ga bomo zvrnili iz modlov.

3

Prvi in drugi korak ponovimo z malinami in rožnatim jedilnim barvilom. Zelo pomembno je, da je mešanica sobne temperature, preden jo nalijemo na vrh breskovega želeja, drugače se bo spodnja plast stopila. Modla vrnemo v hladilnik za 1 uro oziroma za toliko, da se malinov žele komaj strdi. Nato postopek ponovimo z mangom in oranžnim jedilnim barvilom. Postavimo v hladilnik za 2  uri oziroma do 24 ur.

4

Ko želimo žele postreči, modla potopimo v toplo vodo, da se bo žele ločil od modlov, nato zvrnemo na krožnika ali stojali za torte. Po želji zraven ponudimo sladoled in sveže jagodičje.

Nasvet

Pri tem receptu lahko eksperimentiramo z različnimi vrstami sadja, a se izogibamo ananasu, papaji in kiviju, ki preprečijo, da bi se želatina pravilno strdila.

Priljubljeni recepti

Palačinke z nadevom iz višenj in kremnega sira

Palačinke so večna klasika, pri izbiri nadeva pa si lahko privoščimo malce ustvarjalnosti

20 min
Enostavno

Omleta s kapucinko

Za uravnavo sladkorja in čvrste kosti

Enostavno

Goveja juha

Goveja juha, kot so jo pripravljale naše babice

15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.