
Sestavine
- 16 listov želatine
- 1,2 l polnomastnega mleka
- 200 g breskev (svežih ali vloženih)
- 200 g sladkorja v prahu
- rumeno, rožnato in vijoličasto jedilno barvilo (po želji)
- 200 g malin
- 200 g robidnic
- 200 g manga (svežega ali vloženega)
- olje nevtralnega okusa za modla
- sladoled, ko postrežemo (po želji)

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
- 16 listov želatine
- 1,2 l polnomastnega mleka
- 200 g breskev (svežih ali vloženih)
- 200 g sladkorja v prahu
- rumeno, rožnato in vijoličasto jedilno barvilo (po želji)
- 200 g malin
- 200 g robidnic
- 200 g manga (svežega ali vloženega)
- olje nevtralnega okusa za modla
- sladoled, ko postrežemo (po želji)
Postopek
Štiri liste želatine v skledi prelijemo s hladno vodo in pustimo namakati 5 minut, da se zmehčajo. Odmerimo 1,5 dl mleka, ga nalijemo v majhno kozico in segrevamo le toliko, da se začne kaditi. Ko je želatina mehka, jo ožmemo in iztisnemo vodo, nato jo dodamo v mleko in mešamo, da se stopi. Postavimo na stran in pustimo, da se mleko ohladi na sobno temperaturo.
V multipraktiku zmeljemo breskve (če imamo vložene, jih prej odcedimo), 50 g sladkorja v prahu in 1,5 dl mleka. Če želimo res močno barvo, dodamo kapljico rumene jedilne barve. Mešanico skozi fino cedilo precedimo v skledo, nato vmešamo ohlajeno mleko z želatino. Dva modla za želeje rahlo naoljimo in mednju razdelimo breskovo mešanico. Postavimo v hladilnik za 1 uro oziroma za toliko časa, da se ravno strdi – ne pustimo predolgo, sicer se plasti ne bodo lepo sprijele in žele bo razpadel, ko ga bomo zvrnili iz modlov.
Prvi in drugi korak ponovimo z malinami in rožnatim jedilnim barvilom. Zelo pomembno je, da je mešanica sobne temperature, preden jo nalijemo na vrh breskovega želeja, drugače se bo spodnja plast stopila. Modla vrnemo v hladilnik za 1 uro oziroma za toliko, da se malinov žele komaj strdi. Nato postopek ponovimo z mangom in oranžnim jedilnim barvilom. Postavimo v hladilnik za 2 uri oziroma do 24 ur.
Ko želimo žele postreči, modla potopimo v toplo vodo, da se bo žele ločil od modlov, nato zvrnemo na krožnika ali stojali za torte. Po želji zraven ponudimo sladoled in sveže jagodičje.
Nasvet
Pri tem receptu lahko eksperimentiramo z različnimi vrstami sadja, a se izogibamo ananasu, papaji in kiviju, ki preprečijo, da bi se želatina pravilno strdila.