Njoki malo drugače: 7 idej, ki vedno uspejo
Njoki, svaljki, lulčki ... sami jim dajte ime, mi vam pomagamo z idejami z različnih vetrov.

Njoki, ki seveda prihajajo iz Italije, so ena od jedi, ki jo jedo v mnogo državah in jih različno pripravijo - lahko so kuhani, pečeni, sladki, majhni, veliki.
Njoki, pečeni s feto
Porcij: 4
Sestavine:
- 2 žlici olja
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 250 g vloženega paradižnika
- sol
- mleti črni poper
- bazilika
- 400 g krompirjevih njokov
- 75 g fete
- 50 g češnjevega paradižnika
Priprava:
V ponvi na olju prepražite sesekljano čebulo in česen, dodajte vložene paradižnike, sol in poper, sesekljano baziliko in zavrite.
V osoljeni vodi skuhajte njoke, jih odcedite, dodajte paradižnikovi omaki in vse skupaj prenesite v pekač. Dodajte sesekljano feto in razpolovljene paradižnike ter pecite pri 180 °C približno 10 minut, da se zlato obarva. Ob serviranju posujte z natrgano baziliko.
Ovseni svaljki z makom in brusničnim džemom
Porcije: 4
Sestavine:
- 200 g jajc
- 400 ml vode
- sol
- 100 g pirine moke
- 1 jajce
- 50 g masla za preliv
- 100 g mletega maka
- 50 g sladkorja v prahu
- 150 g brusnične marmelade

Priprava:
Ovsene kosmiče dvakrat poparite z vročo vodo. Prelijte jih v lonec, zalijte z vodo, dodajte ščepec soli in počasi kuhajte, dokler se ne zmehčajo. Po kuhanju jih pustite, da se ohladijo. Nato dodajte moko in jajce.
Testo razvaljajte, razrežite na koščke velikosti oreha in ga z dlanmi oblikujte v obliko svaljkov. Kuhajte v osoljeni vodi približno 8 minut. Ko so kuhani, jih vzemite iz vode, odcedite in prelijte s stopljenim maslom. Razporedite jih po krožnikih, potresite z mletim makom, pomešanim s sladkorjem v prahu, in prelijte z brusnično marmelado.
Njoki z žajbljem in piščancem
Porcij: 4
Sestavine:
- 4 piščančje prsi s kožo
- sol
- olivno olje
- 12 listov žajblja
- 600 g svežih krompirjevih njokov
- 1 rdeča čebula
- 2 stroka česna
- 500 g paradižnikovega pireja
- 200 ml piščančje juhe
- 80 g naribanega parmezana

Priprava:
Meso na obeh straneh posolite. V ponvi segrejte olje, dodajte žajbljeve liste, jih popražite, da postanejo hrustljavi, in odstavite. Nato pripravljeno meso na obeh straneh zlato popecite, ga prenesite v pekač in pecite v pečici pri 180 °C približno 12 minut.
V isto ponev dodajte malo olja in na njem zlato prepražite njoke, dodajte sesekljano čebulo in po minuti sesekljan česen, vse skupaj prepražite, dodajte paradižnikov pire, juho in žajbelj ter kuhajte, da nastane gosta omaka.
Pečeno meso narežite na rezine. Na krožnike razdelite njoke z omako, razporedite rezine mesa in posujte s parmezanom.
Pečeni njoki caprese
Porcij: 4
Sestavine:
- 2 paketa njokov
- 4 žlice olivnega olja
- 2 žlici pesta bazilike
- 1 ščepec čilija
- sol, poper
- 500 g češnjevih paradižnikov
- 2 zavojčka mocarele
- 2 žlici drobno naribanega parmezana
- bazilika za okras
- 4 žlice pinjol

Priprava:
Najprej po navodilih na embalaži skuhajte njoke, jih odcedite in pustite, da se odcedijo. Olivno olje zmešajte s pestom, čilijem, soljo in poprom. Paradižnike prerežite na pol in vse skupaj zmešajte.
Mešanico prenesite v pekač, jo obložite s koščki mocarele in približno 15 minut pecite pri 200 °C. Porcije potresite s parmezanom, okrasite z baziliko in praženimi pinjolami.
Grški njoki z artičokami in čičerko
Porcij: 4
Sestavine:
- 2 žlici olivnega olja
- 400 g svežih njokov
- 1 bela čebula
- 1 rdeča paprika
- 4 stroki česna
- 3 vejice svežega origana in mete
- 300 g čičerke v pločevinki
- 1 pločevinka narezanega paradižnika
- 220 g zamrznjenih artičok
- 20 oliv brez koščice
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- sol in poper
- kosmiči rdečega popra
- 30 g fete

Priprava:
Na segreti žlici olivnega olja prepražite njoke do zlato rjave barve, nato jih odstavite in ohranite na toplem. Na drugi žlici segretega olja prepražite na kocke narezano čebulo, da se zlato rjavo obarva. Nato vmešajte drobno sesekljano rdečo papriko in jo pražite 2 minuti.
Dodajte zdrobljen česen in sesekljana zelišča ter jih med mešanjem pražite še minuto. Vmešajte odcejeno čičerko, paradižnik, sesekljane artičoke, olive, kis, sol, poper in papriko. Premešajte in kuhajte skupaj približno 5 minut. V mešanico vmešajte njoke in nadrobljeno feto. Okrasite s svežimi zelišči.
Njoki po sorentinsko
Sestavine:
Za njoke:
- 1 kg krompirja (po možnosti škrobnata vrsta, kot je russet)
- 300 g gladke moke
- 1 jajce
- ščepec soli
Za omako:
- 800 g paradižnika (ali 2 pločevinki pelatov)
- 3 stroki česna
- 3 žlice olivnega olja
- sveža bazilika (pest listov)
- 1 žlička sladkorja (če so paradižniki kisli)
- sol in poper po okusu
Za gratiniranje:
- 200 g mocarele (narezane na majhne kocke)
- 50 g naribanega parmezana Parmigiano Reggiano
- sveža bazilika za okras

Priprava:
Njoki:
Kuhanje krompirja: operite krompirje in jih neolupljene skuhajte, dokler niso mehki (približno 30-40 minut, odvisno od velikosti). Ko so kuhani, jih odcedite, pustite, da se nekoliko ohladijo, nato jih olupite.
Pasiranje krompirja: medtem ko so krompirji še topli, jih pretlačite skozi stiskalnico za krompir ali fino sito.
Priprava testa: na delovno površino nasujte moko, naredite jamico na sredini in dodajte pretlačene krompirje, razžvrkljano jajce in ščepec soli. Nežno mešajte in gnetite, dokler ne dobite gladkega testa. Če je testo preveč lepljivo, dodajte malo več moke, vendar pazite, da ne preveč, saj to lahko naredi njoke trde.
Oblikovanje njokov: testo razdelite na manjše kose in vsak kos oblikujte v dolg svaljek debeline približno 2 cm. Svaljke narežite na majhne koščke dolge približno 2-3 cm. Vsak košček rahlo pritisnite z vilicami, da ustvarite tradicionalne utore na njokih.
Kuhanje njokov: njoke kuhajte v velikem loncu slane vode. Ko priplavajo na površino (približno 2-3 minute), so kuhani. S penovko jih poberite ven in položite na pladenj.
Omaka:
Priprava paradižnika: če uporabljate sveže paradižnike, jih blanširajte v vreli vodi nekaj minut, olupite, odstranite semena in sesekljajte. Če uporabljate pelate, jih preprosto zdrobite z vilicami ali rokami.
Priprava omake: v veliki ponvi segrejte olivno olje in dodajte sesekljan česen. Popecite ga na srednji temperaturi, dokler ne postane zlato rjav, vendar pazite, da se ne zažge. Dodajte sesekljan paradižnik, nekaj listov bazilike, sol, poper in sladkor. Kuhajte na zmernem ognju približno 20 minut, dokler se omaka ne zgosti.
Sestavljanje in gratiniranje:
Mešanje njokov in omake: kuhane njoke dodajte v omako in jih nežno premešajte, da se vsi prepojijo z omako.
Dodajanje mocarele: njoke preložite v ognjevarno posodo. Enakomerno jih posujte s kockami mocarele.
Gratiniranje: vse posujte z naribanim parmezanom. Pecite v predhodno ogreti pečici na 200 °C približno 10-15 minut ali dokler sir ne postane zlato rjav in ne začne tvoriti mehurčkov.
Postrežba: postrezite takoj, okrašeno s svežimi listi bazilike.
Preberite tudi:
- Uspešnice s šparglji: ideje za popolne spomladanske krožnike
- Družbo navdušite z raznolikimi italijanskimi predjedmi
- Kako pravilno skuhamo čičeriko
Špinačni njoki
Sestavine:
- 500 g sveže špinače (ali 300 g zamrznjene, odmrznjene in dobro odcejene)
- 250 g rikote (polnomastne)
- 100 g gladke moke (več po potrebi)
- 50 g naribanega parmezana Parmigiano Reggiana
- 1 jajce
- ščepec muškatnega oreščka
- sol in poper po okusu

Priprava:
Priprava špinačnih njokov:
Sveža špinača: špinačo dobro operite in odcedite. V veliki ponvi na srednji temperaturi segrejte malo olivnega olja in dodajte špinačo. Kuhajte, dokler ne oveni (približno 3-4 minute). Pustite, da se nekoliko ohladi, nato jo dobro ožemite, da odstranite odvečno tekočino. Sesekljajte jo na drobno.
Zamrznjena špinača: odmrznite špinačo, nato jo dobro ožemite, da odstranite vso odvečno tekočino.
Mešanje sestavin: v veliki skledi zmešajte sesekljano špinačo, rikoto, nariban parmezan, jajce, muškatni orešček, sol in poper. Počasi dodajte moko in mešajte, dokler ne nastane mehko, a ne preveč lepljivo testo. Količina moke se lahko razlikuje glede na vlažnost sestavin, zato dodajajte moko postopoma, dokler testo ne postane obvladljivo.
Oblikovanje njokov: testo razdelite na več manjših delov. Vsak del oblikujte v dolg svaljek debeline približno 2 cm. Svaljke narežite na majhne koščke dolge približno 2-3 cm. Če želite tradicionalen videz, lahko vsak košček rahlo pritisnete z vilicami.
Kuhanje njokov: v velikem loncu zavrite vodo in jo rahlo solite. Njoke kuhajte v manjših serijah. Ko priplavajo na površino (po približno 2-3 minutah), jih s penovko poberite ven in položite na pladenj. Pazite, da jih ne prekuhate, saj bodo postali premehki.
Namigi za serviranje:
- Maslena žajbljeva omaka: v ponvi segrejte nekaj žlic masla, dokler ne postane rahlo rjavo in dišeče. Dodajte nekaj svežih listov žajblja in kuhajte še nekaj minut. S to omako prelijte njoke.
- Paradižnikova omaka: pripravite lahko tudi hitro paradižnikovo omako z olivnim oljem, česnom, pelati in svežo baziliko. Njoke premešajte v omaki in postrezite.
- Kremna omaka s sirom: njoke prelijte s kremasto omako iz gorgonzole ali drugega modrega sira.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se