Kako pravilno skuhamo čičeriko
Suha čičerika – kako dolgo jo namakati in kuhati, da doseže pravo mehkobo in poln okus? Preverite preprost vodič za pripravo doma in nekaj odličnih receptov.

Čičerika iz pločevinke je priročna, a če želite še več okusa in boljšo teksturo, je suha čičerika odlična izbira.
Ali je suho čičeriko treba namakati
Da. Suha čičerika potrebuje namakanje, saj s tem pospešimo kuhanje, izboljšamo prebavljivost in zmanjšamo vsebnost nekaterih naravnih spojin, ki lahko povzročajo napenjanje.
Suho čičeriko namakamo v veliki skledi, saj med namakanjem močno nabrekne. Prelijemo jo z vsaj dvojno količino hladne vode in pustimo stati čez noč, približno 8 do 12 ur.

RECEPT: Skušin file s solato iz čičerike
Kako dolgo se kuha čičerika
Namočeno čičeriko odcedimo in temeljito speremo pod hladno vodo ter jo stresemo v kozico z debelim dnom. Prelijemo jo z zadostno količino sveže vode – naj bo ta nekaj centimetrov nad nivojem čičerike. Na srednji temperaturi jo zavremo, nato zmanjšamo temperaturo, kozico delno pokrijemo in kuhamo približno 30 minut.
Po tem času kozico popolnoma pokrijemo in kuhamo še eno uro, da se zrna zmehčajo, ali do uro in pol, če želimo, da začnejo razpadati in postanejo bolj kašasta. Med kuhanjem sproti odstranjujemo peno, ki se nabira na površini. Kuhano čičeriko odcedimo in uporabimo v izbranem receptu.

RECEPT: Čičerkini burgerji z gobami
Namig za okusnejši rezultat
Za bolj aromatično čičeriko v vodo med kuhanjem dodamo lovorov list, česen ali košček čebule. Sol dodamo šele proti koncu kuhanja, da se zrna prej lepo zmehčajo.

RECEPT: Popoln domači humus
Preizkušeni recepti
Čičerka je vsestranska stročnica, ki jo lahko uporabimo v številnih slanih in celo sladkih receptih. Odlično se obnese v juhah, enolončnicah, solatah, namazih in v pečenih jedeh. Najbolj znani jedi iz čičerke sta gotovo humus, kremasti namaz iz zmlete kuhane čičerike, tahinija, limone in česna, ter falafel, ocvrti čičerikini polpeti, priljubljeni po vsem Bližnjem vzhodu. Čičeriko lahko dodamo tudi k testeninam, pečeni zelenjavi ali uporabimo kot beljakovinsko osnovo za zelenjavne polpete in burgerje.
- Mešana solata s pečenim sirom za žar, čičeriko in limeto
- Čičerikina juha
- Čičerikina juha po tunizijsko
- Jagnječje čufte s cvetačo in čičeriko
- Bučni kari s čičeriko
- Korenčkov falafel
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se