Dober tek
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kako pravilno skuhamo čičeriko


Uredništvo
5. 5. 2025, 05.30
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Suha čičerika – kako dolgo jo namakati in kuhati, da doseže pravo mehkobo in poln okus? Preverite preprost vodič za pripravo doma in nekaj odličnih receptov.

čičerkina juha po tunizijsko
Kochen&Küche
Čičerkina juha po tunizijsko

Čičerika iz pločevinke je priročna, a če želite še več okusa in boljšo teksturo, je suha čičerika odlična izbira.

Ali je suho čičeriko treba namakati

Da. Suha čičerika potrebuje namakanje, saj s tem pospešimo kuhanje, izboljšamo prebavljivost in zmanjšamo vsebnost nekaterih naravnih spojin, ki lahko povzročajo napenjanje.

Suho čičeriko namakamo v veliki skledi, saj med namakanjem močno nabrekne. Prelijemo jo z vsaj dvojno količino hladne vode in pustimo stati čez noč, približno 8 do 12 ur.

skusin-file-s-solato-iz-cicerke_558x620_acf_cropped
urska
skusin-file-s-solato-iz-cicerke_558x620_acf_cropped

RECEPT: Skušin file s solato iz čičerike

Kako dolgo se kuha čičerika

Namočeno čičeriko odcedimo in temeljito speremo pod hladno vodo ter jo stresemo v kozico z debelim dnom. Prelijemo jo z zadostno količino sveže vode – naj bo ta nekaj centimetrov nad nivojem čičerike. Na srednji temperaturi jo zavremo, nato zmanjšamo temperaturo, kozico delno pokrijemo in kuhamo približno 30 minut.

Po tem času kozico popolnoma pokrijemo in kuhamo še eno uro, da se zrna zmehčajo, ali do uro in pol, če želimo, da začnejo razpadati in postanejo bolj kašasta. Med kuhanjem sproti odstranjujemo peno, ki se nabira na površini. Kuhano čičeriko odcedimo in uporabimo v izbranem receptu.

cicerkini-burgerji-z-gobami_558x620_acf_cropped
urska
cicerkini-burgerji-z-gobami_558x620_acf_cropped

RECEPT: Čičerkini burgerji z gobami

Namig za okusnejši rezultat

Za bolj aromatično čičeriko v vodo med kuhanjem dodamo lovorov list, česen ali košček čebule. Sol dodamo šele proti koncu kuhanja, da se zrna prej lepo zmehčajo.

humusov-kroznik-z-zacinjenim-cipsom-iz-tortilj_558x620_acf_cropped
urska
Humusov krožnik z začinjenim čipsom iz tortilj

RECEPT: Popoln domači humus

Preizkušeni recepti

Čičerka je vsestranska stročnica, ki jo lahko uporabimo v številnih slanih in celo sladkih receptih. Odlično se obnese v juhah, enolončnicah, solatah, namazih in v pečenih jedeh. Najbolj znani jedi iz čičerke sta gotovo humus, kremasti namaz iz zmlete kuhane čičerike, tahinija, limone in česna, ter falafel, ocvrti čičerikini polpeti, priljubljeni po vsem Bližnjem vzhodu. Čičeriko lahko dodamo tudi k testeninam, pečeni zelenjavi ali uporabimo kot beljakovinsko osnovo za zelenjavne polpete in burgerje.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.