Uspešnice s šparglji: ideje za popolne spomladanske krožnike
Sezona špargljev je tu! Popestri juho, solato ali jih postrezi ob lososu. Sveže ideje za pravo spomladansko razvajanje.

Sezona špargljev je na vrhuncu in njihovi ljubitelji se že sprašujemo, v katero jed bi jih še lahko vključili. Dovolite, da vam namignemo: juha postane še privlačnejša, če v njej zaplava na oko pečeno jajce, krompirjeva solata se nikakor ne bo branila malo zelene družbe – to je pač spomladanska različica, kot priloga pa so šparglji naravnost fantastični ob lososu v pomarančni omaki.
Spomladanska krompirjeva solata s šparglji
Sestavine
- 800 g krompirja
- sol
- 400 g zelenih špargljev
- 1 manjša rdeča čebula
- 1 mlada čebula
- Preliv:
- 40 g indijskih oreščkov
- 2 srednje velika stroka česna
- 2 žlici sesekljanega drobnjaka
- 4 žlice olivnega olja
- 4 žlice limoninega soka
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 1 čajna žlička soli
- 1 čajna žlička sveže mletega obarvanega popra
- 1 čajna žlička medu
Okrasitev:
Svež koper
limonina lupina za okras (po želji)
Priprava
1. Krompir umijemo, damo v lonec z vrelo slano vodo in skuhamo do mehkega. Nato ga odcedimo in pustimo, da se ohladi.
2. Špargljem odstranimo olesenele konce, jih zvežemo z jedilno vrvico in damo v vrelo, rahlo osoljeno vodo, tako da so vršički nad gladino. Kuhamo približno 4 minute, skoraj do mehkega. Nato jih prestavimo v skledo z ledeno vodo, hitro ohladimo in odcedimo.
3. V sekljalnik damo oreščke, olupljen strok česna in narezan drobnjak. Prilijemo olje, 8 žlic vode, limonin sok in kis. Dodamo sol, poper, med in premešamo.
4. V skledo damo olupljen in narezan krompir, narezane šparglje, na trakce narezano rdečo čebulo in na kolobarje narezano mlado čebulo. Dodamo preliv in premešamo. Solato prestavimo na servirni krožnik, dodamo svež koper in okrasimo z limonino lupinico.
Postrežemo takoj.

Špargljeva juha z jajcem
Sestavine za 4 osebe
- 200 g krompirja
- 3 šalotke
- 3 stroki česna
- 400 g zelenih špargljev
- 50 g masla
- oljčno olje
- 700 ml piščančje juhe
- 100 g sveže špinače
- 100 ml smetane
- sol
- mlet poper
- muškatni orešček
- 4 jajca
Priprava
1. Olupite krompir, šalotko in česen. Šalotko in česen narežite na rezine, krompir pa na manjše kose. Odrežite olesenele dele špargljev, nato šparglje narežite na manjše konce, konice špargljev pa pustite cele za končno okrasitev.
2. V loncu segrejte maslo in 2 žlici olivnega olja ter na njem popražite šalotko in česen. Ko začneta dobivati zlato barvo, dodajte krompir in zalijte z juho (uporabite lahko kar piščančjo jušno osnovo). 20 minut kuhajte na majhnem ognju. Nato dodajte narezane šparglje in oprano špinačo ter še malo podušite (približno 5 minut).
3. Juho dobro premešajte, dodajte smetano in zavrite. Odstavite z ognja ter začinite s soljo, poprom in ščepcem muškatnega oreščka.
4. Na vročem olju v ponvi najprej popražite vršičke špargljev, nato pa ocvrtite jajca. V krožnike vlijte juho, okrasite s pečenimi jajci in popraženimi vršički špargljev.

Losos s pomarančo in šparglji
Sestavine
- 600 g lososovih filejev brez kože
- sol
- mlet črni poper
- 5 pomaranč
- 800 g zelenih špargljev
- oljčno olje
- 1 žlica medu
- 50 g masla
- 2 žlički koruznega škroba
- 2 vejici rožmarina + za okras
Priprava
1. Fileje lososa umijte, osušite ter začinite s soljo in poprom. Položite jih v skledo, prelijte s stisnjenim sokom 4 pomaranč in 20 minut marinirajte na sobni temperaturi.
2. Šparglje oplaknite, odrežite jim olesenele konce in jih v skupinah po približno 8 povežite z vrvico za živila. Postavite jih pokonci v višji lonec z vrelo slano vodo, tako da so vršički nad gladino, in kuhajte približno 5 minut. Nato jih odcedite.
3. Lososa vzemite iz marinade in popecite v ponvi na segretem olju (na vsaki strani približno 3 minute). Fileje prenesite na krožnik in ohranite tople.
4. Marinado s pomarančnim sokom prelijte v ponev, dodajte med, polovico masla in zavrite. Nato dodajte škrob, raztopljen v 2 žlicah hladne vode, in temeljito premešajte. Omaki dodajte na drobno sesekljane listke rožmarina in preostalo narezano oprano, po možnosti bio pomarančo, ter zavrite. Omako zmehčajte s preostalim maslom ter začinite s soljo in poprom. Na koncu v ponev vrnite popečene fileje lososa in jih pustite, da se segrejejo. Lososa z omako razdelite na krožnike, okrasite s svežim rožmarinom in postrezite s šparglji.
Objavljeno v reviji Jana, št. 18, 6. maj 2025.
Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se