
Čokoladno-lešnikovo-pomarančni kolač
Čokoladno-lešnikovo-pomarančni kolač

Sestavine
- 1,75 dl blagega oljčnega olja
- 150 g blanširanih lešnikov
- 1 dl pomarančnega soka
- nastrgana lupina 1 bio pomaranče
- 150 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- ščep soli
- 50 g kakava v prahu
- 3 velika jajca
- 175 g svetlega sladkorja muskovado
- oljčno olje za model
kandirane pomarančne rezine
- 300 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 velika pomaranča
krašenje
- 0,75 dl pomarančnega soka
- 100 g temne čokolade
- 50 g suho popraženih blanširanih lešnikov
- 1 žlička jedilne zlate barve v prahu

Ta trik je nujen za dobro holandsko omako
Prečiščeno maslo je čista maščoba, pridobljena iz masla, brez vseh trdnih delcev (ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode). Odlično je za pripravo različnih omak, kot je na primer holandska omaka.

Viralna pita, ki navdušuje z okusom in nizkimi kalorijami
Spanakopita, znana grška pita s špinačo in feto, slovi po hrustljavosti in bogatem okusu. Za manj kalorično različico smo za vas poiskali viralni recept.

Še en okusen način, da porabite bučke z vrta
Če se vam je na vrtu nabralo preveč bučk – predvsem tistih, ki so vam med dopustom ušle izpod nadzora – jih lahko uporabite nekoliko drugače kot običajno.
Sestavine
- 1,75 dl blagega oljčnega olja
- 150 g blanširanih lešnikov
- 1 dl pomarančnega soka
- nastrgana lupina 1 bio pomaranče
- 150 g moke
- ½ žličke pecilnega praška
- ščep soli
- 50 g kakava v prahu
- 3 velika jajca
- 175 g svetlega sladkorja muskovado
- oljčno olje za model
kandirane pomarančne rezine
- 300 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 velika pomaranča
krašenje
- 0,75 dl pomarančnega soka
- 100 g temne čokolade
- 50 g suho popraženih blanširanih lešnikov
- 1 žlička jedilne zlate barve v prahu
Postopek
Če je le mogoče, naredimo kandirane pomarančne rezine že en dan vnaprej. Pomarančo narežemo na rezine, debele 3 mm. V srednje veliko kozico vlijemo 3 dl vode, stresemo vanjo sladkor in zavremo. Temperaturo znižamo, da tekočina le še narahlo vre, spustimo vanjo pomarančne rezine in kuhamo 1 uro do 1 uro in 10 minut oziroma dokler ne postanejo prosojne; občasno jih obrnemo. Plitev pekač obložimo s papirjem za peko. Pomarančne rezine pazljivo poberemo iz sirupa, jih položimo na pripravljeni pekač in damo na stran, da se posušijo (vsaj za 8 ur), preden jih bomo prerezali na pol. Sirup prihranimo.
Pečico segrejemo na 180 °C. S tanko plastjo olja premažemo model za štruce, težke 1 kg, in ga obložimo s papirjem za peko.
V multipraktiku zmeljemo lešnike do velikosti grobih drobtin; ne meljemo predolgo, sicer se bo začelo iz njih izločati olje. Stresemo jih v skledo in dodamo nastrgano pomarančno lupino in preostale suhe sestavine (razen sladkorja). Enakomerno jih razmešamo.
Olje in pomarančni sok vlijemo v vrč in premešamo. Jajca in sladkor z električnim mešalnikom stepamo 5 do 10 minut oziroma dokler se njihova prostornina ne potroji, metlice, ki jih dvignemo iz kreme, pa pustijo sled. V jajčno mešanico počasi vlijemo oljno mešanico in gladko razmešamo.
Jajčni mešanici v 3 ali 4 porcijah primešamo mešanico z moko; delamo pazljivo, da ostane testo rahlo. V tem receptu moke ne moremo presejati na jajca, ker so mleti lešniki pregrobi, zato pazimo, da moke ne vsujemo na en kup. Ko dobimo enakomerno testo, ga pretresemo v pripravljeni model in pečemo 50 do 55 minut oziroma dokler zobotrebec, ki ga zabodemo v sredino, ne ostane čist, ko ga izvlečemo.
Kolač po vsej površini prebodemo in ga prelijemo s 5 žlicami prihranjenega pomarančnega sirupa. Počakamo, da se 15 minut hladi v modlu, nato ga preložimo na žično mrežico, kjer naj se do konca ohladi. Izbočeni vrh testa odrežemo (in ga uporabimo za kako mini sadno zloženko) in ga s prerezano stranjo navzdol položimo na servirni krožnik.
Lotimo se krašenja. Pomarančni sok vlijemo v majhno kozico in zavremo. Čokolado damo v majhno skledico, jo prelijemo s pomarančnim sokom in zmešamo v gladek ganaš. Za kakih 20 do 25 minut ga postavimo v hladilnik, da se zgosti. Lešnike damo v majhno skledico, dodamo zlato barvo z nekaj kapljami vode in mešamo, da se pozlatijo. Ganaš nadevamo v brizgalno vrečko z majhnim okroglim nastavkom. Po vsem kolaču nabrizgamo kupčke, nato ga okrasimo še s pozlačenimi lešniki in kandiranimi pomarančnimi rezinami. V nepredušno zaprti posodi se bo to pecivo ohranilo 3 dni.