© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje
Čas branja 3 min.

Pozabite na predsodke: krompir je lahko tudi zdrav in fit


Uredništvo
31. 10. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V Evropi je v prodaji več kot 200 sort krompirja. Izplača se torej malo pobrskati po različnih možnostih za solate, cmoke in druge krompirjeve jedi.

krompir
Profimedia
Poznamo več kot 3000 sort krompirja, bele, rumene, rožnate, rdeče barve, vodene ali mokaste strukture.

Najprej nekaj hitrih odgovorov, na katere imate zagotovo vprašanja! 

Ali krompir redi?

Da, v kombinaciji z omakami ali pa v obliki čipsa in ocvrtega krompirčka. Drugače pa ima krompir le 80 kcal na 100 g. Poleg tega vsebuje veliko vitamina C, beljakovin in malo maščob.

Od trdega do mokastega!

Za pečen krompir, solate in narastke so primerne sorte, ki se ne razkuhajo. Tiste, ki se malce že razkuhajo, uporabite za pripravo slanega krompirja, kroketov in narastkov. Mokaste sorte so primerne za pireje, cmoke in enolončnice.

Od zgodnjih do poznih!

Novi krompir je na voljo od maja do avgusta. Hranite ga lahko do sedem dni. Srednje zgodnji krompir je na voljo od sredine avgusta in ga lahko hranite od dva do štiri mesece. Bolj pozne sorte od septembra dalje so redkejše.

Preberite še

Nakup

Krompir kupujte v zabojčkih ali papirnatih vrečkah. V plastiki je krompirju »prevroče«, v mrežah pa je deležen preveč svetlobe.

krompir, nakup, trgovina
Profimedia
Pri nakupu krompirja je smiselno paziti, da so gomolji čvrsti, brez zelenih madežev, brez kalčkov in brez mehkih ali vdrtih delov.

Namig: hrustljave skorjice

Najboljše pri narastkih je prav čudovita zlato rjava skorjica. Največkrat je iz nastrganega sira, toda parmezan, gaudo ali pa mocarelo lahko tudi še izboljšate z drugimi živili. V sir lahko primešate drobtine, oreške ali žita. Še posebej dobre so tudi drobtine od slanih prigrizkov - na primer krompirjevega čipsa, smokijev ali slanih palčk. Te poskrbijo za čudovito aromatičnost narastkov.

Še nekaj nasvetov

  • Običajen krompir s finim aromatičnim okusom je dober za kuhan krompir ali pa krompir v oblicah.
  • Kifeljčar z lahno oreškasto aromo je dober v solatah ali pa v jedeh iz ponve.
  • Vijoličnega krompirja ne lupite, temveč ga le skrtačite. Ima oreškasto aromo. Za narastke in pečen krompir.
  • Sladki krompir ali »batata« se pripravlja na enak način kot krompir, le da je slajši in ima nižji glikemični indeks, torej je primeren tudi za strožje diete.

Najbolj priljubljene krompirjeve priloge

Krompír je rastlina, znana predvsem po gomoljih, ki se uporabljajo tudi kot živilo. Izvira iz območja Andov v Južni Ameriki. Sodeč po genetskih lastnostih je bil udomačen pred približno 7.000 do 10.000 leti na jugu današnjega Peruja in skrajnemu severozahodu Bolivije. V Evropo ga je prinesel Krištof Kolumb.

Na Slovensko je prišel v času Habsburške monarhije, ko je vladala cesarica Marija Terezija, ki je želela izboljšati prehrano prebivalstva. Kmetje so se sprva upirali sajenju te poljščine, kasneje pa so jo sprejeli in posvojili za vsakoletno pridelavo.

Danes poznamo več kot 3000 sort krompirja, bele, rumene, rožnate, rdeče barve, vodene ali mokaste strukture. Je četrta najpomembnejša kulturna rastlina po količini pridelane hrane na svetu (za rižem, pšenico in koruzo) in bistven del kuhinje številnih kultur.

Pomfrit ali francoski krompirček 

Pečen krompirček ali francosko pommes frites je nastal v francosko govorečem delu Belgije konec 18. stoletja, med siromašnim ljudstvom. Najpogosteje so poleg cvrli školjke (črne klapavice), kar je belgijska narodna jed. Ime francoski krompirček so v svet ponesli angleški in ameriški vojaki med prvo svetovno vojno, ko so se borili v Belgiji. Zaradi francoskega jezika v Belgiji je ime dobil po Franciji. V Belgiji pomfri cvrejo dvakrat in ga postrežejo z majonezo.

Ocvrt krompir, pomfri
Freepik
Pomfri je najboljši iz sorte krompirja z višjo vsebnostjo škroba (npr. Agria), saj se med cvrenjem enakomerno zapeče.

Pire ali pretlačeni krompir 

Pire je po navadi olupljen v vodi kuhan krompir, ki ga pretlačimo in dodamo maslo, mleko, kislo ali sladko smetano, sol, poper. Nekateri dodajo vanj še zelenjavo, sir in nekatere začimbe. Ime pire ali puree izhaja iz stare francoščine, najstarejši ohranjeni recept pa je iz leta 1747, ki ga je v svoji knjigi Umetnost kuhanja omenila Angležinja Hannah Glasse. Kot zanimivost naj povemo, da je v visoki francoski kuhinji razmerje med maslom in krompirjem ena proti dve ali bolje kilogramu krompirja dodamo pol kilograma masla.

krompir, pire
Profimedia
Za res svilnat pire izberite moknato sorto krompirja (npr. Desiree), ga pretlačite še vročega ter mu postopoma vmešajte toplo mleko in maslo.

Krompirjevi njoki 

Njoki ali gnocchi izhajajo iz Italije in so nadomestek za testenine (pašto) ali juho. Narejeni so iz neolupljenega kuhanega krompirja, moke, jajca in soli. Seveda se njokom lahko doda še marsikaj, npr. začimbe, sir, koruzni zdrob, krušne drobtine …

Pražen krompir

Pražen krompir je kuhan krompir, ki se praži na maščobi, ki se ji lahko doda čebula ali druga zelenjava. V Sloveniji, kjer je jed zelo priljubljena, obstajajo društva, ki se zavzemajo, da bi pražen krompir postal samostojna jed.

Krompirjeva solata 

Krompirjeva solata je tradicionalna v južni Nemčiji, zelo dobro pa jo poznamo tudi pri nas. Po starih receptih za solato potrebujemo kuhan krompir, čebulo, malo goveje juhe, vinski kis, olje, blago gorčico, sladkor in poper.

E-novice · Novice

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.