Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 650 g tankih stebel rabarbare
- 100 g sladkorja
- 2 zvezdna janeža
- 25 g masla
- sok ½ limone
- 250 g razvaljanega listnatega testa
- sladoled, ko postrežemo
Rekordno število tekmovalcev za Naj Fala kruh z vsako leto boljšimi izdelki
V soboto je v Ljubljani omamno dišalo po kruhu - potekal je tradicionalni izbor Naj Fala kruh, na katerem so ljubitelji peke kruha predstavili rekordno število hlebčkov.
Dajte priložnost krapu: tako pripravite božanski paprikaš
V tokratni oddaji Slovenske kuharice Lovro Prešiček na TV Veseljak Golica gosti kar svojo babico, oziroma `babki`, odlično kuharico Marjano Strupeh iz Krškega.
Ko boste enkrat jajcem dodali to sestavino, jih ne boste več pekli brez
Odkrijte presenetljivo preprost trik z javorovim sirupom, ki ocvrtim jajcem doda popolno sočnost in gurmansko aromo. Preizkusite nenavadno, a izjemno okusno kombinacijo.
Sestavine
- 650 g tankih stebel rabarbare
- 100 g sladkorja
- 2 zvezdna janeža
- 25 g masla
- sok ½ limone
- 250 g razvaljanega listnatega testa
- sladoled, ko postrežemo
Postopek
Potrebujemo veliko težko ognjevarno ponev (najbolje premera 22 cm) ali model za pite z ravnim (ne nažlebljenim) obodom. Ponev ali model vzamemo za mero in očiščena stebla rabarbare narežemo na dolge kose – daljši kosi so videti lepše kot kratki.
Pečico segrejemo na 220 °C. V ponev stresemo sladkor in ga segrevamo, da zabrbota, se stopi in postane za odtenek ali dva temnejši. Dodamo zvezdni janež, odstavimo s štedilnika in v ponev zložimo rabarbarina stebla z zakrivljeno stranjo navzdol. Vmes položimo kosmiče masla in pokapljamo z limonovim sokom.
Testo obrežemo v krog, ki je malo večji od ponve, nato ga položimo na rabarbaro in ga krog in krog zatlačimo ob rob. Zdaj lahko pito za največ 24 ur shranimo v hladilnik ali pa jo takoj spečemo.
Pito pečemo 15 do 20 minut, da se testo zlato zapeče in napihne, karamel pa brbota ob robovih. Na ponev poveznemo velik krožnik in pito previdno zvrnemo (pazimo na vroče sokove!). Pito nekoliko ohladimo, postavimo na sredino mize in na vrh naložimo sladoled, lahko pa jo prej narežemo na kose.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Mangov smuti s kurkumo
Kruhki bagel
Kruhki bagel ali bagli, kot jim pravimo po domače, izvirajo iz Poljske, priljubljeni pa so po vsem svetu. Posebni so zato, ker jih pred peko za kratek čas damo v krop, da dobijo intenzivnejšo barvo skorjice in postanejo značilno žvečljivi.