Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Pust
Čas branja 2 min.

S čim nad neprijeten vonj cvrtja po peki krofov?


Milka Kleč
27. 2. 2025, 19.44
Posodobljeno
04. 03. 2025 · 08:58
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Zaradi pustnih dobrot lahko naš dom po cvrtju zaudarja še nekaj dni. Kako preprečiti, da bi se vonj zadrževal v prostorih?

Profimedia
Posodo z uporabljenim oljem čim prej umaknite na zračno mesto.

Cvrtje v teh dneh oznanja prihod pomladi in obilja, torej kalorično bogate hrane, ki je tradicionalna in značilna za Slovenijo pa tudi sosednje države. Vemo, da cvrtje ne spada med najbolj zdrave načine priprave živil, a vsake toliko se še kako prileže. A kaj storiti, da ne bi bodoči gostje še teden dni po cvrtju na pragu vašega doma vonjali vonja po pregretem olju?

Preberite več:

Moderni cvrtniki in nape

Prva in odlična rešitev, ki jo lahko s pridom izkoristimo in ki obljublja manj širjenja neprijetnih vonjav, so moderni cvrtniki, v katerih lahko pripravite tako krofe, pri katerih nato ne rabite nenehno natančno odmerjati temperature olja, kot tudi druge jedi. Filtrirne mreže naj bi praviloma omogočale manj sproščanja neprijetnih vonjav v zrak, kot če krofe cvremo kar v loncu.

Profimedia
Napa bo vase posrkala približno 70 odstotkov vonjav.

Vonja po cvrtju se morate znebiti tudi s filtra nape, zato ga po uporabi operite ali ustrezno zamenjajte.

Če cvrtnika ne uporabljate, je odlična rešitev, ki bo odstranila zajeten delež vonjav, kuhinjska napa, ki naj bo ves čas cvrtja vključena na najvišjo sesalno moč. A bistven podatek, na katerega je vredno opozoriti, je, da je treba filtre po uporabi ali zavreči ali dobro oprati, sicer se bo vonj po končanem cvrtju zadržal v filtrih in se tako počasi sproščal v prostor.

Strokovnjaki so potrdili, da naj bi bil vonj tudi manj intenziven še v dveh primerih: če cvremo pri nižjih temperaturah in če uporabljamo čim bolj rafinirano olje.

Po cvrtju uberite ta postopek

Na manjši krožnik v času cvrtja stresite pest tablet aktivnega oglja ali pa jih stresite v manjšo bombažno vrečko ter obesite nad lonec.Če se želimo zares dobro in čim hitreje izogniti neprijetnemu vonju, ponev, lonec ali cvrtnik nemudoma pospravite oziroma postavite na zračno mesto ali pa posodo vsaj pokrijte.

Kljub utrujenosti zaradi priprave je to eden bistvenih korakov, ki jih morate storiti, če se želite izogniti vonju po postanem olju. Ko se olje dovolj ohladi, ga nemudoma zlijte v steklen kozarec ali v za to namenjeno posodo ter shranite za poznejšo uporabo oziroma za odvoz na deponijo. Nikar olja ne zlivajte v lijak ali straniščno školjko, saj na ta način resno ogrožate kanalizacijski sistem oziroma greznico.

Na manjši krožnik v času cvrtja stresite pest tablet aktivnega oglja ali pa jih stresite v manjšo bombažno vrečko ter obesite nad lonec.

Vonj, ki se je po cvrtju zadržal v  kuhinji, boste hitro pregnali tako, da na štedilnik pristavite kozico z vodo, v katero vmešate veliko žlico alkoholnega kisa ter dodate nekaj kapljic izbranega eteričnega olja ter zavrete. Kis bo nevtraliziral neprijetne vonjave, medtem ko bo eterično olje prostor prijetno odišavilo.

Še ena metoda je, da na delovni pult postavite skodelico z dvema žličkama mlete kave ali sode bikarbone ter pustite čez noč. Sestavini bosta vsrkali neprijetne vonjave in poskrbeli za nevtralizacijo ostalih vonjav.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.