
Veganski rjavčki s kandiranimi češnjami in mandlji
Veganske sladice so izjemne!
Veganski rjavčki s kandiranimi češnjami in mandlji
Veganske sladice so izjemne!

Sestavine
- 80 g veganske margarine in še malo za model
- 2 žlici mletih lanenih semen
- 120 g temne čokolade
- ½ žličke granul instantne kave
- 125 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 70 g mletih mandljev
- 50 g kakava v prahu
- ¼ žličke soli
- 250 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 ½ žličke vaniljeve arome
- 70 g kandiranih češenj (oplaknjenih in razpolovljenih)

Festival Wild West Fest on Fire 2025
Ta konec tedna vrhunska zabava ob Zbiljskem jezeru - trije dnevi countryja, kavbojskih plesov in pravih BBQ dobrot!

Top destinacije za popoln piknik
Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Vse, kar morate vedeti o balzamičnem kisu
Iz italijanske pokrajine Emilija - Romanja, natančneje iz Modene, prihaja eden najbolj cenjenih krovcev italijanske kulinarične dediščine – tradicionalni balzamični kis.
Sestavine
- 80 g veganske margarine in še malo za model
- 2 žlici mletih lanenih semen
- 120 g temne čokolade
- ½ žličke granul instantne kave
- 125 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 70 g mletih mandljev
- 50 g kakava v prahu
- ¼ žličke soli
- 250 g svetlo rjavega sladkorja
- 1 ½ žličke vaniljeve arome
- 70 g kandiranih češenj (oplaknjenih in razpolovljenih)
Postopek
Pečico segrejemo na 170 °C. Kvadraten model s stranicami 20 cm namastimo in obložimo s papirjem za peko. Laneno seme zmešamo s 6 žlicami vode in damo na stran za 5 minut.
V kozici na nizki temperaturi stopimo čokolado s kavo, margarino in 0,6 dl vode. Pustimo, da se malo ohladi.
Moko, pecilni prašek, mandlje, kakav in sol damo v skledo in zmešamo, da se znebimo grudic. Z metlico za stepanje v stopljeno čokoladno mešanico vmešamo sladkor in dobro stepemo, da nastane gladka in sijoča mešanica; pazimo, da se sladkor dobro stopi. Vmešamo namočeno laneno seme in vaniljevo aromo, nato pa še kandirane češnje, ki smo jih prej oplaknili in razpolovili, in mešanico z moko. Masa bo zdaj zelo gosta. Dobro jo zmešamo in preložimo v model. Pečemo 35 do 40 minut, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino peciva, čist, a z vlažnimi drobtinami, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se v modlu popolnoma ohladi, nato narežemo na kocke. Rjavčke shranimo v nepredušno zaprti posodi in jih pojemo v 3 dneh.