Grška kuhinja: 7 preprostih in okusnih receptov
Tudi če je letos ne boste mahnili v Grčijo, se vam ni treba odpovedati odlični grški hrani, ki je enostavna za pripravo ter prijazna za želodec in telo.

Sveže sezonske sestavine, olivno olje ter široka uporaba aromatičnih zelišč in začimb so osnovne značilnosti grške kuhinje, ki jedce po vsem svetu navdušuje s preprostimi, svežimi in okusnimi jedmi. Nekaj najbolj priljubljenih in svetovno znanih grških specialitet vam ponujamo v nadaljevanju!
Souflaki s čebulo, olivami in sirom
Sestavine za 4 osebe:
- 500 g jagnječjega fileja
- 7 žlic olivnega olja
- 1 žlička grobo strtega barvitega popra
- 1 žlička sesekljanega rožmarina
- 4 majhni krompirji
- sol, poper
- 2 rdeči čebuli
- 1 rumena paprika
- 80 g črnih oliv brez koščic
- 70 g ovčjega sira
Priprava:
Fileje otrite in jih zrežite na enako velike kocke. Pet žlic olja zmešajte s poprom in rožmarinom in v mešanici meso marinirajte 2 uri.
Krompir 15-20 minut v oblicah kuhajte v slani vodi. Po kuhanju ga odcedite in počakajte, da se ohladi. Nato ga olupite in prepolovite. Čebuli olupite in ju zrežite na osmine. Za minuto ali dve jih blanširajte v vreli slani vodi, nato jih odcedite. Papriko očistite in zrežite na večje kose. Meso vzemite iz marinade in ga izmenjaje s papriko, krompirjem in olivami nataknite na lesena nabodala. Z vseh strani jih začinite s soljo in poprom.
Nabodala premažite s preostalim oljem in jih v vroči rebrasti ponvi z vseh strani pecite 8 minut. Pečena nabodala denite na večji krožnik in jih potresite z zdrobljenim ovčjim sirom. Jed lahko okrasite še z zelišči.
Gyros s pečenim krompirjem in tzatziki
Sestavine za 4 osebe:
- 1 majhna kumara
- 250 g puste skute
- 250 g jogurta
- 1 žlica limonovega soka
- 7 žlic olivnega olja
- 4 stroki česa
- sol, poper
- 600 g svinjskega fileja
- po 1 žlička posušenega timijana in origana
- 4 krompirji
- 1 čebula
- 1 žlička masla

Priprava:
Kumaro olupite in po dolgem prepolovite, z žličko odstranite semena in kumaro nastrgajte. Primešajte ji skuto, jogurt, limonov sok in eno žlico olja. Olupite česen in ga iztisnite v mešanico. Začinite jo s soljo in poprom.
Meso otrite, odstranite maščobo in kite in ga zrežite na ozke trakove. Primešajte jim timijan in origano in meso začinite s soljo in poprom.
Krompir olupite, oplaknite in zrežite na 1,5-2 cm velike kocke. Blanširajte jih v večji količini vrele slane vode 5-8 minut, nato odcedite in počakajte, da se ohladijo. Olupite čebulo, jo zrežite na obročke in jih primešajte mesu. Dodajte še tri žlice olja in meso pustite stati 10 minut. V ponvi segrejte tri žlice olja in na njem ob stalnem obračanju približno 15 minut pecite krompir. V tem času v drugi ponvi dobro popecite meso.
Krompir začinite s soljo in poprom. Dodajte še maslo. Meso postrezite s kupčkom tzatzikija in pečenim krompirjem. Po želji jed še okrasite.
Polnjena paprika
Sestavine za 4 osebe:
- 4 rdeče paprike
- 30 g kaper
- 3 sardelni fileti
- 4 čebule
- 2 stroka česna
- 2 žlici olja
- 1 šopek peteršilja
- ½ žličke posušenega origana
- 500 g mešanega mletega mesa
- 120 g rikote
- 1 jajce
- približno 50 g drobtin
- sol, poper
- nastrgan muškatni orešček
- 5 žlic belega vina
- 300 ml mesne juhe
- 3 lovorjevi listi
- 80 g zelenih oliv

Priprava:
Paprikam odrežite vrhnje dele in strokom odstranite semena. Kapre in sardele sesekljajte. Olupite eno čebulo in en strok česna in ju sesekljajte. Stekleno ju popražite na žlici olja. Peteršilj sesekljajte in ga skupaj z origanom stresite k čebulni mešanici. Nato jo zmešajte z mletim mesom, rikoto, sardelami, kaprami, jajcem in drobtinami. Maso začinite in z njo nadevajte paprike.
Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj). Olupite tri čebule in en strok česna ter jih zrežite na rezine. Podušite jih na olju. Dodajte vino, juho in lovorjeve liste. Prelijte v pekač in vanj denite nadevano papriko. Na najnižjem nivoju pečice jih pecite približno 60 minut. Po 40 minutah peke dodajte olive in vrhnje dele paprik. Po želji jed okrasite z zelišči.
Pastirska solata Siti
Sestavine za 2 osebi:
- 1 rdeča paprika
- 1 majhna kumara
- 250 g paradižnikov
- 1 majhna rdeča čebula
- po 2 vejici koprca in mete
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- sol, poper
- 5 žlic olivnega olja
- 1 zvitek kozjega sira (120 g)
- 2 žlički medu

Priprava:
Zelenjavo očistite oziroma olupite in zrežite na ne premajhne koščke. Čebulo olupite in zrežite na obročke. Zelišča oplaknite, otresite do suhega in potrgajte lističe oziroma zastavice.
Za polivko zmešajte kis, dve žlici vode, sol, poper in štiri žlice olja. Primešajte papriko, kumaro, paradižnike, čebulo in zelišča.
Kozji sir zrežite na štiri enako debele rezine ter jih po eni strani premažite z medom. V teflonski ponvi segrejte žlico olja ter na njem rezine kozjega sira z medeno stranjo navzdol na srednji temperaturi zlatorjavo popecite. Položite jih na solato in jo postrezite še toplo.
Preberite tudi:
- Nasvet: Olja vloženih oliv nikar ne zavrzite
- Ali je treba kruh preložiti na kuhinjsko mrežico, da se tam ohladi?
- Kako obložiti pekač s papirjem za peko
Piščančje kračke
Sestavine za 4 osebe:
- 800 g piščančjih kračk
- sol, poper
- 2 bio limoni
- 2 stroka česna
- 2 žlici drobtin
- 4 žlice olivnega olja
- 2 žlici mešanih zelišč
- 1 žlička posušenega origana
- po ½ žličke posušenega rožmarina in timijana
- ½ žličke mlete sladke paprike
- 1 noževa konica mletega cimeta
- 200 g sira feta

Priprava:
Pečico segrejte na 220 stopinj (ventilatorsko na 200 stopinj). Pekač obložite s papirjem za peko. Meso oplaknite in otrite, natrite ga s soljo in poprom ter položite v pekač. Limono zrežite na osmine in jih porazdelite med kračke. Pecite jih 20-25 minut na srednjem nivoju pečice. Med peko jih enkrat obrnite.
Olupite česen in ga iztisnite. Dobro ga zmešajte z drobtinami, olivnim oljem, zelišči ter mleto papriko in cimetom.
Feto zrežite na rezine in jih porazdelite po kračkah. Iztisnite sok druge limone, z njim nakapajte meso in sir in vse skupaj potresite še z zeliščno mešanico. Jed pecite še nekaj minut, da se lepo zlatorjavo zapeče.
Grška solata s hrustljavimi mesnimi trakovi in feto
Sestavine za 4 osebe:
- 150 g mlade špinače
- 150 g češnjevih paradižnikov
- 1 kumara
- 1 rdeča čebula
- 1 šopek peteršilja
- 250 g fete
- sol, poper
- 4 žlice oljčnega olja
- 400 g svinjskih zrezkov
- 2 žlici moke
- 1 jajce
- 80 g drobtin
- 2 žlici repičnega olja
- 2 žlici limoninega soka
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 1 ščepec sladkorja
- 1 žlička posušenega origana

Priprava:
Segrejte pečico (program peke na žaru). Očistite zelenjavo in oplaknite zelišča. Špinačo osušite v solatni centrifugi. Paradižnike prepolovite. Kumaro po potrebi olupite, jo prepolovite počez in zrežite na tanke rezine. Čebulo zrežite na trakove. Peteršilju potrgajte lističe. Feto zrežite na kocke. Čebulo in paradižnike porazdelite po pekaču, obloženem s papirjem za peko, in jih začinite s soljo in poprom. Nakapajte z eno žlico olja in zelenjavo pecite v pečici približno 10 minut.
Zrezke oplaknite, jih otrite do suhega in nekoliko potolcite. Nato jih začinite in povaljajte v moki. Razžvrkljajte jajce in v njem obrnite zrezke, nato pa jih povaljajte še v drobtinah. Z vsake strani jih 2 do 3 minute cvrite v vročem repičnem olju.
Za pripravo polivke zmešajte limonin sok, kis, sladkor, preostalo olje, origano, sol in poper. Pripravljene sestavine za solato zmešajte s paradižniki in čebulo ter solato nakapajte s polivko. Zrezke zrežite na trakove, jih položite na solato in jo postrezite.
Burger po grško
Sestavine za 2 osebi:
- 1 žlička mletega komarčka
- 25 g sira feta
- 1 strok česna
- 250 g mešanega mletega mesa
- 1 žlička gorčice
- 150 g grškega jogurta
- sol, poper
- 1 majhna kumara
- 2 vejici koprca
- 1 majhna rdeča čebula
- ½ bio limone
- 7 žlic olivnega olja
- 2 bombeti

Priprava:
Komarček popražite v teflonski ponvi brez dodatka maščobe in ga nato drobno strite v možnarju. Feto zdrobite na majhne koščke. Česen olupite in iztisnite. Oboje pregnetite s pol žličke komarčka, mletim mesom in gorčico. Primešajte še žličko do dve jogurta. Krepko začinite s soljo in poprom. Z mokrimi rokami oblikujte dve približno 2 cm debeli polpeti.
Kumaro po dolgem nastrgajte na rezine. Koprc oplaknite, potrgajte vejice in jih sesekljajte. Olupljeno čebulo zrežite na obročke. Limono nastrgajte in iztisnite eno žlico soka. Primešajte mu lupinico, pet žlic olivnega olja, koprc in preostanek komarčka.
Polpeti z vsake strani 5 do 6 minut pecite na eni žlici olivnega olja. Rebrasto ponev premažite s preostalim olivnim oljem. Bombeti prerežite in ju popecite z obeh strani. Spodnja dela na debelo premažite z jogurtom. Nanj denite malce zeliščnega olja, meso, kumaro in čebulo. Nakapajte z zeliščnim oljem. Pokrijte z zgornjima polovicama bombet. Zraven postrezite preostali jogurt z zeliščnim oljem.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se