Ali je treba kruh preložiti na kuhinjsko mrežico, da se tam ohladi?
Bralka sprašuje: "V receptih za kruh včasih zasledim, da je treba kruh preložiti na kuhinjsko mrežico, da se tam ohladi. Verjetno za to obstaja dober razlog – ali pa lahko kruh pustim, da se ohladi kar na pekaču?"

Odgovor: Kruh lahko vedno ohladite tudi na pekaču, vendar ima mrežica to prednost, da dopusti, da zrak pride tudi pod kruh. Tako kruh ostane hrustljav tudi na dnu. Če pa sveže pečen kruh pustimo na pekaču, ob izparevanju vode na dnu postane vlažen in mehak, s tem pa hitro izgubi hrustljavost.
Zakaj je pomembno, da kruh ohladimo
-
Notranjost kruha (sredica) se med ohlajanjem še "dokončuje" – para v njem se enakomerno razporedi, struktura se utrdi.
-
Če ga prehitro razrežemo, bo sredica zbita in žvečljiva.
-
Prehitro rezanje odvaja vlago, kar lahko pomeni, da bo kruh hitreje postal suh.
Kako pravilno ohladiti kruh
-
Vzamemo ga iz pekača takoj, ko je pečen (da se spodaj ne razmoči).
-
Položimo ga na rešetko, da lahko zrak kroži okoli celega hlebčka.
-
Pustimo ga pri sobni temperaturi in ga ne pokrivamo, da se para lahko sprošča.
Kako dolgo moramo kruh hladiti
- manjše štruce ali hlebčki: 1–2 uri
- večje štruce: 3–4 ure
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se