Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Recept

Flancati: recept, ki vedno uspe


Tina Lucu/Revija Liza Maja
15. 2. 2025, 19.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Ni pravega pusta brez pustnih dobrot, tudi flancatov, ki jih Slovenci obožujemo.

Shutterstock
Ocvrti krhki flancati

Flancati so ena izmed najbolj priljubljenih slovenskih pustnih sladic, ki navdušujejo s svojo hrustljavo zunanjostjo in mehko notranjostjo. Gre za ocvrto pecivo iz kvašenega ali krhkega testa, ki je običajno oblikovano v pravokotnike ali rombe z zarezo na sredini, skozi katero se del testa prepogne. Po cvrtju jih obilno posujemo s sladkorjem v prahu, kar jim doda prijetno sladkobo.

Ne glede na različico ostajajo flancati priljubljena sladica, ki s svojim preprostim, a okusnim receptom prinaša nostalgijo in sladke trenutke v vsak dom. Spodaj najdete recept za krhke flancate, ki vedno uspe. 

Za 20 kosov krhkih flancatov potrebujete:

  • 250 g moke
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 50 g masla
  • 2 rumenjaka
  • 2 žlici belega vina
  • 40 ml mleka
  • olje za cvrenje
  • sladkor v prahu

Priprava:

  • Moko in sladkor v prahu presejte. Dodajte zmehčano maslo, rumenjaka, belo vino in mleko ter zgnetite mehko in nelepljivo testo.
  • Zavijte ga v folijo za živila in ga 30 minut pustite počivati na sobni temperaturi.
  • Nato ga razvaljajte 2 mm debelo in izrežite majhne kvadratke. V vsakega trikrat zarežite.
  • Testo ocvrite v vročem olju, odcedite na papirnati brisači in flancate potresite s sladkorjem.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.