
Kaj boste skuhali danes?
Topla bučkina solata z bobom
Topla bučkina solata z bobom

Sestavine
- 8 majhnih ali 4 srednje velike bučke
- 200 g boba v zrnju (to je približno 1 kg neoluščenega)
- 2 žlici oljčnega olja
preliv
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 0,5 dl oljčnega olja
- sol
- 10 orehovih polovičk za okras

Kosilo v pol ure: 7 hitrih idej za vsak dan
Ko nas priganja ura in se nam zdi, da bomo srečali še same sebe, je še bolj pomembno, da si privoščimo toplo kosilo. Tukaj je naših 7 idej za kosilo, pripravljeno v pol ure.

Recept za čokoladni užitek, ki vedno uspe
Recept za preprosto, a hkrati imenitno čokoladno sladico nosi burno zgodbo o prepletu glasbe in prepovedane ljubezni.

Kremasta, lahka, božanska: Pavlova v keto preobleki
Za vas imamo prilagojen recept za slavno Pavlovo, v kateri boste lahko uživali tudi tisti, ki sledite keto prehranjevalnemu režimu. Tekst: VESNA MEŠKO
Sestavine
- 8 majhnih ali 4 srednje velike bučke
- 200 g boba v zrnju (to je približno 1 kg neoluščenega)
- 2 žlici oljčnega olja
preliv
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 0,5 dl oljčnega olja
- sol
- 10 orehovih polovičk za okras
Postopek
Najprej pripravimo preliv tako, da kis zmešamo z oljem in začinimo s soljo. V primerno veliki kozici zavremo vodo, vanjo stresemo bob in ga 2 do 3 minute kuhamo. Nato ga odcedimo in prelijemo z ledeno mrzlo vodo. Preden mu odstranimo kožo, ga malo ohladimo.
Če bomo uporabili majhne bučke, jih operemo in po diagonali narežemo na 4 do 5 delov, srednje bučke pa vzdolžno prerežemo na polovico, obe polovici pa nato na 5 mm tanke rezine.
V ponvi na srednjem ognju segrejemo olje in mu dodamo bučke. Med mešanjem jih pražimo 5 do 8 minut, da dobijo zlato rjavo barvo. Dodamo bob in še malo soli. Kuhamo še nadaljnje pol minute. Nato jed odstranimo z ognja, vmešamo še preliv in posujemo z grobo nasekljanimi orehovimi jedrci.
Nasvet
Če se le da, kupimo neoluščen bob (v stročju), ki mora biti čvrst in hrustljav. Če je že mehak, je bil pobran že pred časom in ni več najboljši. Ko ga kupimo, ga v papirnati vrečki shranimo v hladilniku in ga porabimo v petih dneh. Če je bob mlad in svež, ga kuhamo samo nekaj minut. Kuhanemu odstranimo kožice, tako da iz vsakega zrna boba dobimo dve majhni zrni.