
Topla bučkina solata z bobom
Topla bučkina solata z bobom

Sestavine
- 8 majhnih ali 4 srednje velike bučke
- 200 g boba v zrnju (to je približno 1 kg neoluščenega)
- 2 žlici oljčnega olja
preliv
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 0,5 dl oljčnega olja
- sol
- 10 orehovih polovičk za okras

Jajčevci malo drugače: recepti za omako, namaz in žar
Zakaj bi jih zgolj ocvrli, ko pa lahko z jajčevci napravimo še toliko drugih slastnih jedi!

Sladkajte se, kot so se nekoč prefinjeni dunajski meščani
Torta Eszterhazy je elegantna sladica za posebne priložnosti. Priprava je poseben izziv, a oh, rezultat je tako zelo vreden truda.

Kako doma narediti kremast sladoled, ki ne bo spominjal na maslo
Sladoled – najimenitnejša med vsemi sladicami – je vedno bil in vedno bo nepremagljiv vir užitka za vse sladokusce.
Sestavine
- 8 majhnih ali 4 srednje velike bučke
- 200 g boba v zrnju (to je približno 1 kg neoluščenega)
- 2 žlici oljčnega olja
preliv
- 1 žlica belega vinskega kisa
- 0,5 dl oljčnega olja
- sol
- 10 orehovih polovičk za okras
Postopek
Najprej pripravimo preliv tako, da kis zmešamo z oljem in začinimo s soljo. V primerno veliki kozici zavremo vodo, vanjo stresemo bob in ga 2 do 3 minute kuhamo. Nato ga odcedimo in prelijemo z ledeno mrzlo vodo. Preden mu odstranimo kožo, ga malo ohladimo.
Če bomo uporabili majhne bučke, jih operemo in po diagonali narežemo na 4 do 5 delov, srednje bučke pa vzdolžno prerežemo na polovico, obe polovici pa nato na 5 mm tanke rezine.
V ponvi na srednjem ognju segrejemo olje in mu dodamo bučke. Med mešanjem jih pražimo 5 do 8 minut, da dobijo zlato rjavo barvo. Dodamo bob in še malo soli. Kuhamo še nadaljnje pol minute. Nato jed odstranimo z ognja, vmešamo še preliv in posujemo z grobo nasekljanimi orehovimi jedrci.
Nasvet
Če se le da, kupimo neoluščen bob (v stročju), ki mora biti čvrst in hrustljav. Če je že mehak, je bil pobran že pred časom in ni več najboljši. Ko ga kupimo, ga v papirnati vrečki shranimo v hladilniku in ga porabimo v petih dneh. Če je bob mlad in svež, ga kuhamo samo nekaj minut. Kuhanemu odstranimo kožice, tako da iz vsakega zrna boba dobimo dve majhni zrni.