
Kaj boste skuhali danes?
Zelen paradižnikov džem
Ali veste, da lahko okusno prilogo pripravite tudi iz nezrelih paradižnikov?
Zelen paradižnikov džem
Ali veste, da lahko okusno prilogo pripravite tudi iz nezrelih paradižnikov?

Sestavine
- 1 kg zelenega (nezrelega) paradižnika
- 1 kg kristalnega sladkorja
- 2 bio limoni

Te pekarne v Zagrebu ne smejo manjkati na vašem seznamu
Zagreb se zdi kot izvrstna ideja za kratek izlet, še posebno, če ste opremljeni s seznamom odličnih pekarn, ki jih ne smete spregledati.

Jesenski gomolj, ki se je od živalske krme povzpel do finih restavracij
Topinambur je vsestranski jesenski gomolj z oreškastim okusom, Nekoč le okrasna rastlina, nato krma za živali, pred nekaj leti pa je osvojil tudi slavne chefe.

Jed na žlico, ki nikoli ne razočara - piščančja obara
Ko se zunaj shladi, ni nič boljšega kot krožnik tople obare. Piščančja obara je ena izmed tistih jedi, ki nas spomnijo na domačo kuhinjo in družinska kosila.
Sestavine
- 1 kg zelenega (nezrelega) paradižnika
- 1 kg kristalnega sladkorja
- 2 bio limoni
Postopek
Paradižnike dobro operemo, z ostrim nožem temeljito izrežemo nastavke pecljev in plodove narežemo na tanke rezine.
Porcelanasto posodo izmenjaje napolnimo s plastmi narezanega paradižnika in sladkorja. Pokrijemo in na hladnem (ne na mrzlem) hranimo 24 ur; medtem večkrat premešamo.
Limoni operemo s toplo vodo, ju razpolovimo in polovice prečno narežemo na 2 mm debele rezine.
Oslajen paradižnik stresemo v široko kozico in na blagem ognju segrejemo. Ko se pojavi dovolj tekočine, mešanico zavremo. S površine s plitvo žlico pobiramo pene. Džem med kuhanjem mešamo z leseno kuhalnico, da ne prekipi čez rob kozice. Nežno ga kuhljamo 40 minut. Nato dodamo rezine limone in na blagem ognju kuhljamo še pol ure, vmes občasno premešamo. S še vročim džemom napolnimo kozarce in jih takoj zapremo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Stegno divjega prašiča s kroketi iz topinamburja
Da bo vaš jedilnik, bolj pester pripravite stegno divjega prašiča
Štruca s šparglji, olivami in posušenimi paradižniki
V štruci, ki jo lahko odnesete tudi na piknik, boste začutili pomlad v vsakem grižljaju!