© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Zapečen pire iz pastinaka in zelene

Zapečen pire iz pastinaka in zelene

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
zapecen-pire-iz-pastinaka-in-zelene_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 600 g olupljenega pastinaka
  • 1 kg olupljenega gomolja zelene
  • 25 g masla
  • 4 žlice sladke smetane
  • sveže mleti muškatni orešek
  • 1 žlica nasekljanih žajbljevih listov
  • sol
  • 1 žlica oljčnega olja za pekač
  • maslo za pekač

obloga

  • 70 g krušne sredice od prejšnjega dne
  • 50 g naribanega parmezana
  • pest mandljevih lističev
  • 1 žlica oljčnega olja
buce, bučna pita

Je vsaka buča užitna?

Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.

Sestavine

  • 600 g olupljenega pastinaka
  • 1 kg olupljenega gomolja zelene
  • 25 g masla
  • 4 žlice sladke smetane
  • sveže mleti muškatni orešek
  • 1 žlica nasekljanih žajbljevih listov
  • sol
  • 1 žlica oljčnega olja za pekač
  • maslo za pekač

obloga

  • 70 g krušne sredice od prejšnjega dne
  • 50 g naribanega parmezana
  • pest mandljevih lističev
  • 1 žlica oljčnega olja

Postopek

1

Pastinak in zeleno narežemo na kocke. V vreli slani vodi kuhamo pastinak 2 minuti, nato dodamo zeleno in skupaj kuhamo še 8 minut. Korenovke odcedimo in pretlačimo z maslom in smetano. Po okusu solimo, začinimo z muškatnim oreškom in vmešamo žajbelj. Pire preložimo v pekač, premazan z oljem.

2

Pečico segrejemo na 190 °C. Kruh v sekljalniku zdrobimo v drobtine. Zmešamo jih s parmezanom, mandljevimi lističi in oljem. Zmes razporedimo po pireju in pečemo 25 do 30 minut, da površina postane hrustljava in zlato obarvana.

Nasvet

Pire lahko pripravimo en dan prej in ga naslednji dan le obložimo z drobtinami in spečemo. Lahko ga tudi zamrznemo za en mesec.

 

Nasvet

Recept se prileže kot priloga k zlato pečeni goski z omako iz jabolčnika, ki je odlična tudi za martinovo pojedino.

Priljubljeni recepti

Breskova pita iz listnatega testa z mandlji

Kombinacija breskev in mandljev je božanska!

1 h 10 min
Enostavno

Začinjena pljučna pečenka z vinsko omako

Praznična pljučna pečenka

50 min
Enostavno

Govedina po burgundsko

Boeuf bourguignon

3 h 35 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.