
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 600 g olupljenega pastinaka
- 1 kg olupljenega gomolja zelene
- 25 g masla
- 4 žlice sladke smetane
- sveže mleti muškatni orešek
- 1 žlica nasekljanih žajbljevih listov
- sol
- 1 žlica oljčnega olja za pekač
- maslo za pekač
obloga
- 70 g krušne sredice od prejšnjega dne
- 50 g naribanega parmezana
- pest mandljevih lističev
- 1 žlica oljčnega olja

Preženite prehlad z milijonsko juho
V teh dneh nas z vseh strani prepričujejo z raznolikimi sredstvi za boj proti prehladu, a mi že od vrtca prisegamo le na krožnik tople milijonske juhe.

Domače bajadere, ki jih lahko jeste za zajtrk
Kultno sladico smo pripravili malo drugače – rezultat je odličen!

Nikar ne zavrzite bučnih semen – pripravite slastne bučnice
Ljubitelji skoraj zasvajajočega grickanja bučnih semen bodo gotovo veseli našega preprostega recepta za pripravo bučnic in slasten namaz.
Sestavine
- 600 g olupljenega pastinaka
- 1 kg olupljenega gomolja zelene
- 25 g masla
- 4 žlice sladke smetane
- sveže mleti muškatni orešek
- 1 žlica nasekljanih žajbljevih listov
- sol
- 1 žlica oljčnega olja za pekač
- maslo za pekač
obloga
- 70 g krušne sredice od prejšnjega dne
- 50 g naribanega parmezana
- pest mandljevih lističev
- 1 žlica oljčnega olja
Postopek
Pastinak in zeleno narežemo na kocke. V vreli slani vodi kuhamo pastinak 2 minuti, nato dodamo zeleno in skupaj kuhamo še 8 minut. Korenovke odcedimo in pretlačimo z maslom in smetano. Po okusu solimo, začinimo z muškatnim oreškom in vmešamo žajbelj. Pire preložimo v pekač, premazan z oljem.
Pečico segrejemo na 190 °C. Kruh v sekljalniku zdrobimo v drobtine. Zmešamo jih s parmezanom, mandljevimi lističi in oljem. Zmes razporedimo po pireju in pečemo 25 do 30 minut, da površina postane hrustljava in zlato obarvana.
Nasvet
Pire lahko pripravimo en dan prej in ga naslednji dan le obložimo z drobtinami in spečemo. Lahko ga tudi zamrznemo za en mesec.
Nasvet
Recept se prileže kot priloga k zlato pečeni goski z omako iz jabolčnika, ki je odlična tudi za martinovo pojedino.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Hruške s čokolado iz pečice
Sladica ob kateri se prileže žlička sladoleda ali jogurta.
Skuša v slanini
Kokosovi kolački z malinami
V kremo dodajmo malo sadnega pireja za poseben okus in živahno barvo!