
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 600 g olupljenega pastinaka
- 1 kg olupljenega gomolja zelene
- 25 g masla
- 4 žlice sladke smetane
- sveže mleti muškatni orešek
- 1 žlica nasekljanih žajbljevih listov
- sol
- 1 žlica oljčnega olja za pekač
- maslo za pekač
obloga
- 70 g krušne sredice od prejšnjega dne
- 50 g naribanega parmezana
- pest mandljevih lističev
- 1 žlica oljčnega olja

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 600 g olupljenega pastinaka
- 1 kg olupljenega gomolja zelene
- 25 g masla
- 4 žlice sladke smetane
- sveže mleti muškatni orešek
- 1 žlica nasekljanih žajbljevih listov
- sol
- 1 žlica oljčnega olja za pekač
- maslo za pekač
obloga
- 70 g krušne sredice od prejšnjega dne
- 50 g naribanega parmezana
- pest mandljevih lističev
- 1 žlica oljčnega olja
Postopek
Pastinak in zeleno narežemo na kocke. V vreli slani vodi kuhamo pastinak 2 minuti, nato dodamo zeleno in skupaj kuhamo še 8 minut. Korenovke odcedimo in pretlačimo z maslom in smetano. Po okusu solimo, začinimo z muškatnim oreškom in vmešamo žajbelj. Pire preložimo v pekač, premazan z oljem.
Pečico segrejemo na 190 °C. Kruh v sekljalniku zdrobimo v drobtine. Zmešamo jih s parmezanom, mandljevimi lističi in oljem. Zmes razporedimo po pireju in pečemo 25 do 30 minut, da površina postane hrustljava in zlato obarvana.
Nasvet
Pire lahko pripravimo en dan prej in ga naslednji dan le obložimo z drobtinami in spečemo. Lahko ga tudi zamrznemo za en mesec.
Nasvet
Recept se prileže kot priloga k zlato pečeni goski z omako iz jabolčnika, ki je odlična tudi za martinovo pojedino.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Breskova pita iz listnatega testa z mandlji
Kombinacija breskev in mandljev je božanska!