© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Zapečen pire iz pastinaka in zelene

Zapečen pire iz pastinaka in zelene

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
zapecen-pire-iz-pastinaka-in-zelene_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 600 g olupljenega pastinaka
  • 1 kg olupljenega gomolja zelene
  • 25 g masla
  • 4 žlice sladke smetane
  • sveže mleti muškatni orešek
  • 1 žlica nasekljanih žajbljevih listov
  • sol
  • 1 žlica oljčnega olja za pekač
  • maslo za pekač

obloga

  • 70 g krušne sredice od prejšnjega dne
  • 50 g naribanega parmezana
  • pest mandljevih lističev
  • 1 žlica oljčnega olja

Sestavine

  • 600 g olupljenega pastinaka
  • 1 kg olupljenega gomolja zelene
  • 25 g masla
  • 4 žlice sladke smetane
  • sveže mleti muškatni orešek
  • 1 žlica nasekljanih žajbljevih listov
  • sol
  • 1 žlica oljčnega olja za pekač
  • maslo za pekač

obloga

  • 70 g krušne sredice od prejšnjega dne
  • 50 g naribanega parmezana
  • pest mandljevih lističev
  • 1 žlica oljčnega olja

Postopek

1

Pastinak in zeleno narežemo na kocke. V vreli slani vodi kuhamo pastinak 2 minuti, nato dodamo zeleno in skupaj kuhamo še 8 minut. Korenovke odcedimo in pretlačimo z maslom in smetano. Po okusu solimo, začinimo z muškatnim oreškom in vmešamo žajbelj. Pire preložimo v pekač, premazan z oljem.

2

Pečico segrejemo na 190 °C. Kruh v sekljalniku zdrobimo v drobtine. Zmešamo jih s parmezanom, mandljevimi lističi in oljem. Zmes razporedimo po pireju in pečemo 25 do 30 minut, da površina postane hrustljava in zlato obarvana.

Nasvet

Pire lahko pripravimo en dan prej in ga naslednji dan le obložimo z drobtinami in spečemo. Lahko ga tudi zamrznemo za en mesec.

 

Nasvet

Recept se prileže kot priloga k zlato pečeni goski z omako iz jabolčnika, ki je odlična tudi za martinovo pojedino.

Priljubljeni recepti

Lignji, polnjeni z bučkami in parmezanom

Lignji so odlični za vsak letni čas, saj jih v ribarnicah kot po čarovniji nikoli ne zmanjka!

1 h 30 min
Srednje zahtevno

Špageti z lešniki in origanom

Lešniki in origano se zdijo malce nenavadna kombinacija, a nas je navdušila!

15 min
Enostavno

Azijska račja solata

Račka v solati - zakaj pa ne!

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.