Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 1 l mleka
- 200 g pšeničnega zdroba
- 150 g sladkorja
- 7 jajc
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- naribana lupinica 1 limone
- sveže ali vložene breskve in maline za oblogo
- sladka smetana, ko postrežemo
malinova omaka
- 250 g malin
- 100 g sladkorja (oziroma po okusu)
- jedilni škrob (po potrebi)
Božanska sladica, ki je pravi hit na družbenih omrežjih
Sočne čokoladne rezine z mehko plastjo biskvitnih piškotov, namočenih v kavo, in bogato mascarpone kremo. Popolna sladica, ko si hkrati zaželiš brownija in tiramisuja.
Pravi domači žganci – recepti, ki vedno uspejo
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Kako si sledijo plasti v prekmurski gibanici? Preverite edini pravi recept
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Sestavine
- 1 l mleka
- 200 g pšeničnega zdroba
- 150 g sladkorja
- 7 jajc
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- naribana lupinica 1 limone
- sveže ali vložene breskve in maline za oblogo
- sladka smetana, ko postrežemo
malinova omaka
- 250 g malin
- 100 g sladkorja (oziroma po okusu)
- jedilni škrob (po potrebi)
Postopek
V kozici zavremo 8 dl mleka s polovico sladkorja, vaniljevim sladkorjem in limonovo lupinico.
Posebej v 2 dl hladnega mleka gladko razmešamo 7 rumenjakov in zdrob ter mešanico zakuhamo v vrelo mleko. Med stalnim mešanjem kuhamo 8 do 10 minut.
Medtem iz beljakov in preostale polovice sladkorja stepemo trd sneg in ga zamešamo v vreli zdrob. Z nastalo maso napolnimo pravokoten tortni obod velikosti 20 x 30 cm in jo ohladimo. Hladnemu zdrobu odstranimo obroč.
Pripravimo malinovo omako: iz malin in sladkorja skuhamo gosto maso in jo prepasiramo (po potrebi jo zgostimo z malo škroba). Omako ohladimo.
Sladico obložimo z malinami in narezanimi breskvami, narežemo na rezine ali kocke ter ponudimo z malinovo omako in stepeno sladko smetano.
Nasvet
Če nimamo pravokotnega modela, lahko uporabimo okroglega s premerom 28 cm.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Topla ohrovtova solata z mandlji in pršutom
Jesenski kruhovi cmoki
Ne zavrzite starega kruha, raje ga uporabite za fine kruhove cmoke