
Kaj boste skuhali danes?
Juha iz paradižnika in pečene rdeče paprike s skuto
Juha iz paradižnika in pečene rdeče paprike s skuto

Sestavine
- 400 g paradižnika
- 1 rdeča čebula
- 2 podolgovati rdeči papriki
- 2 žlici kakovostnega oljčnega olja
- 2 neolupljena stroka česna
- nekaj vejic timijana
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- 2 žlici albuminske skute (rikote)
- nekaj listov bazilike
- 1 žlica mešanih semen
- sol
- poper
- kruh, ko postrežemo

Te pekarne v Zagrebu ne smejo manjkati na vašem seznamu
Zagreb se zdi kot izvrstna ideja za kratek izlet, še posebno, če ste opremljeni s seznamom odličnih pekarn, ki jih ne smete spregledati.

Jesenski gomolj, ki se je od živalske krme povzpel do finih restavracij
Topinambur je vsestranski jesenski gomolj z oreškastim okusom, Nekoč le okrasna rastlina, nato krma za živali, pred nekaj leti pa je osvojil tudi slavne chefe.

Jed na žlico, ki nikoli ne razočara - piščančja obara
Ko se zunaj shladi, ni nič boljšega kot krožnik tople obare. Piščančja obara je ena izmed tistih jedi, ki nas spomnijo na domačo kuhinjo in družinska kosila.
Sestavine
- 400 g paradižnika
- 1 rdeča čebula
- 2 podolgovati rdeči papriki
- 2 žlici kakovostnega oljčnega olja
- 2 neolupljena stroka česna
- nekaj vejic timijana
- 1 žlica rdečega vinskega kisa
- 2 žlici albuminske skute (rikote)
- nekaj listov bazilike
- 1 žlica mešanih semen
- sol
- poper
- kruh, ko postrežemo
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Paradižnike razpolovimo, čebulo narežemo na četrtine in grobo narežemo papriko. Vse skupaj razporedimo po pekaču, premešamo z oljem, solimo in popramo. Česen stremo v lupini in ga skupaj s timijanom vtaknemo med kose zelenjave. Pečemo 25 do 30 minut, da se vsa zelenjava zmehča in rahlo karamelizira. Nato česen iztisnemo iz lupine na pekač in osmukamo vejice timijana, stebla in česnovo lupino pa zavržemo. Prilijemo kis in vse skupaj zmešamo v zmogljivem mešalniku ali s paličnim mešalnikom. Dodamo toliko vode, da se mešanica ravno prav zredči (približno 1,5 dl).
Semena popražimo. Juho po želji segrejemo ter jo solimo in popramo po okusu. Razdelimo jo v dve skodelici in na vsako dodamo žlico skute, nekaj listov bazilike, semena in brizg olja. Postrežemo s kruhom, ki ga bomo pomakali v juho.