
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
kvašeno testo
- 2 žlici bučnega olja
- 1 dl mleka
- 1 zavitek kvasa
- 320 g moke
- 4 žlice kristalnega sladkorja
- 1 jajce
- maslo za pekač
- rumenjak za premaz
zdrobova krema
- 1 vaniljev strok
- 4 dl mleka
- 150 g medu
- 100 g pšeničnega zdroba
- 250 g skute (z 10 % maščobe)
- 2 jajci
- sok in lupina 1 limone
- 4 žlice jajčnega likerja
- 300 g ringlojev, razpolovljenih in brez koščic

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
kvašeno testo
- 2 žlici bučnega olja
- 1 dl mleka
- 1 zavitek kvasa
- 320 g moke
- 4 žlice kristalnega sladkorja
- 1 jajce
- maslo za pekač
- rumenjak za premaz
zdrobova krema
- 1 vaniljev strok
- 4 dl mleka
- 150 g medu
- 100 g pšeničnega zdroba
- 250 g skute (z 10 % maščobe)
- 2 jajci
- sok in lupina 1 limone
- 4 žlice jajčnega likerja
- 300 g ringlojev, razpolovljenih in brez koščic
Postopek
Najprej pripravimo testo. Bučno olje z mlekom segrejemo in v njem razpustimo kvas. V primerno posodo presejemo moko in naredimo jamico. Vanjo nalijemo mleko, zamešamo kvasec in pustimo pokrito vzhajati 15 minut. Nato dodamo ostale sestavine in zgnetemo v gladko testo. Postavimo na toplo in pustimo vzhajati do dvojne količine.
Medtem pripravimo kremo. Vaniljev strok po dolžini prerežemo in izpraskamo sredico. Oboje zavremo v mleku, dodamo med in zdrob ter ob mešanju kuhljamo eno minuto. Nato odstavimo, vmešamo skuto, obe jajci, limonov sok, nastrgano limonovo lupinico in jajčni liker ter nadev ohladimo.
Vzhajano testo prerežemo na pol. Eno polovico razvaljamo v krog s premerom 30 cm in ga položimo na namaščen model za torte premera 26 cm. Ob obodu modla naredimo nekoliko privzdignjen rob. Tudi drugo polovico testa razvaljamo in nato razrežemo na ozke trakove.
Nekaj zdrobove mase namažemo na testo. Po nadevu porazdelimo ringloje, pokrijemo s preostalo kremo in poravnamo. Testene trakove mrežasto nadevamo na kremo, premažemo z rumenjakom in pečemo 40 minut pri temperaturi 180 °C v pečici.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Česnova majoneza (aïoli) z žafranom
Česnovo majonezo postrežemo ob dobrotah z žarom
Granola, pečena z javorovim sirupom
Sladek zajtrk, pri katerem za zdravo ravnotežje poskrbijo žitarice, hranljivi oreški in semena ter sadje, je eden od najboljših začetkov dneva. Domača granola bo prepričala tudi tiste, ki so do zdaj mislili, da kosmičev ne marajo!