
Kaj boste skuhali danes?
Dušena govedina z okusnimi kruhki
Ob že samo vonju se vam bodo cedile sline!
Dušena govedina z okusnimi kruhki
Ob že samo vonju se vam bodo cedile sline!

Sestavine
- 1,5 kg govedine za dušenje
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 4 stroki česna
- 3 lovorovi listi
- 7,5 dl rdečega vina
- 5 dl goveje jušne osnove
- 2 žlički sladkorja
- 2 žlici moke
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 6 filejev slanih sardonov (inčunov) v olju
- 400 g šalotke
- 500 g korenja
- 140 g črnih oliv
- sol
pikantni toast
- poper
- 1 francoska štruca
- 100 g masla
- 6 filejev slanih sardonov (inčunov)
- 3 žlice sesekljanega peteršilja

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 1,5 kg govedine za dušenje
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 4 stroki česna
- 3 lovorovi listi
- 7,5 dl rdečega vina
- 5 dl goveje jušne osnove
- 2 žlički sladkorja
- 2 žlici moke
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 6 filejev slanih sardonov (inčunov) v olju
- 400 g šalotke
- 500 g korenja
- 140 g črnih oliv
- sol
pikantni toast
- poper
- 1 francoska štruca
- 100 g masla
- 6 filejev slanih sardonov (inčunov)
- 3 žlice sesekljanega peteršilja
Postopek
Govedino narežemo na velike kocke. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo, 6 sardonovih filejev sesekljamo. V dovolj veliki kozici segrejemo olje in 5 minut pražimo čebulo, dodamo česen in lovor ter pražimo še 5 minut.
Dodamo vino, jušno osnovo in sladkor. Moko zmešamo s paradižnikovo mezgo in 3 žlicami vode. Zmes damo v omako in mešamo toliko časa, da se tekočina zgosti. Nato dodamo meso in sesekljane sardone. Solimo in popramo, pokrijemo in kuhamo eno uro.
Šalotke olupimo, korenček ostrgamo in narežemo na večje kose. Po eni uri kuhanja dodamo govedini cele šalotke, korenček in olive. Pokrijemo in kuhljamo še eno uro, da se vse sestavine zmehčajo.
Medtem pripravimo toast. Francosko štruco narežemo na rezine. Sardonove fileje v možnarju stremo v gladko maso (ali jih zelo fino sesekljamo), nato jih zmešamo z maslom, peteršiljem in obilo črnega popra. Rezine kruha popečemo in premažemo s sardonovim maslom. Dušeno govedino posipamo s peteršiljem in postrežemo s pikantnim toastom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Marmelada iz klementin in pomarančnega likerja
Pečena svinjska ribica s cmoki iz fig in jabolk
Pečena svinjina po kitajsko (char siu)
Char siu je prava kantonska poslastica - meso z žara postrežemo z rižem ali pa uporabimo kot nadev za pogačice.