
Kaj boste skuhali danes?
Dušena govedina z okusnimi kruhki
Ob že samo vonju se vam bodo cedile sline!
Dušena govedina z okusnimi kruhki
Ob že samo vonju se vam bodo cedile sline!

Sestavine
- 1,5 kg govedine za dušenje
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 4 stroki česna
- 3 lovorovi listi
- 7,5 dl rdečega vina
- 5 dl goveje jušne osnove
- 2 žlički sladkorja
- 2 žlici moke
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 6 filejev slanih sardonov (inčunov) v olju
- 400 g šalotke
- 500 g korenja
- 140 g črnih oliv
- sol
pikantni toast
- poper
- 1 francoska štruca
- 100 g masla
- 6 filejev slanih sardonov (inčunov)
- 3 žlice sesekljanega peteršilja

Preprost recept za šnite, ki vedno navdušijo
Kruhove šnite niso le odličen način, kako porabiti kruh, so tudi odlična ideja za počasen začetek dneva v dobri družbi.

Ajvar, lutenica ali pindžur? Domače klasike, ki ne grejo nikoli iz mode
Dišeče kuhinje, zasedeni štedilniki in police, polne kozarcev. Marsikdo se z nostalgijo spomni jesenskih dni, ko je bila priprava ozimnice skoraj obvezen del vsakdana.

Je vsaka buča užitna?
Buče so brez dvoma ena izmed najbolj prepoznavnih jesenskih pridelkov, ki pa jih v resnici lahko uporabljamo skozi vse leto, če jih pravilno hranimo.
Sestavine
- 1,5 kg govedine za dušenje
- 3 žlice oljčnega olja
- 1 velika čebula
- 4 stroki česna
- 3 lovorovi listi
- 7,5 dl rdečega vina
- 5 dl goveje jušne osnove
- 2 žlički sladkorja
- 2 žlici moke
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 6 filejev slanih sardonov (inčunov) v olju
- 400 g šalotke
- 500 g korenja
- 140 g črnih oliv
- sol
pikantni toast
- poper
- 1 francoska štruca
- 100 g masla
- 6 filejev slanih sardonov (inčunov)
- 3 žlice sesekljanega peteršilja
Postopek
Govedino narežemo na velike kocke. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo, 6 sardonovih filejev sesekljamo. V dovolj veliki kozici segrejemo olje in 5 minut pražimo čebulo, dodamo česen in lovor ter pražimo še 5 minut.
Dodamo vino, jušno osnovo in sladkor. Moko zmešamo s paradižnikovo mezgo in 3 žlicami vode. Zmes damo v omako in mešamo toliko časa, da se tekočina zgosti. Nato dodamo meso in sesekljane sardone. Solimo in popramo, pokrijemo in kuhamo eno uro.
Šalotke olupimo, korenček ostrgamo in narežemo na večje kose. Po eni uri kuhanja dodamo govedini cele šalotke, korenček in olive. Pokrijemo in kuhljamo še eno uro, da se vse sestavine zmehčajo.
Medtem pripravimo toast. Francosko štruco narežemo na rezine. Sardonove fileje v možnarju stremo v gladko maso (ali jih zelo fino sesekljamo), nato jih zmešamo z maslom, peteršiljem in obilo črnega popra. Rezine kruha popečemo in premažemo s sardonovim maslom. Dušeno govedino posipamo s peteršiljem in postrežemo s pikantnim toastom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Na žaru pečena paprika s kaprami in peteršiljem
Kosmuljev kolač iz polnovredne moke
Čebulni ocvrtki (bhaji) in raita z meto in česnom
Pripravite si svoje, še boljše čebulne ocvrtke.