Kaj boste skuhali danes?
Zamrznjen jogurt s čajem in sezamovim karamelom
Zamrznjen jogurt s čajem in sezamovim karamelom
Sestavine
- 2 x 500 g grškega jogurta
- 2 žlici zelenega čaja matcha v prahu*
sezamov karamel
- 200 g sladkorja
- 4 žlice praženih sezamovih semen
Letos si na Dunaju privoščite to tradicionalno poslastico
Šmorn, klobase, medenjaki, torta Sacher in enormne količine kuhanega vina in jabolčnika vabijo na predbožični Dunaj, nas pa je prepričala ta znamenita sladica.
Namesto potice: najlepše božične pletenice
Mehke babke in dišeče pletenice so nepogrešljive v prazničnem času. Izbrali smo najlepše božične pletenice z bogatimi nadevi za popolno sladko omizje.
Triki za mesno štruco, ki bo hkrati sočna in kompaktna
Naučite se pripraviti posebno vrsto mesne štruce, ki ji pravimo pečenka Štefani. Zdi se preprosta, a skriva nekaj pasti. Z našimi nasveti bo obenem sočna in kompaktna.
Sestavine
- 2 x 500 g grškega jogurta
- 2 žlici zelenega čaja matcha v prahu*
sezamov karamel
- 200 g sladkorja
- 4 žlice praženih sezamovih semen
Postopek
V večji skledi razmešamo jogurt, sladkor in čaj v prahu, da se sladkor raztopi. Pokrijemo in damo v hladilnik za eno uro oziroma dokler se mešanica povsem ne ohladi. Zlijemo jo v strojček za sladoled in sledimo navodilom proizvajalca. Pretresemo jo v posodo, ki prenese zamrzovanje, in zamrznemo za 4 do 5 ur, da se strdi.
Za sezamove karamelne ploščice obložimo pekač s papirjem za peko. V srednje veliki kozici segrejemo sladkor. Počakamo kakih 5 minut, da se stopi, začne delati mehurčke in dobivati zlato barvo. Svetlemu karamelu primešamo sezamova semena, kuhamo nekaj sekund, nato ga zlijemo na pekač in razmažemo karseda na tanko. Ko se karamel strdi, z njim udarimo po delovni površini, da se razlomi na kose. (Karamel lahko naredimo do en teden vnaprej in ga shranimo v dobro zaprti posodi.)
Zamrznjeni jogurt vzamemo iz zamrzovalnika kako uro prej, preden postrežemo, da se malce zmehča. Z žlico ga razdelimo v skledice in potresemo s sezamovim karamelom.
Matcha
*Matcha je prah zelenega čaja, vzgojenega in obdelanega po posebnem postopku. Je del kitajskega in japonskega čajnega obreda, danes pa se pogosto uporablja v kulinariki, zlasti za različne sladice in napitke, kot je »matcha latte«, ki je prava uspešnica.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Zamrznjene jogurtove lučke s čajem mača
Pripravite malce drugačen ledeni posladek s čajem mača