
Kaj boste skuhali danes?
Zamrznjen jogurt s čajem in sezamovim karamelom
Zamrznjen jogurt s čajem in sezamovim karamelom

Sestavine
- 2 x 500 g grškega jogurta
- 2 žlici zelenega čaja matcha v prahu*
sezamov karamel
- 200 g sladkorja
- 4 žlice praženih sezamovih semen

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 2 x 500 g grškega jogurta
- 2 žlici zelenega čaja matcha v prahu*
sezamov karamel
- 200 g sladkorja
- 4 žlice praženih sezamovih semen
Postopek
V večji skledi razmešamo jogurt, sladkor in čaj v prahu, da se sladkor raztopi. Pokrijemo in damo v hladilnik za eno uro oziroma dokler se mešanica povsem ne ohladi. Zlijemo jo v strojček za sladoled in sledimo navodilom proizvajalca. Pretresemo jo v posodo, ki prenese zamrzovanje, in zamrznemo za 4 do 5 ur, da se strdi.
Za sezamove karamelne ploščice obložimo pekač s papirjem za peko. V srednje veliki kozici segrejemo sladkor. Počakamo kakih 5 minut, da se stopi, začne delati mehurčke in dobivati zlato barvo. Svetlemu karamelu primešamo sezamova semena, kuhamo nekaj sekund, nato ga zlijemo na pekač in razmažemo karseda na tanko. Ko se karamel strdi, z njim udarimo po delovni površini, da se razlomi na kose. (Karamel lahko naredimo do en teden vnaprej in ga shranimo v dobro zaprti posodi.)
Zamrznjeni jogurt vzamemo iz zamrzovalnika kako uro prej, preden postrežemo, da se malce zmehča. Z žlico ga razdelimo v skledice in potresemo s sezamovim karamelom.
Matcha
*Matcha je prah zelenega čaja, vzgojenega in obdelanega po posebnem postopku. Je del kitajskega in japonskega čajnega obreda, danes pa se pogosto uporablja v kulinariki, zlasti za različne sladice in napitke, kot je »matcha latte«, ki je prava uspešnica.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Česnova majoneza (aïoli) z žafranom
Česnovo majonezo postrežemo ob dobrotah z žarom
Granola, pečena z javorovim sirupom
Sladek zajtrk, pri katerem za zdravo ravnotežje poskrbijo žitarice, hranljivi oreški in semena ter sadje, je eden od najboljših začetkov dneva. Domača granola bo prepričala tudi tiste, ki so do zdaj mislili, da kosmičev ne marajo!