Kaj boste skuhali danes?
Zamrznjen jogurt s čajem in sezamovim karamelom
Zamrznjen jogurt s čajem in sezamovim karamelom
Sestavine
- 2 x 500 g grškega jogurta
- 2 žlici zelenega čaja matcha v prahu*
sezamov karamel
- 200 g sladkorja
- 4 žlice praženih sezamovih semen
Nove ideje za fina kosila, pripravljena v pol ure
Čas hiti mimo, mi pa z njim – a kljub hitenju si lahko privoščimo okusno domače kosilo. Preglejte pestre recepte za kosila, pripravljena, kot bi mignil.
Če se bojite priprave potice, izberite to martinovo sladico
Kar nekoliko nenavadno bi bilo, če po krepki martinovi pojedini ne bi postregli še sladice. Tokrat smo se odločili za malce manj klasičen aromatičen makov venec.
Kaj pomenijo funkcije pečice in katero izbrati?
Koliko funkcij svoje pečice uporabljate? Stavimo, da samo eno ali dve. Spoznajte, kaj pomenijo nastavitve in kako z njimi izboljšati peko kruha, mesa ali peciva.
Sestavine
- 2 x 500 g grškega jogurta
- 2 žlici zelenega čaja matcha v prahu*
sezamov karamel
- 200 g sladkorja
- 4 žlice praženih sezamovih semen
Postopek
V večji skledi razmešamo jogurt, sladkor in čaj v prahu, da se sladkor raztopi. Pokrijemo in damo v hladilnik za eno uro oziroma dokler se mešanica povsem ne ohladi. Zlijemo jo v strojček za sladoled in sledimo navodilom proizvajalca. Pretresemo jo v posodo, ki prenese zamrzovanje, in zamrznemo za 4 do 5 ur, da se strdi.
Za sezamove karamelne ploščice obložimo pekač s papirjem za peko. V srednje veliki kozici segrejemo sladkor. Počakamo kakih 5 minut, da se stopi, začne delati mehurčke in dobivati zlato barvo. Svetlemu karamelu primešamo sezamova semena, kuhamo nekaj sekund, nato ga zlijemo na pekač in razmažemo karseda na tanko. Ko se karamel strdi, z njim udarimo po delovni površini, da se razlomi na kose. (Karamel lahko naredimo do en teden vnaprej in ga shranimo v dobro zaprti posodi.)
Zamrznjeni jogurt vzamemo iz zamrzovalnika kako uro prej, preden postrežemo, da se malce zmehča. Z žlico ga razdelimo v skledice in potresemo s sezamovim karamelom.
Matcha
*Matcha je prah zelenega čaja, vzgojenega in obdelanega po posebnem postopku. Je del kitajskega in japonskega čajnega obreda, danes pa se pogosto uporablja v kulinariki, zlasti za različne sladice in napitke, kot je »matcha latte«, ki je prava uspešnica.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pirini buhteljni
Pijan sladoled iz gozdnih jagod
Pita s figami in sirom z modro plesnijo
Zelo posebna pita z orehovim krhkim testom in plemenitim nadevom