© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Žafranova juha z mandlji

Da se juhe ne ponavljajo, pripravite to žafranovo juho.

Žafranova juha z mandlji

Da se juhe ne ponavljajo, pripravite to žafranovo juho.

Čas priprave 45 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Safran-Mandel-Suppe

Sestavine

  • 1 liter čiste zelenjavne ali mesne jušne osnove
  • noževa konica žafrana (segret in zdrobljen v možnarju)
  • 4 rezine belega kruha od prejšnjega dne
  • 4–5 žlic oljčnega olja
  • 5 strokov česna
  • 20 dag olupljenih mandljev
  • šopek gladkega peteršilja
  • 1/4 žličke sveže zmletega belega popra
  • 1/4 žličke zmletega kumina (orientalske kumine)
  • sol
  • mandljevi lističi za posip

Sestavine

  • 1 liter čiste zelenjavne ali mesne jušne osnove
  • noževa konica žafrana (segret in zdrobljen v možnarju)
  • 4 rezine belega kruha od prejšnjega dne
  • 4–5 žlic oljčnega olja
  • 5 strokov česna
  • 20 dag olupljenih mandljev
  • šopek gladkega peteršilja
  • 1/4 žličke sveže zmletega belega popra
  • 1/4 žličke zmletega kumina (orientalske kumine)
  • sol
  • mandljevi lističi za posip

Postopek

1

Žafranove nitke namočimo v vroči jušni osnovi. Medtem ko se žafran namaka, rezine belega kruha narežemo na drobne kocke in jih prepražimo v ponvi na dveh žlicah oljčnega olja. Kocke nato stresemo iz ponve in prihranimo.

2

Česen olupimo, narežemo na rezinice in skupaj z olupljenimi mandlji pražimo v ponvi na preostalem olju, da mandlji dobijo lepo zlato rjavo barvo. Peteršilj drobno nasekljamo; dve tretjini peteršilja stresemo v ponev k mandljem in česnu ter zmešamo. Zmesi peteršilja, mandljev in česna dodamo nekaj žlic juhe in zmiksamo.

3

Kašo stresemo v primerno kozico, dolijemo preostalo juho, začinimo s soljo, poprom in kumino ter kuhljamo približno dvajset minut. V juho vmešamo približno dve tretjini praženih kruhovih kock.

4

Vročo žafranovo juho nalijemo v globoke krožnike, potresemo s preostalimi kruhovimi kockami, peteršiljem in mandljevimi lističi ter takoj ponudimo.

Priljubljeni recepti

Požgani ajdovi žganci

Požgani žganci so značilni za Koroško in dele Štajerske, a v vsaki slovenski pokrajini pripravljajo žgance nekoliko drugače.

25 min
Enostavno

Palačinke z nadevom iz višenj in kremnega sira

Palačinke so večna klasika, pri izbiri nadeva pa si lahko privoščimo malce ustvarjalnosti

20 min
Enostavno

Tradicionalni perzijski žafranov sladoled

Pokusite pravi bastaniye sonatiye zaferani

Srednje zahtevno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.