Kaj boste skuhali danes?
Žafranova juha z mandlji
Da se juhe ne ponavljajo, pripravite to žafranovo juho.
Žafranova juha z mandlji
Da se juhe ne ponavljajo, pripravite to žafranovo juho.
Sestavine
- 1 liter čiste zelenjavne ali mesne jušne osnove
- noževa konica žafrana (segret in zdrobljen v možnarju)
- 4 rezine belega kruha od prejšnjega dne
- 4–5 žlic oljčnega olja
- 5 strokov česna
- 20 dag olupljenih mandljev
- šopek gladkega peteršilja
- 1/4 žličke sveže zmletega belega popra
- 1/4 žličke zmletega kumina (orientalske kumine)
- sol
- mandljevi lističi za posip
Luka Pangos razkriva trike in recept za sodobno martinovo pojedino
Primorec Luka Pangos ob martinovem ne prisega na vino, temveč na okusne jedi. Z nami je delil svoje recept za nostalgične okuse v novi preobleki.
Pečeno zelje iz pečice - preprosto, poceni in božansko
Če mislite, da je zelje dolgočasno, vas bo ta recept prepričal v nasprotno.
To tradicionalno jed za martinovo postrežejo v Istri
Kokošji žgvacet je istrska jed, ki navdušuje z bogatim okusom. Najboljši je, kadar ga pripravimo iz domače perutnine ter postrežemo s fuži, polento ali njoki.
Sestavine
- 1 liter čiste zelenjavne ali mesne jušne osnove
- noževa konica žafrana (segret in zdrobljen v možnarju)
- 4 rezine belega kruha od prejšnjega dne
- 4–5 žlic oljčnega olja
- 5 strokov česna
- 20 dag olupljenih mandljev
- šopek gladkega peteršilja
- 1/4 žličke sveže zmletega belega popra
- 1/4 žličke zmletega kumina (orientalske kumine)
- sol
- mandljevi lističi za posip
Postopek
Žafranove nitke namočimo v vroči jušni osnovi. Medtem ko se žafran namaka, rezine belega kruha narežemo na drobne kocke in jih prepražimo v ponvi na dveh žlicah oljčnega olja. Kocke nato stresemo iz ponve in prihranimo.
Česen olupimo, narežemo na rezinice in skupaj z olupljenimi mandlji pražimo v ponvi na preostalem olju, da mandlji dobijo lepo zlato rjavo barvo. Peteršilj drobno nasekljamo; dve tretjini peteršilja stresemo v ponev k mandljem in česnu ter zmešamo. Zmesi peteršilja, mandljev in česna dodamo nekaj žlic juhe in zmiksamo.
Kašo stresemo v primerno kozico, dolijemo preostalo juho, začinimo s soljo, poprom in kumino ter kuhljamo približno dvajset minut. V juho vmešamo približno dve tretjini praženih kruhovih kock.
Vročo žafranovo juho nalijemo v globoke krožnike, potresemo s preostalimi kruhovimi kockami, peteršiljem in mandljevimi lističi ter takoj ponudimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Požgani ajdovi žganci
Požgani žganci so značilni za Koroško in dele Štajerske, a v vsaki slovenski pokrajini pripravljajo žgance nekoliko drugače.
Bučkina solata z meto
Palačinke z nadevom iz višenj in kremnega sira
Palačinke so večna klasika, pri izbiri nadeva pa si lahko privoščimo malce ustvarjalnosti
Tradicionalni perzijski žafranov sladoled
Pokusite pravi bastaniye sonatiye zaferani