© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Kolač iz korenčka in bučk

Prijetna zelenjavna sladica

Kolač iz korenčka in bučk

Prijetna zelenjavna sladica

Čas priprave 45 min
Zahtevnost Enostavno
Količina 2 kolača, vsak 16–20 kosov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
jesenski-kolac-iz-korencka-in-buck-1_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 250 g zmehčanega masla
  • 200 g sladkorja
  • 3 velika jajca
  • 250 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlička sode bikarbone
  • lupina 2 pomaranč
  • 1 žlička mešanice poljubnih začimb (cimet, piment, nageljnove žbice)
  • 100 g naribanega korenčka
  • 100 g naribanih bučk
  • maščoba za modla

preliv

  • lupina 1 pomaranče
  • 2–3 žlice pomarančnega soka
  • 140 g sladkorja v prahu

Sestavine

  • 250 g zmehčanega masla
  • 200 g sladkorja
  • 3 velika jajca
  • 250 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlička sode bikarbone
  • lupina 2 pomaranč
  • 1 žlička mešanice poljubnih začimb (cimet, piment, nageljnove žbice)
  • 100 g naribanega korenčka
  • 100 g naribanih bučk
  • maščoba za modla

preliv

  • lupina 1 pomaranče
  • 2–3 žlice pomarančnega soka
  • 140 g sladkorja v prahu

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Oba modla premažemo z maščobo in obložimo s papirjem za peko. V primerno veliki skledi stepemo maslo, sladkor, jajca, moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, naribano pomarančno lupino in mešanico začimb. Dodamo še korenček in bučke ter mešanico razdelimo v oba tortna modla. Pečemo 20­ do 25 minut oziroma tako dolgo, da je lesena palčka, ki jo zapičimo v kolač, suha in čista, ko jo izvlečemo. Biskvita nato ohladimo.

2

Naredimo še preliv. Pomarančni sok zmešamo s sladkorjem v prahu, da dobimo gost, vendar še vedno tekoč preliv. Prelijemo ga po biskvitih, potresemo z naribano pomarančno lupinico in počakamo, da se preliv strdi.

Nasvet

Tako narejen in okrašen kolač lahko tudi zamrznemo. Vrh pokrijemo s papirjem za peko, nato celega ovijemo s prozorno kuhinjsko folijo in damo v zamrzovalnik, kjer lahko počaka tudi kakšen mesec. Zamrznjenega nato odvijemo, ga damo na postrežni krožnik in pustimo na sobni temperaturi, da se odtaja.

Priljubljeni recepti

Zeleni gaspačo

Zelena različica klasične španske hladne juhe. S cvetličnimi ledenimi kockami je še posebno lepa.

15 min
Enostavno

Goveja bržola »prime rib«

Specialiteta, ki je lahko glavna zvezda vsake boljše pojedine.

Enostavno

Šunkini zvitki s sirnim namazom, hrenom in orehi

Velikonočna uspešnica, ki si jo pripravimo tudi na kakšen manj prazničen večer

15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.