
Sestavine
- 250 g zmehčanega masla
- 200 g sladkorja
- 3 velika jajca
- 250 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- lupina 2 pomaranč
- 1 žlička mešanice poljubnih začimb (cimet, piment, nageljnove žbice)
- 100 g naribanega korenčka
- 100 g naribanih bučk
- maščoba za modla
preliv
- lupina 1 pomaranče
- 2–3 žlice pomarančnega soka
- 140 g sladkorja v prahu

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 250 g zmehčanega masla
- 200 g sladkorja
- 3 velika jajca
- 250 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- lupina 2 pomaranč
- 1 žlička mešanice poljubnih začimb (cimet, piment, nageljnove žbice)
- 100 g naribanega korenčka
- 100 g naribanih bučk
- maščoba za modla
preliv
- lupina 1 pomaranče
- 2–3 žlice pomarančnega soka
- 140 g sladkorja v prahu
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Oba modla premažemo z maščobo in obložimo s papirjem za peko. V primerno veliki skledi stepemo maslo, sladkor, jajca, moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, naribano pomarančno lupino in mešanico začimb. Dodamo še korenček in bučke ter mešanico razdelimo v oba tortna modla. Pečemo 20 do 25 minut oziroma tako dolgo, da je lesena palčka, ki jo zapičimo v kolač, suha in čista, ko jo izvlečemo. Biskvita nato ohladimo.
Naredimo še preliv. Pomarančni sok zmešamo s sladkorjem v prahu, da dobimo gost, vendar še vedno tekoč preliv. Prelijemo ga po biskvitih, potresemo z naribano pomarančno lupinico in počakamo, da se preliv strdi.
Nasvet
Tako narejen in okrašen kolač lahko tudi zamrznemo. Vrh pokrijemo s papirjem za peko, nato celega ovijemo s prozorno kuhinjsko folijo in damo v zamrzovalnik, kjer lahko počaka tudi kakšen mesec. Zamrznjenega nato odvijemo, ga damo na postrežni krožnik in pustimo na sobni temperaturi, da se odtaja.