Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 250 g zmehčanega masla
- 200 g sladkorja
- 3 velika jajca
- 250 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- lupina 2 pomaranč
- 1 žlička mešanice poljubnih začimb (cimet, piment, nageljnove žbice)
- 100 g naribanega korenčka
- 100 g naribanih bučk
- maščoba za modla
preliv
- lupina 1 pomaranče
- 2–3 žlice pomarančnega soka
- 140 g sladkorja v prahu
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 250 g zmehčanega masla
- 200 g sladkorja
- 3 velika jajca
- 250 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 žlička sode bikarbone
- lupina 2 pomaranč
- 1 žlička mešanice poljubnih začimb (cimet, piment, nageljnove žbice)
- 100 g naribanega korenčka
- 100 g naribanih bučk
- maščoba za modla
preliv
- lupina 1 pomaranče
- 2–3 žlice pomarančnega soka
- 140 g sladkorja v prahu
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Oba modla premažemo z maščobo in obložimo s papirjem za peko. V primerno veliki skledi stepemo maslo, sladkor, jajca, moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, naribano pomarančno lupino in mešanico začimb. Dodamo še korenček in bučke ter mešanico razdelimo v oba tortna modla. Pečemo 20 do 25 minut oziroma tako dolgo, da je lesena palčka, ki jo zapičimo v kolač, suha in čista, ko jo izvlečemo. Biskvita nato ohladimo.
Naredimo še preliv. Pomarančni sok zmešamo s sladkorjem v prahu, da dobimo gost, vendar še vedno tekoč preliv. Prelijemo ga po biskvitih, potresemo z naribano pomarančno lupinico in počakamo, da se preliv strdi.
Nasvet
Tako narejen in okrašen kolač lahko tudi zamrznemo. Vrh pokrijemo s papirjem za peko, nato celega ovijemo s prozorno kuhinjsko folijo in damo v zamrzovalnik, kjer lahko počaka tudi kakšen mesec. Zamrznjenega nato odvijemo, ga damo na postrežni krožnik in pustimo na sobni temperaturi, da se odtaja.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Bržolna pečenka s sladko čebulo in pečenim česnom
Okusna bržolna pečenka za obilno nedeljsko kosilo
Ameriški čokoladni piškoti
Ko smo pripravili te mehke in čokoladaste piškote, so pošli, še preden so se imeli priložnost ohladiti!