
Ovsena pita s suhimi slivami
Zdrava in okusna pita s suhimi slivami
Ovsena pita s suhimi slivami
Zdrava in okusna pita s suhimi slivami

Sestavine
- 6 jajc ali 300 g beljakov
- 300 g ovsenih kosmičev
- 400 g zrelih sladkih hrušk
- 200 g suhih sliv brez koščic (lahko jih nadomestimo z borovnicami)
- 1 žlička vanilje v prahu (ali semena iz 1 vaniljevega stroka)
- malo cimeta, po želji
- kokosova mast za pekač

Je to najboljša poletna juha?
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.

Čokoladna matematika: kaj pomenijo odstotki na embalaži?
Nekoč smo ločevali le med mlečno in jedilno, danes pa lahko vsak izbere čokolado po svojem okusu. Ena ključnih informacij so čokoladni odstotki. Kaj pomenijo?
Sestavine
- 6 jajc ali 300 g beljakov
- 300 g ovsenih kosmičev
- 400 g zrelih sladkih hrušk
- 200 g suhih sliv brez koščic (lahko jih nadomestimo z borovnicami)
- 1 žlička vanilje v prahu (ali semena iz 1 vaniljevega stroka)
- malo cimeta, po želji
- kokosova mast za pekač
Postopek
Suhe slive predhodno namočimo za nekaj ur ali čez noč.
Pečico segrejemo na 180 °C. V razžvrkljana jajca ali beljake dodamo ovsene kosmiče, dobro premešamo in pustimo stati 5 do 10 minut, da kosmiči malo nabreknejo. Medtem hruške drobno naribamo in jih dodamo kosmičem. Primešamo še vaniljo in, po želji, cimet.
Pekač namastimo in vanj damo polovico ovsene zmesi. Nato po celotni površini razporedimo odcejene suhe slive (ali borovnice) in nanje naložimo še drugo polovico ovsene zmesi. Pekač pokrijemo z alufolijo in pečemo približno 20 do 25 minut, nato alufolijo odstranimo in pečemo še 5 do 10 minut, da se skorjica zlato zapeče.