Kaj boste skuhali danes?
Vietnamska piščančja juha z rezanci
"Pho Ga" je lahka, pisana in hranljiva
Vietnamska piščančja juha z rezanci
"Pho Ga" je lahka, pisana in hranljiva
Sestavine
juha
- kosti celega piščanca
- 2 piščančji perutnički
- 2 kosa piščančjih prsi brez kože
- 1 srednje velika rumena čebula
- večji kos svežega ingverja
- 1 žlička koriandrovih semen
- 2 stroka zelenega kardamoma
- 1 janeževa zvezda
- 1 cimetova palčka
- 5 celih nageljnovih žbic
- 1 žlička sladkorja
- 2 žlici ribje omake
jušni vložki
- riževi rezanci
- krhlji limet
- sveži koriandrovi listi
- sveži metini listi
- mlada čebulica
- čili
- fižolovi kalčki (po želji)
Luka Pangos razkriva trike in recept za sodobno martinovo pojedino
Primorec Luka Pangos ob martinovem ne prisega na vino, temveč na okusne jedi. Z nami je delil svoje recept za nostalgične okuse v novi preobleki.
Pečeno zelje iz pečice - preprosto, poceni in božansko
Če mislite, da je zelje dolgočasno, vas bo ta recept prepričal v nasprotno.
To tradicionalno jed za martinovo postrežejo v Istri
Kokošji žgvacet je istrska jed, ki navdušuje z bogatim okusom. Najboljši je, kadar ga pripravimo iz domače perutnine ter postrežemo s fuži, polento ali njoki.
Sestavine
juha
- kosti celega piščanca
- 2 piščančji perutnički
- 2 kosa piščančjih prsi brez kože
- 1 srednje velika rumena čebula
- večji kos svežega ingverja
- 1 žlička koriandrovih semen
- 2 stroka zelenega kardamoma
- 1 janeževa zvezda
- 1 cimetova palčka
- 5 celih nageljnovih žbic
- 1 žlička sladkorja
- 2 žlici ribje omake
jušni vložki
- riževi rezanci
- krhlji limet
- sveži koriandrovi listi
- sveži metini listi
- mlada čebulica
- čili
- fižolovi kalčki (po želji)
Postopek
Čebulo prerežemo na pol, vendar je ne olupimo. Tudi ingver pustimo neolupljen. Čebulo in ingver moramo obdelati na visoki temperaturi, da lupini zoglenita. Položimo ju neposredno nad plamen ali na zelo vročo ploščo za pečenje. To traja 8 do 10 minut. Lahko ju ožgemo tudi pod grelnikom za žar v pečici. Čebulo in ingver obračamo, da lupini enakomerno zoglenita, nato ju damo na stran, da se ohladita.
Stroka kardamoma malo potolčemo. V čisti ponvi na suho popražimo začimbe, da izostrimo vonjave in okuse. Pražimo 2 minuti in vmes večkrat premešamo, da se ne zažgejo. Odstranimo jih iz ponve in pustimo, da se ohladijo.
Olupimo čebulo in z nožem previdno postrgamo zoglenelo lupino ingverja. Ingver narežemo na štiri dele in ga s ploskim delom noža potolčemo. V velik lonec damo kose piščanca in piščančje kosti, ingver, čebulo in ohlajene začimbe. Vlijemo 2 litra vode in dodamo žličko sladkorja in 2 žlici ribje omake. Pokrijemo in zavremo. Ko juha zavre, zmanjšamo temperaturo na srednje nizko in pustimo pokrov malo priprt, da para lahko uhaja. Juho počasi kuhamo vsaj eno uro, še bolje dlje.
Medtem pripravimo jušni vložek. Riževe rezance skuhamo po navodilih z embalaže. Mlado čebulico in čili narežemo na rezine, koriandrove in metine liste natrgamo. Ko je juha kuhana, jo precedimo in zavržemo začimbe in piščančje kosti. Piščančje prsi narežemo na tanke rezine ali jih natrgamo. V skodelice za juho damo nekaj riževih rezancev in jih prelijemo s piščančjo juho. Preostale sestavine za jušni vložek lahko postrežemo kot prilogo, da si vsak sam sestavi juho, ali pa jih damo v juho že pred postrežbo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Srnin hrbet v kruhovi skorji s korenčkovim štrukljem in korenčkovim pirejem
Tudi sebe morate razvajati, zato si pripravite ta slastni srnin hrbet z obetajočo prilogo.
Solata z jajci, rdečo peso in slanino
Fermentirani kečap
Recept za domači kečap, ki ga pripravimo v 5 minutah in pustimo fermentirati 2 do 5 dni, bo navdušil vse ljubitelje domačih alternativ.