Kaj boste skuhali danes?
Šunka po karibsko z ananasom, jajci in krompirčkom
Ta jed vas bo navdušila, ker je polna barv, razkošnih okusov in močnih arom. V njej se zrcalijo vplivi afriške, indijske, evropske in drugih kultur z vseh koncev sveta.
Šunka po karibsko z ananasom, jajci in krompirčkom
Ta jed vas bo navdušila, ker je polna barv, razkošnih okusov in močnih arom. V njej se zrcalijo vplivi afriške, indijske, evropske in drugih kultur z vseh koncev sveta.
Sestavine
- 1 kg neprekajene ali rahlo prekajene šunke s kožo in brez kosti
- 1 liter ingverjevega piva
- 5 nageljnovih žbic
- 5 zrn črnega popra
- 2 lovorova lista
- 4−6 velikih krompirjev
- 3 žlice rastlinskega ali repičnega olja
- 2 žlici in še par ščepov karibske začimbne mešanice
- sol
- 1 žlica melase
- sok 1⁄2 limete
- 1 manjši ananas
- 4−6 jajc
- 1 zelen čili (po želji)
Karibska začimbna mešanica
- 2 žlički mletega cimeta
- 1 žlica sveže zmletega črnega popra
- 1 žlica suhega timijana
- 1 žlička mletega ingverja
- 2 suha lovorova lista
- 8 pimentovih jagod
- 1 1⁄2 žličke kajenskega popra
- 1⁄2 naribanega srednje velikega muškatnega oreška
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Kaj vse lahko naredite iz kutin: domače ideje, ki dišijo po jeseni
Pri nas je kutina prej za okras kot sadež za uživanje, čeprav kutine odlikuje ogromno koristnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na naše zdravje.
Tako pravilno spečete pečenice
Pečenice so nepogrešljive jeseni in pozimi. Najbolje je, če dobite domače in preverjeno dobre, pozorni pa bodite pri peki.
Sestavine
- 1 kg neprekajene ali rahlo prekajene šunke s kožo in brez kosti
- 1 liter ingverjevega piva
- 5 nageljnovih žbic
- 5 zrn črnega popra
- 2 lovorova lista
- 4−6 velikih krompirjev
- 3 žlice rastlinskega ali repičnega olja
- 2 žlici in še par ščepov karibske začimbne mešanice
- sol
- 1 žlica melase
- sok 1⁄2 limete
- 1 manjši ananas
- 4−6 jajc
- 1 zelen čili (po želji)
Karibska začimbna mešanica
- 2 žlički mletega cimeta
- 1 žlica sveže zmletega črnega popra
- 1 žlica suhega timijana
- 1 žlička mletega ingverja
- 2 suha lovorova lista
- 8 pimentovih jagod
- 1 1⁄2 žličke kajenskega popra
- 1⁄2 naribanega srednje velikega muškatnega oreška
Postopek
Za karibsko začimbno mešanico najprej suho prepražimo lovor in piment v ponvici, da zadišita. Damo ju v možnar ali mlinček za kavo ali začimbe, dodamo črni poper in timijan ter vse skupaj zdrobimo v fin prah. Dodamo še preostale mlete začimbe in nariban muškatni orešek ter dobro premešamo. Začimbno mešanico shranimo v čist kozarček in ga nepredušno zapremo. Obdrži se do 6 mesecev.
Šunko damo v kozico, ki se ji tesno prilega, jo prelijemo z ingverjevim pivom in dodamo nageljnove žbice, poprova zrna ter lovor. Nežno zavremo, pokrijemo s pokrovko in kuhamo 1 uro in 15 minut.
Krompir olupimo in narežemo na debele palčke, ki jih damo v kozico, prelijemo s hladno vodo in zavremo. Kuhamo 2 minuti, nato odcedimo in pustimo v cedilu, da para izhlapi.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Krompir stresemo v največji pekač, ki ga premoremo, in ga pomešamo z oljem, ščepom karibske začimbne mešanice in malo soli. Krompir razprostremo v eni plasti, če pa imamo majhen pekač, uporabimo dva, da bo okrog krompirjevih palčk dovolj prostora, da se bodo lepo hrustljavo spekle. Pečemo jih 40 minut, sredi peke jih obrnemo.
Medtem damo šunko v manjši pekač, obložen z aluminijasto folijo. Zmešamo 2 žlici karibske začimbne mešanice, melaso in limetin sok ter s tem premažemo šunko po vsej površini. Postavimo jo v pečico h krompirju za zadnjih 20 minut peke.
Ananasu odrežemo vrh in dno, ga pokonci postavimo na desko za rezanje in mu obrežemo kožo. Skozi stržen ga prerežemo na pol, nato pa ga narežemo na dolge, tanke krhlje – kakšnih 12 jih moramo dobiti. Krhljem odrežemo oleseneli stržen, nato jih premažemo z malo olja in posujemo z malo karibske začimbne mešanice.
Razgrejemo rebrasto ponev (brez olja) in navadno ponev s preostalim oljem. V rebrasti ponvi pečemo ananasove krhlje po 2 do 3 minute na vsaki strani, da so ožgani. V navadno ponev pa na vroče olje ubijemo jajca, jih po želji posujemo z rezinicami čilija in spečemo, kot so nam všeč.
Šunko in krompir vzamemo iz pečice. Šunko narežemo na debele rezine in jo ponudimo s krompirčkom, jajci ter ananasom.
Priljubljeni recepti
Bržolna pečenka s sladko čebulo in pečenim česnom
Okusna bržolna pečenka za obilno nedeljsko kosilo
Ameriški čokoladni piškoti
Ko smo pripravili te mehke in čokoladaste piškote, so pošli, še preden so se imeli priložnost ohladiti!