
Kaj boste skuhali danes?
Šunka po karibsko z ananasom, jajci in krompirčkom
Ta jed vas bo navdušila, ker je polna barv, razkošnih okusov in močnih arom. V njej se zrcalijo vplivi afriške, indijske, evropske in drugih kultur z vseh koncev sveta.
Šunka po karibsko z ananasom, jajci in krompirčkom
Ta jed vas bo navdušila, ker je polna barv, razkošnih okusov in močnih arom. V njej se zrcalijo vplivi afriške, indijske, evropske in drugih kultur z vseh koncev sveta.

Sestavine
- 1 kg neprekajene ali rahlo prekajene šunke s kožo in brez kosti
- 1 liter ingverjevega piva
- 5 nageljnovih žbic
- 5 zrn črnega popra
- 2 lovorova lista
- 4−6 velikih krompirjev
- 3 žlice rastlinskega ali repičnega olja
- 2 žlici in še par ščepov karibske začimbne mešanice
- sol
- 1 žlica melase
- sok 1⁄2 limete
- 1 manjši ananas
- 4−6 jajc
- 1 zelen čili (po želji)
Karibska začimbna mešanica
- 2 žlički mletega cimeta
- 1 žlica sveže zmletega črnega popra
- 1 žlica suhega timijana
- 1 žlička mletega ingverja
- 2 suha lovorova lista
- 8 pimentovih jagod
- 1 1⁄2 žličke kajenskega popra
- 1⁄2 naribanega srednje velikega muškatnega oreška

Popoln domači pomfri: skrivnost je v tem preprostem triku
Spoznajte skrivnost popolnega domačega ocvrtega krompirja. Hrustljav, zlato zapečen in nikoli masten, s tem trikom vam bo vedno uspel.

Obožujete cmoke? Potem morate poskusiti ta knedl kolač
Preizkusite recept za slastni knedla kolač, ki je navdušil splet. Sočna kombinacija sliv, vaniljeve kreme in zlatorjavega posipa iz drobtin vas bo navdušila.

Trije posebni recepti s hruškami, ki bodo popestrili vašo ozimnico
Trije posebni recepti, ki bodo popestrili vašo ozimnico - hruškov kompot z ingverjem in cimetom, hruškova marmelada z vaniljo in drzni hruškov čatni.
Sestavine
- 1 kg neprekajene ali rahlo prekajene šunke s kožo in brez kosti
- 1 liter ingverjevega piva
- 5 nageljnovih žbic
- 5 zrn črnega popra
- 2 lovorova lista
- 4−6 velikih krompirjev
- 3 žlice rastlinskega ali repičnega olja
- 2 žlici in še par ščepov karibske začimbne mešanice
- sol
- 1 žlica melase
- sok 1⁄2 limete
- 1 manjši ananas
- 4−6 jajc
- 1 zelen čili (po želji)
Karibska začimbna mešanica
- 2 žlički mletega cimeta
- 1 žlica sveže zmletega črnega popra
- 1 žlica suhega timijana
- 1 žlička mletega ingverja
- 2 suha lovorova lista
- 8 pimentovih jagod
- 1 1⁄2 žličke kajenskega popra
- 1⁄2 naribanega srednje velikega muškatnega oreška
Postopek
Za karibsko začimbno mešanico najprej suho prepražimo lovor in piment v ponvici, da zadišita. Damo ju v možnar ali mlinček za kavo ali začimbe, dodamo črni poper in timijan ter vse skupaj zdrobimo v fin prah. Dodamo še preostale mlete začimbe in nariban muškatni orešek ter dobro premešamo. Začimbno mešanico shranimo v čist kozarček in ga nepredušno zapremo. Obdrži se do 6 mesecev.
Šunko damo v kozico, ki se ji tesno prilega, jo prelijemo z ingverjevim pivom in dodamo nageljnove žbice, poprova zrna ter lovor. Nežno zavremo, pokrijemo s pokrovko in kuhamo 1 uro in 15 minut.
Krompir olupimo in narežemo na debele palčke, ki jih damo v kozico, prelijemo s hladno vodo in zavremo. Kuhamo 2 minuti, nato odcedimo in pustimo v cedilu, da para izhlapi.
Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Krompir stresemo v največji pekač, ki ga premoremo, in ga pomešamo z oljem, ščepom karibske začimbne mešanice in malo soli. Krompir razprostremo v eni plasti, če pa imamo majhen pekač, uporabimo dva, da bo okrog krompirjevih palčk dovolj prostora, da se bodo lepo hrustljavo spekle. Pečemo jih 40 minut, sredi peke jih obrnemo.
Medtem damo šunko v manjši pekač, obložen z aluminijasto folijo. Zmešamo 2 žlici karibske začimbne mešanice, melaso in limetin sok ter s tem premažemo šunko po vsej površini. Postavimo jo v pečico h krompirju za zadnjih 20 minut peke.
Ananasu odrežemo vrh in dno, ga pokonci postavimo na desko za rezanje in mu obrežemo kožo. Skozi stržen ga prerežemo na pol, nato pa ga narežemo na dolge, tanke krhlje – kakšnih 12 jih moramo dobiti. Krhljem odrežemo oleseneli stržen, nato jih premažemo z malo olja in posujemo z malo karibske začimbne mešanice.
Razgrejemo rebrasto ponev (brez olja) in navadno ponev s preostalim oljem. V rebrasti ponvi pečemo ananasove krhlje po 2 do 3 minute na vsaki strani, da so ožgani. V navadno ponev pa na vroče olje ubijemo jajca, jih po želji posujemo z rezinicami čilija in spečemo, kot so nam všeč.
Šunko in krompir vzamemo iz pečice. Šunko narežemo na debele rezine in jo ponudimo s krompirčkom, jajci ter ananasom.
Priljubljeni recepti
Krompirjev pire s karamelizirano šalotko
Slasten krompirjev pire kot priloga na nedeljskem kosilu.
Solata s pečeno peso in jajci
Vegetarijanska solata s kremastim prelivom in hrustljavimi lešniki je lahko tudi lahek samostojen obrok.