© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Šunka po karibsko z ananasom, jajci in krompirčkom

Ta jed vas bo navdušila, ker je polna barv, razkošnih okusov in močnih arom. V njej se zrcalijo vplivi afriške, indijske, evropske in drugih kultur z vseh koncev sveta.

Šunka po karibsko z ananasom, jajci in krompirčkom

Ta jed vas bo navdušila, ker je polna barv, razkošnih okusov in močnih arom. V njej se zrcalijo vplivi afriške, indijske, evropske in drugih kultur z vseh koncev sveta.

Čas priprave 2 h 25 min
Zahtevnost Enostavno
Količina za 4–6 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 1 kg neprekajene ali rahlo prekajene šunke s kožo in brez kosti
  • 1 liter ingverjevega piva
  • 5 nageljnovih žbic
  • 5 zrn črnega popra
  • 2 lovorova lista
  • 4−6 velikih krompirjev
  • 3 žlice rastlinskega ali repičnega olja
  • 2 žlici in še par ščepov karibske začimbne mešanice
  • sol
  • 1 žlica melase
  • sok 1⁄2 limete
  • 1 manjši ananas
  • 4−6 jajc
  • 1 zelen čili (po želji)

Karibska začimbna mešanica

  • 2 žlički mletega cimeta
  • 1 žlica sveže zmletega črnega popra
  • 1 žlica suhega timijana
  • 1 žlička mletega ingverja
  • 2 suha lovorova lista
  • 8 pimentovih jagod
  • 1 1⁄2 žličke kajenskega popra
  • 1⁄2 naribanega srednje velikega muškatnega oreška

Sestavine

  • 1 kg neprekajene ali rahlo prekajene šunke s kožo in brez kosti
  • 1 liter ingverjevega piva
  • 5 nageljnovih žbic
  • 5 zrn črnega popra
  • 2 lovorova lista
  • 4−6 velikih krompirjev
  • 3 žlice rastlinskega ali repičnega olja
  • 2 žlici in še par ščepov karibske začimbne mešanice
  • sol
  • 1 žlica melase
  • sok 1⁄2 limete
  • 1 manjši ananas
  • 4−6 jajc
  • 1 zelen čili (po želji)

Karibska začimbna mešanica

  • 2 žlički mletega cimeta
  • 1 žlica sveže zmletega črnega popra
  • 1 žlica suhega timijana
  • 1 žlička mletega ingverja
  • 2 suha lovorova lista
  • 8 pimentovih jagod
  • 1 1⁄2 žličke kajenskega popra
  • 1⁄2 naribanega srednje velikega muškatnega oreška

Postopek

1

Za karibsko začimbno mešanico najprej suho prepražimo lovor in piment v ponvici, da zadišita. Damo ju v možnar ali mlinček za kavo ali začimbe, dodamo črni poper in timijan ter vse skupaj zdrobimo v fin prah. Dodamo še preostale mlete začimbe in nariban muškatni orešek ter dobro premešamo. Začimbno mešanico shranimo v čist kozarček in ga nepredušno zapremo. Obdrži se do 6 mesecev.

2

Šunko damo v kozico, ki se ji tesno prilega, jo prelijemo z ingverjevim pivom in dodamo nageljnove žbice, poprova zrna ter lovor. Nežno zavremo, pokrijemo s pokrovko in kuhamo 1 uro in 15 minut.

3

Krompir olupimo in narežemo na debele palčke, ki jih damo v kozico, prelijemo s hladno vodo in zavremo. Kuhamo 2 minuti, nato odcedimo in pustimo v cedilu, da para izhlapi.

4

Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Krompir stresemo v največji pekač, ki ga premoremo, in ga pomešamo z oljem, ščepom karibske začimbne mešanice in malo soli. Krompir razprostremo v eni plasti, če pa imamo majhen pekač, uporabimo dva, da bo okrog krompirjevih palčk dovolj prostora, da se bodo lepo hrustljavo spekle. Pečemo jih 40 minut, sredi peke jih obrnemo.

5

Medtem damo šunko v manjši pekač, obložen z aluminijasto folijo. Zmešamo 2 žlici karibske začimbne mešanice, melaso in limetin sok ter s tem premažemo šunko po vsej površini. Postavimo jo v pečico h krompirju za zadnjih 20 minut peke.

6

Ananasu odrežemo vrh in dno, ga pokonci postavimo na desko za rezanje in mu obrežemo kožo. Skozi stržen ga prerežemo na pol, nato pa ga narežemo na dolge, tanke krhlje – kakšnih 12 jih moramo dobiti. Krhljem odrežemo oleseneli stržen, nato jih premažemo z malo olja in posujemo z malo karibske začimbne mešanice.

7

Razgrejemo rebrasto ponev (brez olja) in navadno ponev s preostalim oljem. V rebrasti ponvi pečemo ananasove krhlje po 2 do 3 minute na vsaki strani, da so ožgani. V navadno ponev pa na vroče olje ubijemo jajca, jih po želji posujemo z rezinicami čilija in spečemo, kot so nam všeč.

8

Šunko in krompir vzamemo iz pečice. Šunko narežemo na debele rezine in jo ponudimo s krompirčkom, jajci ter ananasom.

Priljubljeni recepti

Krompirjev pire s karamelizirano šalotko

Slasten krompirjev pire kot priloga na nedeljskem kosilu.

30 min
Enostavno

Solata s pečeno peso in jajci

Vegetarijanska solata s kremastim prelivom in hrustljavimi lešniki je lahko tudi lahek samostojen obrok.

35 min
Enostavno

Kobariški štruklji

po receptu Ane Roš

Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.