
Dušeni goveji rep z bazilikinimi cmoki
Presenetite domače s posebnim kosilom!
Dušeni goveji rep z bazilikinimi cmoki
Presenetite domače s posebnim kosilom!

Sestavine
- 2 goveja repa, narezana na kose
- 2 žlici moke
- 4 žlice sončničnega olja
- 2 čebuli
- 3 korenčki
- 2 stroka česna
- 2 stebli stebelne zelene
- 2 žlici paradižnikove mezge
- zeliščni šopek iz lovorovih listov in vejic timijana
- 1 steklenica krepkega rdečega vina
- 1 jušna kocka
- sol
- poper
- moka za delovno površino
- oljčno olje za pokapanje
cmoki
- 300 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- šopek bazilike
- 70 g masla
- 3 jajčni beljaki

Projekt za konec počitnic: sladka plaža
Zadnji dnevi pred šolo so vedno napolnjeni z energijo in pričakovanji. Odličen način, da zaposlite tako sebe kot svoje najmlajše je kuhanje in peka. Za vas smo pripravili zabaven kulinarični projekt, ki bo zaposlil celo družino.

Odslej ne bomo rabutali le fig, ampak tudi listje
Rabutali? To pa že ne. Prej sposodili (za nedoločen čas). Vonju fig se enostavno ne moremo upreti … S temi recepti pa bomo v poletni aromi uživali še dlje.

Okus, ki ga ne pozabiš: ‘nduja, najmočnejša začimba v obliki klobase
Lahko jo vzljubiš, a težko izgovoriš: 'nduja si je izborila svoje mesto poleg pršuta, pikantne salame in sopressate kot ena najboljših italijanskih mesnin.
Sestavine
- 2 goveja repa, narezana na kose
- 2 žlici moke
- 4 žlice sončničnega olja
- 2 čebuli
- 3 korenčki
- 2 stroka česna
- 2 stebli stebelne zelene
- 2 žlici paradižnikove mezge
- zeliščni šopek iz lovorovih listov in vejic timijana
- 1 steklenica krepkega rdečega vina
- 1 jušna kocka
- sol
- poper
- moka za delovno površino
- oljčno olje za pokapanje
cmoki
- 300 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- šopek bazilike
- 70 g masla
- 3 jajčni beljaki
Postopek
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Ostrgan korenček in obe stebli zelene narežemo na manjše kose.
Pečico segrejemo na 180 °C. Moko začinimo s soljo in poprom in v tej mešanici dobro povaljamo kose govejega repa. V veliki kozici segrejemo olje in meso z vseh strani dobro opečemo; meso pečemo postopoma in opečene kose odlagamo v drugo posodo. Ko opečemo vse meso, damo v kozico narezano zelenjavo in jo pražimo 3 do 4 minute, da začne spreminjati barvo. Vmešamo paradižnikovo mezgo in zelišča. V kozico vrnemo kose govejega repa, zalijemo z vinom in dodamo jušno kocko. Začinimo s soljo in poprom, kozico pokrijemo in dušimo v pečici približno 3 ure oziroma tako dolgo, da je meso mehko.
Pripravimo cmoke. Moko, zmešano s pecilnim praškom, damo v posodo kuhinjskega strojčka, dodamo liste bazilike (nekaj jih prihranimo za okras), velik ščep soli in mešamo, da se bazilika seseklja. Dodamo maslo in mešamo, da nastane drobtinasta masa, nato počasi dodajamo beljake, da se masa poveže. Na rahlo pomokani delovni površini oblikujemo testo v majhne, za oreh velike kroglice. Če jih ne skuhamo takoj, jih pokrijemo s prtičkom, da počakajo na kuhanje.
Cmoke kuhljamo v vreli slani vodi 15 minut, nato jih poberemo s penovko. Jed postrežemo tako, da v globoke krožnike položimo nekaj koščkov mesa, dodamo nekaj cmokov, jih pokapljamo z oljčnim oljem in okrasimo s svežimi listi bazilike.