Kaj boste skuhali danes?
Dušeni goveji rep z bazilikinimi cmoki
Presenetite domače s posebnim kosilom!
Dušeni goveji rep z bazilikinimi cmoki
Presenetite domače s posebnim kosilom!
Sestavine
- 2 goveja repa, narezana na kose
- 2 žlici moke
- 4 žlice sončničnega olja
- 2 čebuli
- 3 korenčki
- 2 stroka česna
- 2 stebli stebelne zelene
- 2 žlici paradižnikove mezge
- zeliščni šopek iz lovorovih listov in vejic timijana
- 1 steklenica krepkega rdečega vina
- 1 jušna kocka
- sol
- poper
- moka za delovno površino
- oljčno olje za pokapanje
cmoki
- 300 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- šopek bazilike
- 70 g masla
- 3 jajčni beljaki
S temi nasveti bo vaš parmezan ostal svež dlje
Parmezan je pravi zaklad italijanske kulinarike, zato je treba nanj ustrezno paziti. Upoštevajte naše nasvete, da bo ostal svež in okusen še dlje.
Tradicionalni slovenski zajtrk malo drugače: mafini z jabolčno čežano
Mafini z jabolčno čežano so lahkotna sladka različica slovenskega tradicionalnega zajtrka, ki ga obeležujemo vsak tretji petek v novembru.
Matevž: najboljši recept za slovensko klasiko, ki nikoli ne razočara
Če smo odkriti, matevž ni ravno kulinarični presežek. Je pa domač, iskren in pomemben del naše tradicije. Naučite se pripraviti kar najboljšega.
Sestavine
- 2 goveja repa, narezana na kose
- 2 žlici moke
- 4 žlice sončničnega olja
- 2 čebuli
- 3 korenčki
- 2 stroka česna
- 2 stebli stebelne zelene
- 2 žlici paradižnikove mezge
- zeliščni šopek iz lovorovih listov in vejic timijana
- 1 steklenica krepkega rdečega vina
- 1 jušna kocka
- sol
- poper
- moka za delovno površino
- oljčno olje za pokapanje
cmoki
- 300 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- šopek bazilike
- 70 g masla
- 3 jajčni beljaki
Postopek
Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Ostrgan korenček in obe stebli zelene narežemo na manjše kose.
Pečico segrejemo na 180 °C. Moko začinimo s soljo in poprom in v tej mešanici dobro povaljamo kose govejega repa. V veliki kozici segrejemo olje in meso z vseh strani dobro opečemo; meso pečemo postopoma in opečene kose odlagamo v drugo posodo. Ko opečemo vse meso, damo v kozico narezano zelenjavo in jo pražimo 3 do 4 minute, da začne spreminjati barvo. Vmešamo paradižnikovo mezgo in zelišča. V kozico vrnemo kose govejega repa, zalijemo z vinom in dodamo jušno kocko. Začinimo s soljo in poprom, kozico pokrijemo in dušimo v pečici približno 3 ure oziroma tako dolgo, da je meso mehko.
Pripravimo cmoke. Moko, zmešano s pecilnim praškom, damo v posodo kuhinjskega strojčka, dodamo liste bazilike (nekaj jih prihranimo za okras), velik ščep soli in mešamo, da se bazilika seseklja. Dodamo maslo in mešamo, da nastane drobtinasta masa, nato počasi dodajamo beljake, da se masa poveže. Na rahlo pomokani delovni površini oblikujemo testo v majhne, za oreh velike kroglice. Če jih ne skuhamo takoj, jih pokrijemo s prtičkom, da počakajo na kuhanje.
Cmoke kuhljamo v vreli slani vodi 15 minut, nato jih poberemo s penovko. Jed postrežemo tako, da v globoke krožnike položimo nekaj koščkov mesa, dodamo nekaj cmokov, jih pokapljamo z oljčnim oljem in okrasimo s svežimi listi bazilike.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Sirov kolač »šabesa«
Bob v solati s kumaro in feto
Peljmeni z mesom
Cvetačna juha s pikantno klobaso in česnovimi krutoni
Cvetačna juha bo zares slastna, če jo bomo popestrili z okusnimi dodatki