Kaj boste skuhali danes?
Telečji zvitki s cvetačnim tatarjem in šparglji
Telečji zvitki s cvetačnim tatarjem in šparglji
Sestavine
- 1 kg telečjega hrbta brez kosti
- 2 vejici rožmarina
- 5 vejic timijana
- olje makadamije
- 2 dl belega vina
nadev
- sol
- sončnično olje
- 300 g cvetače
- 20 g majoneze
- 50 g gorčičnih semen
- 500 g špargljev
- jabolčni kis
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Šest sočnih pečenk Wellington
Kombinacija sočnega kosa mesa in maslenega listnatega testa je zmeraj zmagovalna. Na način wellington pripravimo govedino, lahko pa tudi svinjino, perutnino in celo ribe.
Sestavine
- 1 kg telečjega hrbta brez kosti
- 2 vejici rožmarina
- 5 vejic timijana
- olje makadamije
- 2 dl belega vina
nadev
- sol
- sončnično olje
- 300 g cvetače
- 20 g majoneze
- 50 g gorčičnih semen
- 500 g špargljev
- jabolčni kis
Postopek
Timijanu in rožmarinu osmukamo lističe, jih drobno sesekljamo in zmešamo z 2 žlicama olja makadamije in soljo. Z začinjenim oljem premažemo telečji hrbet in ga za nekaj ur postavimo na hladno.
Pečico segrejemo na 160 °C in pripravimo nadev. Cvetačo očistimo in natrgamo na debelejše cvetke. V vreli slani vodi jo kuhamo toliko časa, da ostane še čvrsta. Nato jo ohladimo v mrzli vodi in odcedimo. Ohlajeno cvetačo sesekljamo, dodamo ji gorčična semena, majonezo in po potrebi začinimo.
V ponvi segrejemo sončnično olje in na močnem ognju opečemo telečji hrbet; na vsaki strani ga pečemo 2 minuti. Nato meso preložimo v primerno velik pekač, prilijemo belo vino in še malo sončničnega olja. Meso pečemo v pečici pri temperaturi 160 °C približno 40 minut. Vmes ga večkrat prelijemo z omako, ki nastane pri pečenju. Spečemo ga tako, da je na sredini še malo rožnato. Pečeno meso ohladimo, narežemo na tanke rezine, premažemo s pripravljenim cvetačnim nadevom in zavijemo v zvitke.
Surove šparglje narežemo na tanke rezance in začinimo s kisom, oljem makadamije in soljo. Telečje zvitke postrežemo s šparglji in solato, lahko tudi z žličniki krompirjevega pireja, začinjenega s kurkumo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Smrečica iz brusnično-pomarančnih polžkov
Jabolčni krofki
Jabolčni krofki so malce prismuknjen prigrizek, ki bo navdušil mlajše in malo starejše otroke