Kaj boste skuhali danes?
Telečji oreški s šparglji in žafranovo omako
Zrezki s hrustljavo lešnikovo skorjo.
Telečji oreški s šparglji in žafranovo omako
Zrezki s hrustljavo lešnikovo skorjo.
Sestavine
- 700 g telečjega stegna (oreh)
- beli poper
- 60 g lešnikov
- 20 g masla
- 2 žlici olja
- 200 g mešanice divjega in dolgozrnatega riža
- 8 zelenih špargljev
- 8 belih špargljev
- 30 g masla
- 1 šalotka
- 4 listi mladega ohrovta
žafranova omaka
- sol
- 1,5 dl vermuta
- nekaj žafranovih nitk
- 2,5 dl sladke smetane
- poper
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 700 g telečjega stegna (oreh)
- beli poper
- 60 g lešnikov
- 20 g masla
- 2 žlici olja
- 200 g mešanice divjega in dolgozrnatega riža
- 8 zelenih špargljev
- 8 belih špargljev
- 30 g masla
- 1 šalotka
- 4 listi mladega ohrovta
žafranova omaka
- sol
- 1,5 dl vermuta
- nekaj žafranovih nitk
- 2,5 dl sladke smetane
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Šparglje operemo in jim odrežemo olesenele konce. Bele šparglje olupimo. Lešnike grobo nasekljamo. Meso skrbno očistimo, razrežemo na osem enako velikih kosov ter začinimo s soljo in poprom. Kose mesa povaljamo v sesekljanih lešnikih in na obeh straneh popečemo v ponvi na vroči maščobi (mešanici masla in olja).
Meso preložimo v pekač in v pečici pečemo približno 20 minut. Riž skuhamo po navodilih proizvajalca. Šparglje skuhamo v pari tako, da so še čvrsti, in jih razrežemo na štiri dele. Šalotko olupimo in drobno nasekljamo.
V ponvi, v kateri smo popekli meso, segrejemo 30 g masla. Dodamo šalotko in jo zarumenimo. Nato dodamo narezane šparglje, solimo, popramo in na toplem prihranimo.
Za žafranovo omako prelijemo sok od pečenja v ponev in zalijemo z vermutom. Omako do polovice povremo in pretlačimo, prelijemo nazaj v ponev ter dodamo sladko smetano in žafranove nitke. Omako začinimo in še malo povremo.
Ohrovtove liste blanširamo dve minuti v osoljeni vodi. Riž in omako serviramo na tople krožnike. Na vsak krožnik damo po en ohrovtov list, nanj pa dva telečja oreška in šparglje.
Priljubljeni recepti
Dunajski zrezki
Pokrita pita z bučo in žajbljem
Dišeča juha s piščancem in lečo
Dišeča juha s piščancem, ki vas bo pogrela v času prehladov