
Kaj boste skuhali danes?
Telečji oreški s šparglji in žafranovo omako
Zrezki s hrustljavo lešnikovo skorjo.
Telečji oreški s šparglji in žafranovo omako
Zrezki s hrustljavo lešnikovo skorjo.

Sestavine
- 700 g telečjega stegna (oreh)
- beli poper
- 60 g lešnikov
- 20 g masla
- 2 žlici olja
- 200 g mešanice divjega in dolgozrnatega riža
- 8 zelenih špargljev
- 8 belih špargljev
- 30 g masla
- 1 šalotka
- 4 listi mladega ohrovta
žafranova omaka
- sol
- 1,5 dl vermuta
- nekaj žafranovih nitk
- 2,5 dl sladke smetane
- poper

Ta eksotična živila lahko uporabite v številnih jedeh
Se vam zdijo azijske jedi preveč zapletene, da bi jih pripravili doma? Ste v zadregi, ker ne poznate eksotičnih sestavin in ne veste, v katerih jedeh se uporabljajo?

Tako pripravite pica kruhke, ki izginejo z mize v nekaj minutah
Jajčni pizza toasti iz pečice so popolna ideja za hitro, toplo in nasitno večerjo. Mehki, zapečeni in polni okusa!

Poznate vahtni kruh? Domači kruh z rdečim grozdjem naravnost iz Brd
Tradicionalni vahtni kruh iz Goriških Brd je odličen za jesenske dni. Če se na vaši trti najde še kakšen grozd, vam bo ta recept prišel prav.
Sestavine
- 700 g telečjega stegna (oreh)
- beli poper
- 60 g lešnikov
- 20 g masla
- 2 žlici olja
- 200 g mešanice divjega in dolgozrnatega riža
- 8 zelenih špargljev
- 8 belih špargljev
- 30 g masla
- 1 šalotka
- 4 listi mladega ohrovta
žafranova omaka
- sol
- 1,5 dl vermuta
- nekaj žafranovih nitk
- 2,5 dl sladke smetane
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Šparglje operemo in jim odrežemo olesenele konce. Bele šparglje olupimo. Lešnike grobo nasekljamo. Meso skrbno očistimo, razrežemo na osem enako velikih kosov ter začinimo s soljo in poprom. Kose mesa povaljamo v sesekljanih lešnikih in na obeh straneh popečemo v ponvi na vroči maščobi (mešanici masla in olja).
Meso preložimo v pekač in v pečici pečemo približno 20 minut. Riž skuhamo po navodilih proizvajalca. Šparglje skuhamo v pari tako, da so še čvrsti, in jih razrežemo na štiri dele. Šalotko olupimo in drobno nasekljamo.
V ponvi, v kateri smo popekli meso, segrejemo 30 g masla. Dodamo šalotko in jo zarumenimo. Nato dodamo narezane šparglje, solimo, popramo in na toplem prihranimo.
Za žafranovo omako prelijemo sok od pečenja v ponev in zalijemo z vermutom. Omako do polovice povremo in pretlačimo, prelijemo nazaj v ponev ter dodamo sladko smetano in žafranove nitke. Omako začinimo in še malo povremo.
Ohrovtove liste blanširamo dve minuti v osoljeni vodi. Riž in omako serviramo na tople krožnike. Na vsak krožnik damo po en ohrovtov list, nanj pa dva telečja oreška in šparglje.