Kaj boste skuhali danes?
Svinjska pečenka z javorovim sirupom in jabolki
Svinjska pečenka z javorovim sirupom in jabolki
Sestavine
- 1,8 kg težka svinjska pečenka (hrbet s kostmi)
- 8 jabolk sorte topaz
- 0,8 dl javorovega sirupa
- 100 g tanko narezane kraške pancete
- 1 vejica rožmarina
- 1 lovorov list
- 1 dl belega vina
- 4 šalotke
- sol
- ekstra deviško oljčno olje
- 1 žlica masla
3 prigrizki, ki jih bodo gostje oboževali
S premikom ure na zimski čas se zunaj hitro stemni, kar je odličen čas za druženje ob dobri hrani.
Naj dom zadiši po tej klasiki iz otroštva
Klasični zdrobov narastek, mehka in dišeča sladica iz otroštva, ki jo pripravite iz preprostih sestavin. Postrezite ga s sadnim prelivom ali sladkorjem v prahu.
Preden rečete fuj, dajte priložnost temu receptu
Ob omembi vampov nihče ne ostane ravnodušen. Ali jih obožujemo ali pa ne maramo, vmesne poti ni. Morda pa tisti, ki jih ne marajo, le še niso preizkusili pravega recepta.
Sestavine
- 1,8 kg težka svinjska pečenka (hrbet s kostmi)
- 8 jabolk sorte topaz
- 0,8 dl javorovega sirupa
- 100 g tanko narezane kraške pancete
- 1 vejica rožmarina
- 1 lovorov list
- 1 dl belega vina
- 4 šalotke
- sol
- ekstra deviško oljčno olje
- 1 žlica masla
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C, pekač premažemo z oljem. Meso solimo, po vseh straneh premažemo z javorovim sirupom in prekrijemo z rezinami pancete. Povežemo s kuhinjsko vrvico; če kosti štrlijo iz mesa, jih pokrijemo z aluminijasto folijo. Pečenko položimo v pekač in jo pokapljamo z malo olja.
Pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 °C, za 20 minut. Šalotko olupimo in razpolovimo. Pečenko prelijemo z vinom, dodamo šalotko, lovorov list in rožmarin ter temperaturo znižamo na 180 °C. Pečemo še približno 1 uro; sredi peke dodamo 4 jabolka, narezana na četrtine in z odstranjenimi peščišči. Občasno, po potrebi, v pekač vlijemo malo vode. Če kaže, da se bo površina pečenke preveč zapekla, jo pokrijemo z aluminijasto folijo.
Pečenim jabolkom odstranimo lupino ter skupaj s šalotko in sokovi od pečenja zmeljemo v pire, solimo in popramo.
Preostala jabolka narežemo na krhlje in jih popečemo v ponvi na malo masla. Pečenko okrasimo z jabolčnimi krhlji, rožmarinom in lovorom, narežemo na rezine in postrežemo z jabolčno omako.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Najboljša veganska čokoladna torta
V vaši zbirki receptov ne sme manjkati veganska čokoladna torta, ki jo lahko spečete za rojstni dan ali druge priložnosti.