
Pečena svinjska potrebušina s krompirjem na način »fondant« in vloženo čebulico
Iščete zamisel za nedeljsko kosilo? Svinjska potrebušina s pečenim krompirjem in vloženo čebulico morda sicer ni klasična izbira, je pa izjemna.
Pečena svinjska potrebušina s krompirjem na način »fondant« in vloženo čebulico
Iščete zamisel za nedeljsko kosilo? Svinjska potrebušina s pečenim krompirjem in vloženo čebulico morda sicer ni klasična izbira, je pa izjemna.

Sestavine
- 1 zvezdasti janež
- 1⁄2 žličke suhega timijana
- 1⁄2 žličke muškatnega cveta
- 1 žlica grobe morske soli
- 2,5 kg težka svinjska potrebušina s kostmi in kožo
- 50 g zmehčanega masla za pekač
- 12 srednje velikih krompirjev za peko
- šopek timijana
- 450 g vložene čebulice
- 1,25 dl piščančje jušne osnove

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Cmoki iz krompirjevega testa, kot jih je znala pripraviti le babica
Recept za cmoke iz krompirjevega testa s sadnim nadevom in maslenimi drobtinami je poklon tradiciji, ki nas vrne v poletni čas, preživet v kuhinjah naših babic.
Sestavine
- 1 zvezdasti janež
- 1⁄2 žličke suhega timijana
- 1⁄2 žličke muškatnega cveta
- 1 žlica grobe morske soli
- 2,5 kg težka svinjska potrebušina s kostmi in kožo
- 50 g zmehčanega masla za pekač
- 12 srednje velikih krompirjev za peko
- šopek timijana
- 450 g vložene čebulice
- 1,25 dl piščančje jušne osnove
Postopek
Zvezdasti janež v možnarju zdrobimo v prah. V skledici ga zmešamo s suhim timijanom, muškatnim cvetom in soljo. Kožo potrebušine zarežemo. Z začimbno mešanico jo natremo po vsej površini. Če imamo čas, meso zdaj v pekaču postavimo v hladilnik in ga pustimo, da se marinira do 24 ur, ni pa nujno.
Pečico segrejemo na 220 °C (ali na 200 °C z ventilacijo). Velik pekač namažemo z maslom. Od krompirjev na obeh straneh po dolžini odrežemo tanko rezino, da dobimo 2 ravni ploskvi, nato jih v eni plasti zložimo ob vse štiri stranice pekača s plosko stranjo navzdol. Krompir posujemo z lističi timijana in priložimo odcejeno čebulico, nato pa ga prelijemo z jušno osnovo.
Potrebušino položimo na sredino pekača s kožno stranjo navzgor in pečemo 30 minut. Nato temperaturo zmanjšamo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo) in pečemo še 1 uro in 30 minut, da se koža hrustljavo zapeče. Potrebušino prenesemo na desko, jo ohlapno pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo počivati 20 minut.
Krompir vrnemo v pečico, temperaturo povišamo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo) in pečemo še 25 do 30 minut, da se hrustljavo zapeče. Vmes ga obrnemo na drugo plosko stran, da je zapečen z obeh strani. Potrebušino narežemo na obilne kose (najlaže gre z nazobčanim nožem) in jo postrežemo s krompirjem ter karamelizirano čebulico.
Klasični krompir na način »fondant«
Po klasičnem receptu krompir najprej v ponvu na maslu zapečemo po ploskih straneh, nato pa mu dodamo jušno osnovo in ga postavimo v pečico, kjer se do konca speče, tako da je zunanjost hrustljava, notranjost pa kremasta in sočna. V tem receptu krompirju najprej dodamo jušno osnovo, da se zmehča, nato pa ga zapečemo, da postane hrustljav. K tako pripravljenemu krompirju se najbolje poda timijan.