
Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 45 dag kakovostne temne čokolade (50–70 %)
- 300 g masla
- 200 g sladkorja v prahu
- 6 beljakov srednje velikih jajc
- 50 g kakava v prahu
- 5,7 dl sladke smetane
- 5 dl češnjevega likerja ali vinjaka
- 550 g češenj brez koščic (svežih ali iz kompota)
- 100 g rjavega sladkorja za sirup
- maskarpone, ko postrežemo (pribl. 1 kg)

Premalo cenjena: sladka in hrustljava nadzemna koleraba
Nadzemni kolerabi bi morali dati priložnost. Sveža nadzemna koleraba je hrustljava, sladka in rahlo pikantna.

Cicchetti: Najokusnejša skrivnost Benetk, ki jo morate poskusiti
Raziskujemo, kje v Benetkah lahko prigriznemo zelo dobro in precej ugodno, še posebej če poiščemo iskrene grižljaje, beneške cicchette – stoje in sede.

Tako pripravite kislo repo, da bo dišala kot pri babici
Kisla repa je nesporna kraljica jedilnikov za hladne dni. Preprosta, a krepčilna se z nežno kislino lepo ujame s krepkimi jedmi, ki dišijo po prihajajoči zimi.
Sestavine
- 45 dag kakovostne temne čokolade (50–70 %)
- 300 g masla
- 200 g sladkorja v prahu
- 6 beljakov srednje velikih jajc
- 50 g kakava v prahu
- 5,7 dl sladke smetane
- 5 dl češnjevega likerja ali vinjaka
- 550 g češenj brez koščic (svežih ali iz kompota)
- 100 g rjavega sladkorja za sirup
- maskarpone, ko postrežemo (pribl. 1 kg)
Postopek
Najprej nad soparo raztopimo čokolado in polovico zmehčanega masla, ki smo ga narezali na kocke. Vmes mešamo s kuhalnico, da dobimo gladko maso. Nato čokolado ohladimo.
Dva modla prostornine 1,7 litra obložimo s prozorno kuhinjsko folijo. V skledi, dovolj veliki za vse sestavine, z električnim mešalnikom gladko stepemo preostalo maslo z 200 g sladkorja v prahu. Zdaj vmešamo kakav v prahu, da dobimo gladko kakavovo pasto.
Stepemo smetano in pazimo, da je ne stepemo preveč, najbolje je, če prenehamo stepati, ko se na smetani začnejo delati vršički. Beljake stepemo v sneg.
V kakavovo pasto vmešamo 1,2 dl češnjevega likerja in predhodno stopljeno čokolado z maslom. Primešamo češnje, stepeno smetano in sneg iz beljakov. Maso razdelimo v obložena modla, poravnamo, pokrijemo s folijo, nato pa damo modla za vsaj eno noč v zamrzovalnik.
V manjšo ponev zlijemo preostali liker in 100 g rjavega sladkorja. Zavremo in pokuhamo za dve tretjini, da dobimo sirup, ki ga ohladimo.
Terini vzamemo iz zamrzovalnika in ju zvrnemo na delovno površino. Modla spet obložimo s kuhinjsko folijo. Ko se terini tako zmehčata, da ju lahko režemo (po približno 10 do 15 minutah), vsako z ostrim nožem narežemo na 10 rezin. Rezine vrnemo v modla tako, da vsako rezino ovijemo v kos papirja za peko in si pomagamo z njim pri polaganju rezin v modla; tako rezine ločimo med seboj (zadnji kos je malce težje položili v model), nato oba modla pokrijemo s folijo in damo nazaj v zamrzovalnik.
Eno uro pred postrežbo damo terine v hladilnik, da se malce odtalijo. Na postrežni krožnik damo najprej veliko žlico maskarpona, nanj položimo rezino terine in vse skupaj prelijemo s češnjevim sirupom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Pečen svinjski file s kuskusom in ingverjevim jogurtom
Obožujemo klasične dobrote, pripravljene malce drugače: pestrost jedilnika polepša naš vsakdan.
Ocvrte kozice po cajunsko
Hrustljave kozice začinjene po cajunsko, da vas bo njihov okus premamil in navdušil. Čar tega recepta je tudi domača cajunska začimbna mešanica.