Kaj boste skuhali danes?
Sestavine
- 2 jajčevca
- 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 kosa lepinje
- 200 g češnjevih paradižnikov
- 2 tanko narezani šalotki
- 50 g trdega kozjega sira
preliv
- sol
- 3 žlice balzamičnega kisa
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- večja pest metinih listov
- 1 rdeč čili
- 1 drobno nasekljana šalotka
- poper
Stari recepti: kako pravilno kisati zelje in repo
Zagotovo se boste strinjali, da trgovinske police ponujajo veliko izbiro vloženega zelja in repe, a kljub temu sta najboljša domača.
Nepozabna klasika med enolončnicami
Istrska enolončnica bobiči je eden tistih drobnih zakladov, zaradi katerih smo Slovenci lahko upravičeno ponosni na svojo kulinarično tradicijo.
Tomaž Kavčič o intimnosti svojega dela
Pionir slovenske kulinarike počasne hrane, chef Tomaž Kavčič, ki ustvarja v Dvorcu Zemono, razmišlja tudi o etiki v gostinstvu.
Sestavine
- 2 jajčevca
- 1 žlica ekstra deviškega oljčnega olja
- 2 kosa lepinje
- 200 g češnjevih paradižnikov
- 2 tanko narezani šalotki
- 50 g trdega kozjega sira
preliv
- sol
- 3 žlice balzamičnega kisa
- 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- večja pest metinih listov
- 1 rdeč čili
- 1 drobno nasekljana šalotka
- poper
Postopek
Paradižnike operemo, razpolovimo, večje pa narežemo na četrtine. Metine liste drobno nasekljamo, prav tako drobno nasekljamo čili, ki mu prej odstranimo semena.
Pečico segrejemo na 200 °C. Jajčevce operemo in jih narežemo na 3 cm velike kose. Prelijemo jih z oljem in posolimo. Razporedimo jih po pekaču in pečemo približno 25 minut, da postanejo rjave barve.
Medtem lepinjo natrgamo na manjše kose in jih razporedimo po drugem pekaču. Ko so jajčevci skoraj pečeni, v pečico dodamo še kruh in pečemo 8 minut.
Pripravimo še preliv tako, da vse sestavine zmešamo v manjši skodelici. Tretjino preliva zmešamo z jajčevci, preostali preliv prihranimo za konec. Na velik postrežni krožnik razporedimo paradižnike, liste mešane solate, šalotko, jajčevce in pečeni kruh. Prelijemo s preostalim prelivom in posujemo s kozjim sirom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Trska z olivami in hrustljavo panceto
Trska iz enega pekača bo odlična za hitro kosilo ali večerjo
Smash burger
To niso čisto navadni burgerji, ampak 'speštani', po angleško smash burgerji. Bistvo smash burgerjev, da polpeti med peko čim bolj karamelizirajo.