Kaj boste skuhali danes?
Začinjeni friandi
Friandi so mandljevi kolački, priljubljeni zlasti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.
Začinjeni friandi
Friandi so mandljevi kolački, priljubljeni zlasti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.
Sestavine
- 200 g prečiščenega masla ali gheeja
- 6 beljakov
- 75 g moke
- 2 žlički mletega cimeta
- ščep naribanega muškatnega oreška
- ščep mletega ingverja
- 200 g sladkorja v prahu
- 140 g mletih mandljev
- sladkor v prahu za posip
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 200 g prečiščenega masla ali gheeja
- 6 beljakov
- 75 g moke
- 2 žlički mletega cimeta
- ščep naribanega muškatnega oreška
- ščep mletega ingverja
- 200 g sladkorja v prahu
- 140 g mletih mandljev
- sladkor v prahu za posip
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. 10 vdolbin modla za friande ali mafine namažemo z malo stopljenega masla.
Beljake v veliki skledi stepemo le toliko, da se spenijo. Nanje presejemo moko, začimbe in sladkor v prahu. Nasujemo še mlete mandlje in prilijemo stopljeno in ohlajeno maslo ali ghee. Narahlo vmešamo v beljake in gladko zmešamo, da dobimo testo brez grudic. Testo zdaj lahko za 2 dni shranimo v hladilnik, če želimo kolačke speči pozneje.
Testo razdelimo v vdolbine modla in ga postavimo na velik plitev pekač. Pečemo 18 do 20 minut, da friandi narastejo, se zlato rjavo obarvajo in so prožni na dotik. Vzamemo jih iz pečice in pustimo, da se ohlajajo 5 minut, nato jih prestavimo na kuhinjsko mrežico. Jemo mlačne ali ohlajene, najbolje na dan, ko smo jih spekli. Posujemo jih s sladkorjem v prahu, zraven pa ponudimo kostanjevo kremo.
Prečiščeno maslo
Prečiščeno maslo lahko pripravimo sami: V kozici na nizki temperaturi počasi stopimo maslo in ga segrevamo, da se začnejo iz njega ločevati trdni delci. Maslo se bo za- čelo peniti, na dnu se bodo nabrali ostanki mleka, na vrhu pa belkasta pena – na sredini bo ostala zlato rumena čista maščoba. Po 10 minutah se srednja plast zbistri, maslo pa se ne peni več. Takrat kozico odstavimo in počakamo, da se usedlina na dnu umiri. Peno z vrha poberemo z žlico in jo zavržemo. Prečiščeno maslo precedimo skozi čisto gazo in ga uporabimo.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Špageti z žametno morsko omako
Špageti z morskimi sadeži nikoli ne raočarajo
Velika bučka, polnjena z mletim mesom
Ko bučka postane buča, jo je najbolje nadevati in speči v pečici!