© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Začinjeni friandi

Friandi so mandljevi kolački, priljubljeni zlasti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.

Začinjeni friandi

Friandi so mandljevi kolački, priljubljeni zlasti v Avstraliji in na Novi Zelandiji.

Čas priprave 40 min
Zahtevnost Enostavno
Količina 10 friandov
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 200 g prečiščenega masla ali gheeja
  • 6 beljakov
  • 75 g moke
  • 2 žlički mletega cimeta
  • ščep naribanega muškatnega oreška
  • ščep mletega ingverja
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 140 g mletih mandljev
  • sladkor v prahu za posip

Sestavine

  • 200 g prečiščenega masla ali gheeja
  • 6 beljakov
  • 75 g moke
  • 2 žlički mletega cimeta
  • ščep naribanega muškatnega oreška
  • ščep mletega ingverja
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 140 g mletih mandljev
  • sladkor v prahu za posip

Postopek

1

Pečico segrejemo na 200 °C. 10 vdolbin modla za friande ali mafine namažemo z malo stopljenega masla.

2

Beljake v veliki skledi stepemo le toliko, da se spenijo. Nanje presejemo moko, začimbe in sladkor v prahu. Nasujemo še mlete mandlje in prilijemo stopljeno in ohlajeno maslo ali ghee. Narahlo vmešamo v beljake in gladko zmešamo, da dobimo testo brez grudic. Testo zdaj lahko za 2 dni shranimo v hladilnik, če želimo kolačke speči pozneje.

3

Testo razdelimo v vdolbine modla in ga postavimo na velik plitev pekač. Pečemo 18 do 20 minut, da friandi narastejo, se zlato rjavo obarvajo in so prožni na dotik. Vzamemo jih iz pečice in pustimo, da se ohlajajo 5 minut, nato jih prestavimo na kuhinjsko mrežico. Jemo mlačne ali ohlajene, najbolje na dan, ko smo jih spekli. Posujemo jih s sladkorjem v prahu, zraven pa ponudimo kostanjevo kremo.

Prečiščeno maslo

Prečiščeno maslo lahko pripravimo sami: V kozici na nizki temperaturi počasi stopimo maslo in ga segrevamo, da se začnejo iz njega ločevati trdni delci. Maslo se bo za- čelo peniti, na dnu se bodo nabrali ostanki mleka, na vrhu pa belkasta pena – na sredini bo ostala zlato rumena čista maščoba. Po 10 minutah se srednja plast zbistri, maslo pa se ne peni več. Takrat kozico odstavimo in počakamo, da se usedlina na dnu umiri. Peno z vrha poberemo z žlico in jo zavržemo. Prečiščeno maslo precedimo skozi čisto gazo in ga uporabimo.

Priljubljeni recepti

Paradižnikova pita

Iz rubrike Otroci kuhamo

Enostavno

Gobov zavitek

1 h 20 min
Enostavno

Torta Marijana

Zdrava, a izjemnega okusa torta z jabolčnim nadevom

1 h 15 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.