© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Najboljša veganska čokoladna torta

V vaši zbirki receptov ne sme manjkati veganska čokoladna torta, ki jo lahko spečete za rojstni dan ali druge priložnosti.

Najboljša veganska čokoladna torta

V vaši zbirki receptov ne sme manjkati veganska čokoladna torta, ki jo lahko spečete za rojstni dan ali druge priložnosti.

Čas priprave 2 h
Zahtevnost Enostavno
Količina za 10–12 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Vegan Birthday Cake

Sestavine

  • 2,25 dl rastlinskega olja in še malo za modela
  • 2,25 dl sojinega napitka
  • 1 žlica limonovega soka ali jabolčnega kisa
  • 150 g sojine alternative jogurtu (ali kokosov jogurt)
  • 200 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
  • 50 g svetlega sladkorja muskovado
  • 250 g moke
  • 1⁄2 zavitka pecilnega praška
  • 50 g kakava v prahu
  • 1 žlička sode bikarbone
  • veganske mrvice ali drug pisan posip za okras

krema

  • 350 g veganske temne čokolade
  • 350 g tofuja
  • 2 dl polnomastnega kokosovega mleka in po potrebi še malo
  • 1 žlička vaniljeve arome ali ekstrakta
  • 1 žlica sladkorja v prahu
Piknik v Parizu.jpg

Top destinacije za popoln piknik

Ker gorčice, ajvarji in morda še kakšen namaz s papriko ne manjkajo na nobenem slovenskem pa tudi marsikaterem italijanskem pikniku, vas bomo poskusili navdihniti za piknik, tako da vam predstavimo, kako zabavno je lahko narediti piknik na različnih destinacijah. Morda boste po povratku doma poustvarili nekatere njihove edinstvene tradicije? Tukaj so naše najljubše destinacije za piknik.

Sestavine

  • 2,25 dl rastlinskega olja in še malo za modela
  • 2,25 dl sojinega napitka
  • 1 žlica limonovega soka ali jabolčnega kisa
  • 150 g sojine alternative jogurtu (ali kokosov jogurt)
  • 200 g svetlo rjavega kristalnega sladkorja
  • 50 g svetlega sladkorja muskovado
  • 250 g moke
  • 1⁄2 zavitka pecilnega praška
  • 50 g kakava v prahu
  • 1 žlička sode bikarbone
  • veganske mrvice ali drug pisan posip za okras

krema

  • 350 g veganske temne čokolade
  • 350 g tofuja
  • 2 dl polnomastnega kokosovega mleka in po potrebi še malo
  • 1 žlička vaniljeve arome ali ekstrakta
  • 1 žlica sladkorja v prahu

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). V vrču z metlico zmešamo sojin napitek in limonov sok ter pustimo stati 10 minut. Dva modela za torte premera 20 cm namažemo z oljem in obložimo s papirjem za peko.

2

V skledi z metlico zmešamo sojino alternativo jogurtu ali kokosov jogurt, olje in obe vrsti sladkorja. Prilijemo zgoščen sojin napitek, nato čez presejemo moko, pomešano s pecilnim praškom, kakavom in sodo bikarbono, ter zmešamo, da dobimo gladko maso.

3

Maso razdelimo v modela in pečemo 25 do 30 minut oziroma toliko časa, da biskvita dobro naraseta in sta prožna na dotik. Pustimo, da se ohladita na kuhinjski mrežici.

4

Pripravimo kremo. Čokolado nasekljamo in stopimo v nepregorni skledici na kozici z nežno vrelo vodo ali v mikrovalovni pečici v 10-sekundnih intervalih. Ko se malo ohladi, jo skupaj s preostalimi sestavinami do gladkega zmešamo v zmogljivem mešalniku ali s paličnim mešalnikom. Če se zdi, da je krema pregosta, dodamo še kakšno žlico kokosovega mleka.

5

Približno 5 žlic kreme damo v vrečko za brizganje z zvezdastim nastavkom in prihranimo za okras. En biskvit položimo na servirni krožnik. Premažemo ga s četrtino kreme, nanjo položimo drugi biskvit, nanj pa naložimo preostalo kremo. S paletnim nožem jo razmažemo po vrhu in obodu torte, da dobimo gladko, enakomerno plast.

6

Okrog dna torte v kremo v vtisnemo nekaj posipa, nato pa po robu torte nabrizgamo vrtince kreme. Torto do postrežbe shranimo v hladilnik.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.