
Peresniki z bučkami in skuto
Peresniki z bučkami in skuto

Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 šalotka
- 4 majhne bučke
- 3 stroki česna
- 300 g peresnikov
- majhen šopek bazilike
- naribana lupina 1 limone
- 50 g naribanega parmezana
- 50 g pinjol
- 20 g albuminske skute (rikote)
- sol
- poper
- parmezan za posip

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 šalotka
- 4 majhne bučke
- 3 stroki česna
- 300 g peresnikov
- majhen šopek bazilike
- naribana lupina 1 limone
- 50 g naribanega parmezana
- 50 g pinjol
- 20 g albuminske skute (rikote)
- sol
- poper
- parmezan za posip
Postopek
Šalotko in česen olupimo in drobno sesekljamo. Bučke razpolovimo in narežemo na tanke rezine. V veliki ponvi segrejemo olje in približno 8 minut pražimo šalotko in bučke. Ko začnejo spreminjati barvo, dodamo česen in pražimo še 2 minuti.
Baziliko sesekljamo, nekaj listkov prihranimo za okras. Pinjole prepražimo v ponvici brez maščobe. Testenine skuhamo po navodilih z embalaže. Odcedimo jih in nekaj vode prihranimo. Stresemo jih v ponev z bučkami, dodamo sesekljano baziliko, limonovo lupino, parmezan in pinjole. Začinimo s soljo in poprom ter premešamo. Na testenine damo skuto in nežno premešamo, da skuta ostane v kepicah. Posujemo s parmezanom, okrasimo z baziliko in postrežemo.