Kaj boste skuhali danes?
Skledica s pečeno cvetačo in brokolijem ter prelivom iz tahinija in humusa
Cvetača in brokoli, kot ju še ne poznate
Skledica s pečeno cvetačo in brokolijem ter prelivom iz tahinija in humusa
Cvetača in brokoli, kot ju še ne poznate
Sestavine
- 200 g cvetačnih cvetov
- 200 g brokolijevih cvetov
- 2 žlici oljčnega olja
- 250 g kuhane kvinoje
- 2 kuhani rdeči pesi
- velika pest mlade špinače
- 10 orehovih jedrc
- 2 žlici tahinija (sezamove paste)
- 3 žlice humusa
- 1 limona
- sol
Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
Top nasveti za pijače na zabavah
Vsaj tako pomembna kot izbira prigrizkov in glavnega menija, je ponudba pijače na praznični zabavi.
Če ste naveličani klasičnih krompirjevih prilog, vas bo ta navdušila
Gratin dauphinois oziroma dofineški krompir je tista praznična priloga, ki preseneti prav vse – tudi tiste, ki mislijo, da jih krompir ne more več navdušiti.
Sestavine
- 200 g cvetačnih cvetov
- 200 g brokolijevih cvetov
- 2 žlici oljčnega olja
- 250 g kuhane kvinoje
- 2 kuhani rdeči pesi
- velika pest mlade špinače
- 10 orehovih jedrc
- 2 žlici tahinija (sezamove paste)
- 3 žlice humusa
- 1 limona
- sol
Postopek
Dan prej spečemo cvetačo in brokoli. Pečico segrejemo na 200 °C. Cvetačo in brokoli damo v velik pekač, zabelimo z oljem in solimo. Pečemo 25 do 30 minut, da se zlato rjavo obarvata in spečeta. Pustimo, da se popolnoma ohladita.
Peso narežemo na rezine, orehe popražimo in nasekljamo. V 2 skledici razdelimo kuhano kvinojo, jo obložimo z na rezine narezano rdečo peso, nato s špinačo, cvetačo, brokolijem in orehi. V lončku zmešamo tahini, humus, sok ½ limone in 1 žlico vode. Solato zabelimo s prelivom, tik preden jemo. Preostalo polovico limone narežemo na krhlje in jo priložimo solati.
Nasvet
Kvinojo pred kuhanjem dobro oplaknemo z vročo vodo, da se znebimo naravno prisotnih grenkih snovi. Kuhamo jo 15 do 20 minut oziroma po navodilih na zavitku. Kvinojo lahko skuhamo že dan prej.
Nasvet
Za humus ločevinko čičerke (400 g) oplaknemo in odcedimo. Skupaj s sokom ½ limone, 1 strokom česna, 2 žlicama oljčnega olja, 2 žlicama tahinija in ščepom soli gladko zmeljemo v multipraktiku.