Čas za mehurčke: spremljava za brunch v originalni in božični različici
Mimoza, preprost, a učinkovit koktajl iz penečega vina in pomarančnega soka, je hitro postala priljubljena stalnica poznih zajtrkov in popoldanskih zabav.
V kozarec natočimo ohlajeno peneče vino, dodamo enako količino pomarančnega soka ter rob kozarca po želji okrasimo z rezino pomaranče. To je to, uživanje v mimozi se lahko začne.
Odlično se poda francoskim opečencem, vafljem, pitam in palačinkam, omletam in prefinjenim poširanim jajcem benedikt z žametno omako, drobnim kanapejem, opečencu z rezinami dimljenega lososa in bogato obloženim sendvičem. Še bolje se poda sproščenim druženjem in glasnemu smehu vesele družbe.
Mimoza za vse letne čase
Medtem ko nežno cvetje, po katerem je koktajl dobil ime, naznanja prihod pomladi, je mimoza v kozarcu primerna za vse sezone.
Priljubljenost mimoze je 'zakrivil' tudi slavni režiser Alfred Hitchcock. Le predvidevamo lahko, da je s svežino okusov in lahkotnostjo mehurčkov preganjal mrakobno in grozeče vzdušje svojih filmov. Velika ljubiteljica mimoz naj bi bila tudi angleška kraljica Elizabeta II., ki je pijačo prvič spoznala med obiskom južne Francije.
Prednost mimoze je ravno v tem, da je tako preprosta, da jo lahko pripravi vsak.
Nasveti za prvovrstno mimozo
Tudi pri izbiri penečega vina ne bomo preveč zapletali. Izbrali bomo suho peneče vino, recimo slovensko penino, italijanski prosecco, špansko cavo, francoski crémant, nemški sekt ... Najboljši francoski šampanjec ali drugo visokokakovostno peneče vino velja prihraniti za posebne priložnosti, ko ga ne bomo redčili s sokom, najcenejšemu in manj kakovostnemu penečemu vinu pa se bo bolje izogniti, če ne želimo druženja klavrno končati z glavobolom.
Pomarančni sok je lahko kupljen (a ne tisti iz koncentrata) ali sveže ožet, pomembno je le, da je dobro ohlajen in da ne vsebuje pulpe.
Mimoze ni treba mešati, saj bi s tem preveč vznemirili mehurčke, ki bi prehitro pobegnili iz kozarca. Za postrežbo najboljša izbira bo ozek in visok kozarec za peneča vina, ki mu pravijo tudi flavta ali tulipan.
Pisane različice
Mimozo lahko hitro prilagodimo svojemu okusu in splošni temi našega druženja. Če jo popestrimo s pomarančnim likerjem ali grenčico, takšni mimozi pravimo grand mimoza. Če penečemu vinu primešamo ananasov sok in vodko, bomo hitro še preveč uživali v flirtiniju, če bomo penečemu vinu dodali breskov pire, pa nas bo razveselil bellini.
Pripravimo lahko tudi katero od različic mimoze, denimo lemozo (z limonado), pamplemozo (z grenivkinim sokom), vermozo (s ciderjem) ali poinsettio (z brusničnim sokom). Slednja je posebno priljubljena v zimskem prazničnem času, saj se lepo poda klasični božični barvni shemi.
Fina božična mimoza
- 750 ml penečega vina
- 180 ml brusničnega soka (ali soka granatnega jabolka)
- jagodičje in rožmarin za okras
- V vsak kozarec nalijemo 30 ml soka, nato pa ga do vrha napolnimo z ohlajenim penečim vinom.
- Pred postrežbo v kozarec dodamo še dekoracijo iz svežega ali zamrznjenega jagodičja in rožmarina.
E-novice · Kulinarika
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se