Kaj boste skuhali danes?
Dušen cel piščanec z zelenjavo
Dušen cel piščanec z zelenjavo
Sestavine
- 250 g šalotke
- 8 manjših korenčkov
- 2 stebli stebelne zelene
- 2 manjša pora
- 2 žlici oljčnega olja
- 1,5 kg težak piščanec
- 4 dl piščančje jušne osnove
- 4 dl suhega belega vina
- 2 lovorova lista
- 2 vejici timijana
- 2 vejici peteršilja
- sol
- poper
Domači ferrero, ki se bo kar topil v ustih
Če si letos za praznike želite nekaj drugačnega od klasičnih piškotov, je domača različica priljubljenih čokoladnih kroglic popolna za slaščičarski izziv.
Pozabite na tatarski biftek, ta prigrizek je hit decembra
Pečen brie je hiter in preprost praznični prigrizek, ki vedno navduši. Idealen za nenapovedane goste, praznične večere in sproščena druženja doma.
Le 10 minut za beljakovinsko bogat zajtrk
Kosmiče lahko pripravimo na milijon različnih načinov. Če jih namočimo čez noč (overnight oats) in dodamo beljakovine v prahu, bo zajtrk še bolj uravnotežen in nasiten.
Sestavine
- 250 g šalotke
- 8 manjših korenčkov
- 2 stebli stebelne zelene
- 2 manjša pora
- 2 žlici oljčnega olja
- 1,5 kg težak piščanec
- 4 dl piščančje jušne osnove
- 4 dl suhega belega vina
- 2 lovorova lista
- 2 vejici timijana
- 2 vejici peteršilja
- sol
- poper
Postopek
Pečico segrejemo na 180 °C. Šalotke damo v skledo, jih prelijemo z vrelo vodo in pustimo 3 minute, nato jih odcedimo in olupimo. Korenčke olupimo, večje razpolovimo. Stebelno zeleno in por očistimo in narežemo na 5 cm dolge kose.
V veliki ponvi segrejemo žlico oljčnega olja in dodamo šalotko. Pražimo na srednji temperaturi, da se rahlo obarva. Dodamo preostalo zelenjavo in pražimo še 5 minut, da se tudi ta rahlo obarva. Zelenjavo s penovko poberemo iz ponve.
V ponev dodamo še žlico olja in na njem po vseh straneh rjavo popečemo piščanca. Vsakokrat, ko ga obrnemo, ga moramo pritisniti ob dno ponve, in ga redno obračati, da čim več površine pride v stik z dnom in bo lepo porjavel. Piščanca prenesemo v veliko kozico s tesno prilegajočo se pokrovko. Iz ponve odlijemo odvečno maščobo in jo spet pristavimo. Deglaziramo jo z jušno osnovo in vinom, pri čemer postrgamo zapečene delce.
Okrog piščanca razporedimo zelenjavo ter prilijemo vino in jušno osnovo. Okrog piščanca potaknemo še zelišča, solimo in popramo, pokrijemo s pokrovko in postavimo v srednji del pečice za 1 uro in 10 minut ali toliko časa, da iz piščanca, če ga prebodemo, pritečejo bistri sokovi. Ostranimo pokrovko in vrnemo v pečico še za 15 minut. Kuhanega piščanca vzamemo iz kozice in pustimo malo počivati, nato ga razrežemo. Razdelimo v globoke krožnike ter priložimo šalotko in zelenjavo. Zraven se prileže tudi pečen krompir.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Paradižnikova pita s testom z oljčnim oljem
Paradižnikova pita, ki je sočna in prijetna za tople poletne večere