© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Dušen cel piščanec z zelenjavo

Dušen cel piščanec z zelenjavo

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
GTB5_558x620_acf_cropped-1

Sestavine

  • 250 g šalotke
  • 8 manjših korenčkov
  • 2 stebli stebelne zelene
  • 2 manjša pora
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1,5 kg težak piščanec
  • 4 dl piščančje jušne osnove
  • 4 dl suhega belega vina
  • 2 lovorova lista
  • 2 vejici timijana
  • 2 vejici peteršilja
  • sol
  • poper
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 250 g šalotke
  • 8 manjših korenčkov
  • 2 stebli stebelne zelene
  • 2 manjša pora
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1,5 kg težak piščanec
  • 4 dl piščančje jušne osnove
  • 4 dl suhega belega vina
  • 2 lovorova lista
  • 2 vejici timijana
  • 2 vejici peteršilja
  • sol
  • poper

Postopek

1

Pečico segrejemo na 180 °C. Šalotke damo v skledo, jih prelijemo z vrelo vodo in pustimo 3 minute, nato jih odcedimo in olupimo. Korenčke olupimo, večje razpolovimo. Stebelno zeleno in por očistimo in narežemo na 5 cm dolge kose.

2

V veliki ponvi segrejemo žlico oljčnega olja in dodamo šalotko. Pražimo na srednji temperaturi, da se rahlo obarva. Dodamo preostalo zelenjavo in pražimo še 5 minut, da se tudi ta rahlo obarva. Zelenjavo s penovko poberemo iz ponve.

3

V ponev dodamo še žlico olja in na njem po vseh straneh rjavo popečemo piščanca. Vsakokrat, ko ga obrnemo, ga moramo pritisniti ob dno ponve, in ga redno obračati, da čim več površine pride v stik z dnom in bo lepo porjavel. Piščanca prenesemo v veliko kozico s tesno prilegajočo se pokrovko. Iz ponve odlijemo odvečno maščobo in jo spet pristavimo. Deglaziramo jo z jušno osnovo in vinom, pri čemer postrgamo zapečene delce.

4

Okrog piščanca razporedimo zelenjavo ter prilijemo vino in jušno osnovo. Okrog piščanca potaknemo še zelišča, solimo in popramo, pokrijemo s pokrovko in postavimo v srednji del pečice za 1 uro in 10 minut ali toliko časa, da iz piščanca, če ga prebodemo, pritečejo bistri sokovi. Ostranimo pokrovko in vrnemo v pečico še za 15 minut. Kuhanega piščanca vzamemo iz kozice in pustimo malo počivati, nato ga razrežemo. Razdelimo v globoke krožnike ter priložimo šalotko in zelenjavo. Zraven se prileže tudi pečen krompir.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.