Kaj boste skuhali danes?
Ribja jušna osnova
Z ribjo osnovo damo jedi polnejši in izrazitejši okus.
Ribja jušna osnova
Z ribjo osnovo damo jedi polnejši in izrazitejši okus.
Za ribjo osnovo uporabimo kosti, glave, plavuti in repe nemastnih belih rib, kot so morski list, romb, kirnja, morska žaba in škarpina, pa tudi majhne koščate ribe. Ribja juha in ribja osnova ali fond sta sorodnici, ne smemo pa ju zamenjevati. Osnova je temelj za druge jedi (juhe, omake in enolončnice), čista juha pa je samostojna jed.
Sestavine
- 1–1,5 kg kosti, glav in ribjih obrezkov
- 1 srednje velika čebula
- 100 g korenčka
- 100 g gomoljne zelene
- 100 g peteršiljevega korena
- košček pora
- začimbni šopek (lovorov list, majhna vejica rožmarina, majarona in timijana, nekaj vejic peteršilja in listič zelene)
- nekaj poprovih zrn
- malo soli
- 2–3 l vode
- 2 dl belega vina ali sok ½ limone (po želji)
Praznične decembrske jedi z božanskimi vonjavami in okus
Praznične jedi naj ostanejo domače, a z dodatkom pravih začimb dobijo novo toplino. Katere dišave ogrejejo telo in praznično mizo?
Tako bo pečenka pečena enakomerno (video)
Če želite, da pečenka ohrani lepo obliko in se enakomerno speče, jo morate pred pripravo dobro povezati z vrvico.
Top praznične sladice brez mlečnih izdelkov in jajc
Veganske praznične sladice brez masla, smetane, mleka in jajc: odlični preizkušeni recepti za goste, ki jedo vegansko ali se izogibajo mlečnim izdelkom in jajcem.
Sestavine
- 1–1,5 kg kosti, glav in ribjih obrezkov
- 1 srednje velika čebula
- 100 g korenčka
- 100 g gomoljne zelene
- 100 g peteršiljevega korena
- košček pora
- začimbni šopek (lovorov list, majhna vejica rožmarina, majarona in timijana, nekaj vejic peteršilja in listič zelene)
- nekaj poprovih zrn
- malo soli
- 2–3 l vode
- 2 dl belega vina ali sok ½ limone (po želji)
Postopek
Kosti temeljito operemo, škrge pa obvezno izrežemo. Odstranimo tudi vse strdke krvi, sicer osnova lahko zagreni. Ribje kosti, glave in plavuti damo v lonec, zalijemo z vodo, dodamo narezano zelenjavo in začimbe ter kuhljamo pol ure. Osnovo začinimo zelo zmerno ali pa je sploh ne začinimo, da kasneje z njo jedi ne presolimo. Malo pred koncem kuhanja dodamo vino ali limonov sok. Kuhano osnovo precedimo in ohladimo. V hladilniku jo lahko hranimo do 2 dni, lahko pa jo tudi zamrznemo.
Nasvet
Ribjo osnovo uporabljamo za zalivanje drugih jedi, ki jim s tem damo izrazitejši okus, ali v njej kuhamo oz. poširamo ribe. Manjše ribe in ribe, narezane na kose, položimo v vrelo ribjo osnovo, velike in cele ribe pa damo v hladno ribjo osnovo. Ko osnova zavre, temperaturo zmanjšamo in ribo kuhamo pod vreliščem na približno 95 °C. Tako pripravljeno ribo pri postrežbi zalijemo z malo ribje osnove in oljčnim oljem ali po želji s stopljenim maslom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Drevesca iz zimskega gozda
Pripravite ta drevesca, da jih boste lahko nastavili Božičku pod božično drevo!
Šunka v testu
Šunka v testu je še ena velikonočna klasika, ki ne sme manjkati na praznični mizi.
Lazanja z bučkami in morskimi sadeži
Sadje in penice s čokoladno pomako
Tako enostavno in preprosto - pa nikoli ne razočara. Otroci bodo navdušeni!