
Ribja jušna osnova
Z ribjo osnovo damo jedi polnejši in izrazitejši okus.
Ribja jušna osnova
Z ribjo osnovo damo jedi polnejši in izrazitejši okus.

Za ribjo osnovo uporabimo kosti, glave, plavuti in repe nemastnih belih rib, kot so morski list, romb, kirnja, morska žaba in škarpina, pa tudi majhne koščate ribe. Ribja juha in ribja osnova ali fond sta sorodnici, ne smemo pa ju zamenjevati. Osnova je temelj za druge jedi (juhe, omake in enolončnice), čista juha pa je samostojna jed.
Sestavine
- 1–1,5 kg kosti, glav in ribjih obrezkov
- 1 srednje velika čebula
- 100 g korenčka
- 100 g gomoljne zelene
- 100 g peteršiljevega korena
- košček pora
- začimbni šopek (lovorov list, majhna vejica rožmarina, majarona in timijana, nekaj vejic peteršilja in listič zelene)
- nekaj poprovih zrn
- malo soli
- 2–3 l vode
- 2 dl belega vina ali sok ½ limone (po želji)

Tako ne boste uničili nobenega steaka več
"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Če je vaš tofu brez okusa, ga niste pripravili pravilno
Poletje je čas za žar in piknike. Ti pa niso rezervirani, samo za mesojedce, na žaru se da odlično pripraviti tudi veganski tofu. Za vas smo rpipravili nekaj trikov kako pripraviti popoln tofu na žaru.

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi
Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.
Sestavine
- 1–1,5 kg kosti, glav in ribjih obrezkov
- 1 srednje velika čebula
- 100 g korenčka
- 100 g gomoljne zelene
- 100 g peteršiljevega korena
- košček pora
- začimbni šopek (lovorov list, majhna vejica rožmarina, majarona in timijana, nekaj vejic peteršilja in listič zelene)
- nekaj poprovih zrn
- malo soli
- 2–3 l vode
- 2 dl belega vina ali sok ½ limone (po želji)
Postopek
Kosti temeljito operemo, škrge pa obvezno izrežemo. Odstranimo tudi vse strdke krvi, sicer osnova lahko zagreni. Ribje kosti, glave in plavuti damo v lonec, zalijemo z vodo, dodamo narezano zelenjavo in začimbe ter kuhljamo pol ure. Osnovo začinimo zelo zmerno ali pa je sploh ne začinimo, da kasneje z njo jedi ne presolimo. Malo pred koncem kuhanja dodamo vino ali limonov sok. Kuhano osnovo precedimo in ohladimo. V hladilniku jo lahko hranimo do 2 dni, lahko pa jo tudi zamrznemo.
Nasvet
Ribjo osnovo uporabljamo za zalivanje drugih jedi, ki jim s tem damo izrazitejši okus, ali v njej kuhamo oz. poširamo ribe. Manjše ribe in ribe, narezane na kose, položimo v vrelo ribjo osnovo, velike in cele ribe pa damo v hladno ribjo osnovo. Ko osnova zavre, temperaturo zmanjšamo in ribo kuhamo pod vreliščem na približno 95 °C. Tako pripravljeno ribo pri postrežbi zalijemo z malo ribje osnove in oljčnim oljem ali po želji s stopljenim maslom.