Kaj boste skuhali danes?
Ribja jušna osnova
Z ribjo osnovo damo jedi polnejši in izrazitejši okus.
Ribja jušna osnova
Z ribjo osnovo damo jedi polnejši in izrazitejši okus.
Za ribjo osnovo uporabimo kosti, glave, plavuti in repe nemastnih belih rib, kot so morski list, romb, kirnja, morska žaba in škarpina, pa tudi majhne koščate ribe. Ribja juha in ribja osnova ali fond sta sorodnici, ne smemo pa ju zamenjevati. Osnova je temelj za druge jedi (juhe, omake in enolončnice), čista juha pa je samostojna jed.
Sestavine
- 1–1,5 kg kosti, glav in ribjih obrezkov
- 1 srednje velika čebula
- 100 g korenčka
- 100 g gomoljne zelene
- 100 g peteršiljevega korena
- košček pora
- začimbni šopek (lovorov list, majhna vejica rožmarina, majarona in timijana, nekaj vejic peteršilja in listič zelene)
- nekaj poprovih zrn
- malo soli
- 2–3 l vode
- 2 dl belega vina ali sok ½ limone (po želji)
Najboljši recepti za praznično večerjo brez mesa
Pri načrtovanju prazničnega menija se tu in tam srečamo s kakšnim izzivom, a z malo ustvarjalnosti in dobre volje, bomo tega hitro rešili z naborom pestrih jedi, ki bodo
Meni za božično večerjo: klasika malo drugače
Praznični obed naj bo bolj poseben, slavnosten, a ni prav nič narobe, če se bomo pri tem oprli na preizkušene kombinacije okusov in preverjene tehnike.
Prekinite s tradicijo: novi naj božični piškoti
Prazniki so čas, ko se poklanjamo tradicija, pa tudi priložnost, da na pladnje postavimo kaj novega, drznejšega in igrivega.
Sestavine
- 1–1,5 kg kosti, glav in ribjih obrezkov
- 1 srednje velika čebula
- 100 g korenčka
- 100 g gomoljne zelene
- 100 g peteršiljevega korena
- košček pora
- začimbni šopek (lovorov list, majhna vejica rožmarina, majarona in timijana, nekaj vejic peteršilja in listič zelene)
- nekaj poprovih zrn
- malo soli
- 2–3 l vode
- 2 dl belega vina ali sok ½ limone (po želji)
Postopek
Kosti temeljito operemo, škrge pa obvezno izrežemo. Odstranimo tudi vse strdke krvi, sicer osnova lahko zagreni. Ribje kosti, glave in plavuti damo v lonec, zalijemo z vodo, dodamo narezano zelenjavo in začimbe ter kuhljamo pol ure. Osnovo začinimo zelo zmerno ali pa je sploh ne začinimo, da kasneje z njo jedi ne presolimo. Malo pred koncem kuhanja dodamo vino ali limonov sok. Kuhano osnovo precedimo in ohladimo. V hladilniku jo lahko hranimo do 2 dni, lahko pa jo tudi zamrznemo.
Nasvet
Ribjo osnovo uporabljamo za zalivanje drugih jedi, ki jim s tem damo izrazitejši okus, ali v njej kuhamo oz. poširamo ribe. Manjše ribe in ribe, narezane na kose, položimo v vrelo ribjo osnovo, velike in cele ribe pa damo v hladno ribjo osnovo. Ko osnova zavre, temperaturo zmanjšamo in ribo kuhamo pod vreliščem na približno 95 °C. Tako pripravljeno ribo pri postrežbi zalijemo z malo ribje osnove in oljčnim oljem ali po želji s stopljenim maslom.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Testenine alfredo
Preprosteje ne gre. Za testenine alfredo, ki se kar topijo v ustih, potrebujete le par sestavin, priprava pa je smešno hitra in enostavna.
Pašteta iz piščančjih jetrc in rozin
Pâté de foie de poulet aux raisins secs
Misisipijska čokoladna pita
Misisipijska čokoladna pita ali Mississippi mud pie navduši z bogatim čokoladnim okusom