
Ribja jušna osnova
Z ribjo osnovo damo jedi polnejši in izrazitejši okus.
Ribja jušna osnova
Z ribjo osnovo damo jedi polnejši in izrazitejši okus.

Za ribjo osnovo uporabimo kosti, glave, plavuti in repe nemastnih belih rib, kot so morski list, romb, kirnja, morska žaba in škarpina, pa tudi majhne koščate ribe. Ribja juha in ribja osnova ali fond sta sorodnici, ne smemo pa ju zamenjevati. Osnova je temelj za druge jedi (juhe, omake in enolončnice), čista juha pa je samostojna jed.
Sestavine
- 1–1,5 kg kosti, glav in ribjih obrezkov
- 1 srednje velika čebula
- 100 g korenčka
- 100 g gomoljne zelene
- 100 g peteršiljevega korena
- košček pora
- začimbni šopek (lovorov list, majhna vejica rožmarina, majarona in timijana, nekaj vejic peteršilja in listič zelene)
- nekaj poprovih zrn
- malo soli
- 2–3 l vode
- 2 dl belega vina ali sok ½ limone (po želji)

Dončićeva Anamaria s sledilci delila podatek, ki so ga vsi želeli
Anamaria Goltes je na Instagramu objavila preprosto poletno sladico in sprožila val povpraševanja. Zdaj je delila še recept za jed, s katero se verjetno sladka tudi Luka Dončić.

Našli smo recept za najboljšo poletno juho
Čisto mogoče je, da smo našli recept za popolno poletno juho. Prepričala nas je z okusi, teksturo … še barva je čudovita. Preizkusite jo še vi.

Starodavna sladica, ki jo morate poskusiti to poletje
Če vas pot zanese na otok Rab, poskusite rabsko torto in takoj vam bo jasno, zakaj mu pravijo otok sreče. Če ste se že vrnili z morja, pa si srečo pričarajte kar doma.
Sestavine
- 1–1,5 kg kosti, glav in ribjih obrezkov
- 1 srednje velika čebula
- 100 g korenčka
- 100 g gomoljne zelene
- 100 g peteršiljevega korena
- košček pora
- začimbni šopek (lovorov list, majhna vejica rožmarina, majarona in timijana, nekaj vejic peteršilja in listič zelene)
- nekaj poprovih zrn
- malo soli
- 2–3 l vode
- 2 dl belega vina ali sok ½ limone (po želji)
Postopek
Kosti temeljito operemo, škrge pa obvezno izrežemo. Odstranimo tudi vse strdke krvi, sicer osnova lahko zagreni. Ribje kosti, glave in plavuti damo v lonec, zalijemo z vodo, dodamo narezano zelenjavo in začimbe ter kuhljamo pol ure. Osnovo začinimo zelo zmerno ali pa je sploh ne začinimo, da kasneje z njo jedi ne presolimo. Malo pred koncem kuhanja dodamo vino ali limonov sok. Kuhano osnovo precedimo in ohladimo. V hladilniku jo lahko hranimo do 2 dni, lahko pa jo tudi zamrznemo.
Nasvet
Ribjo osnovo uporabljamo za zalivanje drugih jedi, ki jim s tem damo izrazitejši okus, ali v njej kuhamo oz. poširamo ribe. Manjše ribe in ribe, narezane na kose, položimo v vrelo ribjo osnovo, velike in cele ribe pa damo v hladno ribjo osnovo. Ko osnova zavre, temperaturo zmanjšamo in ribo kuhamo pod vreliščem na približno 95 °C. Tako pripravljeno ribo pri postrežbi zalijemo z malo ribje osnove in oljčnim oljem ali po želji s stopljenim maslom.