© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Losos z zeliščno skorjico in krompir s kozicami

Losos z zeliščno skorjico in krompir s kozicami

Čas priprave 45 min + mariniranje
Zahtevnost Enostavno
Količina za 8 oseb
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Sestavine

  • 2 žlički koriandrovih semen
  • 2 žlici grobe morske soli
  • losos s kožo, težak 1 kg
  • 1 kg drobnega krompirja
  • 150 g masla
  • 70 g kozic
  • sok 2 limon
  • sol in poper

zeliščna skorjica

  • šopek peteršilja
  • šopek kopra
  • 1 žlica angleške gorčice v prahu
  • nekaj zrn črnega popra
  • naribana lupinica 1 bio limone
  • ščep soli
  • 50 g kaper
  • 150 g svežih belih krušnih drobtin (iz kruha, starega 1 dan)
  • 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja

Sestavine

  • 2 žlički koriandrovih semen
  • 2 žlici grobe morske soli
  • losos s kožo, težak 1 kg
  • 1 kg drobnega krompirja
  • 150 g masla
  • 70 g kozic
  • sok 2 limon
  • sol in poper

zeliščna skorjica

  • šopek peteršilja
  • šopek kopra
  • 1 žlica angleške gorčice v prahu
  • nekaj zrn črnega popra
  • naribana lupinica 1 bio limone
  • ščep soli
  • 50 g kaper
  • 150 g svežih belih krušnih drobtin (iz kruha, starega 1 dan)
  • 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja

Postopek

1

Koriandrova semena popražimo in stremo, nato zmešamo s soljo in posujemo po vsej površini lososa. Pokrijemo ga in za 1 uro postavimo v hladilnik, nato ga nežno, a temeljito speremo pod tekočo vodo in osušimo s papirnato brisačko.

2

Krompir po želji olupimo in večje gomolje po potrebi razpolovimo. Vse damo v veliko kozico z rahlo osoljeno hladno vodo in zavremo, nato pa nežno kuhamo 8 do 10 minut oziroma toliko časa, da se tako zmehčajo, da jih lahko prebodemo s konico noža. Dobro jih odcedimo.

3

Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Peteršilj in koper grobo nasekljamo in damo v kuhinjski sekljalnik. Dodamo gorčico v prahu, poprova zrna, limonovo lupinico in sol ter drobno sesekljamo. Dodamo odcejene in oplaknjene kapre, krušne drobtine in olje ter dobro zmešamo.

4

Lososa s kožo navzdol položimo v velik pekač in okrog razporedimo krompir. Vso površino lososa obložimo z zeliščnimi drobtinami, pri tem jih nekoliko pritisnemo nanj. Krompir obložimo z maslom, narezanim na koščke, solimo in popramo. Pekač postavimo v pečico in pečemo 20 minut. Nato krompirju in maslu primešamo kozice in pečemo še 5 minut.

5

Pekač vzamemo iz pečice, lososa prelijemo z limonovim sokom in ga postrežemo s krompirjem s kozicami.

Priljubljeni recepti

Hrustljave ribje pogačice

Odlična večerja za otroke ali prigrizek ob večernem druženju s prijatelji

1 h
Zahtevno

Špageti s puranjimi mesnimi kroglicami

Naj bodo špageti tokrat z mesnimi kroglicami v paradižnikovi omaki, popestrimo pa jih s svežo baziliko.

45 min
Enostavno

Rumove kroglice

Neverjetno preproste in absolutno odlične - rumove kroglice bodo očarale vse odrasle sladkosnede.

45 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.