Kaj boste skuhali danes?
Ušesca z repnimi cimami
Pripravite si slastne orecchiette con cime di rapa.
Ušesca z repnimi cimami
Pripravite si slastne orecchiette con cime di rapa.
To apulijsko poslastico in druge odlične recepte z vseh koncev Apeninskega polotoka poiščite v naši tematski izdaji Pristno italijansko.
Sestavine
- 1 kg repnih cim
- 50 g krušnih drobtin
- sol
- 1 strok česna
- 3 slani fileji sardonov (inčunov) v olju
- 0,3 dl ekstra deviškega oljčnega olja
testo za ušesca
- (za pribl. 690 g ali 7 porcij; lahko uporabimo tudi kupljena ušesca)
- 500 g finega zdroba trde pšenice (semola di grano duro rimacinata)
- 190 g mlačne vode
Letos si na Dunaju privoščite to tradicionalno poslastico
Šmorn, klobase, medenjaki, torta Sacher in enormne količine kuhanega vina in jabolčnika vabijo na predbožični Dunaj, nas pa je prepričala ta znamenita sladica.
Namesto potice: najlepše božične pletenice
Mehke babke in dišeče pletenice so nepogrešljive v prazničnem času. Izbrali smo najlepše božične pletenice z bogatimi nadevi za popolno sladko omizje.
Triki za mesno štruco, ki bo hkrati sočna in kompaktna
Naučite se pripraviti posebno vrsto mesne štruce, ki ji pravimo pečenka Štefani. Zdi se preprosta, a skriva nekaj pasti. Z našimi nasveti bo obenem sočna in kompaktna.
Sestavine
- 1 kg repnih cim
- 50 g krušnih drobtin
- sol
- 1 strok česna
- 3 slani fileji sardonov (inčunov) v olju
- 0,3 dl ekstra deviškega oljčnega olja
testo za ušesca
- (za pribl. 690 g ali 7 porcij; lahko uporabimo tudi kupljena ušesca)
- 500 g finega zdroba trde pšenice (semola di grano duro rimacinata)
- 190 g mlačne vode
Postopek
Za testenine v moki naredimo jamico in vanjo vlijemo vodo. Z vilicami in strgalom za testo začnemo mesiti, tako da moka popolnoma vpije vodo. Mesimo toliko časa, da dobimo homogeno testo, trajalo bo kakih 10 minut. Testo pokrijemo s krpo in pustimo počivati 15 minut na sobni temperaturi.
Nato iz testa oblikujemo svaljke premera približno 1 cm, ki jih narežemo na 1 cm dolge koščke. Te oblikujemo v ušesca: z jedilnim nožem z gladkim rezilom vsak košček povlečemo proti sebi po delovni površini, da dobimo nekakšne školjkice, nato jih zasukamo navzven.
Repne cime preberemo in operemo. Stebla odstranimo in uporabimo samo mehke notranje liste. V ponvi na polovici olja popražimo drobtine. V veliki kozici zavremo obilo osoljene vode, dodamo repne cime in jih kuhamo 5 minut, nato dodamo ušesca in kuhamo še približno 5 minut (če imamo suhe testenine, pa sledimo navodilom na zavitku), da so kuhane na zob.
Medtem v ponev kanemo preostalo olje, dodamo neolupljen česnov strok, ki smo ga rahlo natrli s ploščino noža, in fileje sardonov. Na zmernem ognju pražimo, da se sardoni razpustijo. Nato česen odstranimo, v ponev pa dodamo odcejene testenine z repnimi cimami. Potresemo s praženimi drobtinami in pomešamo, nato pa postrežemo.
Nasvet
Če nimamo repnih cim, lahko za ta recept uporabimo 500 g brokolija, ki ga narežemo na koščke.