Kaj boste skuhali danes?
Ušesca z repnimi cimami
Pripravite si slastne orecchiette con cime di rapa.
Ušesca z repnimi cimami
Pripravite si slastne orecchiette con cime di rapa.
To apulijsko poslastico in druge odlične recepte z vseh koncev Apeninskega polotoka poiščite v naši tematski izdaji Pristno italijansko.
Sestavine
- 1 kg repnih cim
- 50 g krušnih drobtin
- sol
- 1 strok česna
- 3 slani fileji sardonov (inčunov) v olju
- 0,3 dl ekstra deviškega oljčnega olja
testo za ušesca
- (za pribl. 690 g ali 7 porcij; lahko uporabimo tudi kupljena ušesca)
- 500 g finega zdroba trde pšenice (semola di grano duro rimacinata)
- 190 g mlačne vode
Tako se skuha prava domača jota po starem receptu
Jota je prima jed na žlico, ki še posebno tekne pozimi. In čeprav ji pravimo enolončnica, jo pravzaprav kuhamo v treh loncih.
Tako pire pripravi chef z 31 Michelinovimi zvezdicami
Težko bi našli jed, ki je preprostejša in bolj vsestranska od krompirjevega pireja. Slastna je že osnovna različica, mi pa smo za vas zbrali nekaj prav posebnih idej.
Božanski čufti v paradižnikovi enolončnici, ki pogreje in nasiti
Morda smo res bolj navajeni čuftov v paradižnikovi omaki, ampak v paradižnikovi juhi so res odlični - to je preprost recept, ki ga boste pripravljali znova in znova.
Sestavine
- 1 kg repnih cim
- 50 g krušnih drobtin
- sol
- 1 strok česna
- 3 slani fileji sardonov (inčunov) v olju
- 0,3 dl ekstra deviškega oljčnega olja
testo za ušesca
- (za pribl. 690 g ali 7 porcij; lahko uporabimo tudi kupljena ušesca)
- 500 g finega zdroba trde pšenice (semola di grano duro rimacinata)
- 190 g mlačne vode
Postopek
Za testenine v moki naredimo jamico in vanjo vlijemo vodo. Z vilicami in strgalom za testo začnemo mesiti, tako da moka popolnoma vpije vodo. Mesimo toliko časa, da dobimo homogeno testo, trajalo bo kakih 10 minut. Testo pokrijemo s krpo in pustimo počivati 15 minut na sobni temperaturi.
Nato iz testa oblikujemo svaljke premera približno 1 cm, ki jih narežemo na 1 cm dolge koščke. Te oblikujemo v ušesca: z jedilnim nožem z gladkim rezilom vsak košček povlečemo proti sebi po delovni površini, da dobimo nekakšne školjkice, nato jih zasukamo navzven.
Repne cime preberemo in operemo. Stebla odstranimo in uporabimo samo mehke notranje liste. V ponvi na polovici olja popražimo drobtine. V veliki kozici zavremo obilo osoljene vode, dodamo repne cime in jih kuhamo 5 minut, nato dodamo ušesca in kuhamo še približno 5 minut (če imamo suhe testenine, pa sledimo navodilom na zavitku), da so kuhane na zob.
Medtem v ponev kanemo preostalo olje, dodamo neolupljen česnov strok, ki smo ga rahlo natrli s ploščino noža, in fileje sardonov. Na zmernem ognju pražimo, da se sardoni razpustijo. Nato česen odstranimo, v ponev pa dodamo odcejene testenine z repnimi cimami. Potresemo s praženimi drobtinami in pomešamo, nato pa postrežemo.
Nasvet
Če nimamo repnih cim, lahko za ta recept uporabimo 500 g brokolija, ki ga narežemo na koščke.