Kaj boste skuhali danes?
Šarenka z luštrekom, grahovim pirejem in hrustljavimi mladimi čebulicami
Šarenka z luštrekom, grahovim pirejem in hrustljavimi mladimi čebulicami
Sestavine
- 2 očiščeni postrvi šarenki (pribl. 350 g)
- 1–2 žlici oljčnega olja
- prgišče luštrekovih listov
- 2 žlički masla
- ½ limone
- 1 žlica riževe moke
- lupina 1 limete
- 3 mlade čebulice
- 2 dl rastlinskega olja
- sol
- poper
grahov pire
- 1 čebula
- lupina in sok 1 limone
- 1 žlica masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 100 g špinače
- 150 g zamrznjenega graha
- brizg belega vina
- 10 luštrekovih listov
- 1 žlica crème fraîche ali kisle smetane
- ščepec soli
priloga (po želji)
- mladi krompir
- zelena solata
To je skrivnost popolnega pasulja, kot so ga kuhale naše babice
Pasulj je klasična fižolova enolončnica, ki pogreje telo in dušo. Spoznajte njegovo tradicijo, različice po Sloveniji in preverjen recept za popoln domač pasulj.
Tudi sladkorni bolniki se lahko sladkajo brez slabe vesti
14. november je svetovni dan sladkorne bolezni. Živeti z njo pa ne pomeni, da se je treba čemur koli odpovedati, niti sladicam.
Čudovito pisane in okusne jedi iz korenovk za hladne dni
Korenovke so pravi jesenski zaklad – vsestranske, hranljive in čudovito pisane. Z njimi lahko ustvarimo jedi, ki očarajo na pogled in navdušijo z okusom.
Sestavine
- 2 očiščeni postrvi šarenki (pribl. 350 g)
- 1–2 žlici oljčnega olja
- prgišče luštrekovih listov
- 2 žlički masla
- ½ limone
- 1 žlica riževe moke
- lupina 1 limete
- 3 mlade čebulice
- 2 dl rastlinskega olja
- sol
- poper
grahov pire
- 1 čebula
- lupina in sok 1 limone
- 1 žlica masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 100 g špinače
- 150 g zamrznjenega graha
- brizg belega vina
- 10 luštrekovih listov
- 1 žlica crème fraîche ali kisle smetane
- ščepec soli
priloga (po želji)
- mladi krompir
- zelena solata
Postopek
Najprej naredimo pire. Luštrekove liste operemo. Čebulo tanko narežemo in jo skupaj z limonovo lupino ter ščepcem soli pri nizki temperaturi pražimo na maslu in olju 8 do 10 minut, da se zmehča. Dodamo špinačo, grah in vino in kuhamo, dokler vino ne izpari. Občasno premešamo. Prilijemo 1 dl vode, pustimo, da rahlo zavre, in kuhamo približno 2 minuti, da je grah skuhan. Dodamo luštrek in crème fraîche. Na hitro premešamo, da listi ovenejo, nato pa dodamo limonov sok in spiriramo v multipraktiku, da nastane svilnato gladek pire. Predenemo ga v kozico in ga pogrejemo, preden postrežemo.
Pečico segrejemo na 220 °C. Limono narežemo na tanke rezine. Ribi premažemo z malo oljčnega olja in ju v notranjosti solimo in popramo. V vsako ribo vložimo nekaj luštrekovih listov, rezin limone in noževih konic masla. Na papir za peko položimo kos aluminijaste folije, ki naj bo večji od papirja za peko. Ribi položimo na sredino in nad njima zvijemo konce folije, da dobimo zaprt zavoj. V pečico ju damo za 15 minut, nato zavoj odpremo in pečemo še 5 minut. Potem ribi vzamemo iz pečice in ju pustimo počivati 5 minut, medtem ko pripravimo hrustljavo mlado čebulico. Ribi morata biti svetlo rožnate barve, sočni in zelo mehki, da zlahka odstranimo kožo in kosti.
Čebulice razpolovimo in polovice po dolgem narežemo na koščke v velikosti vžigalic. V skledo stresemo riževo moko, limetino lupino in ščepec soli. Dodamo čebulico in premešamo, da se je moka prime. V kozico vlijemo olje (pazimo, da ne napolni več kot tretjino kozice) in ga segrejemo na zmerni temperaturi. Čebulico ocvremo, da zacvrči. Če začne zelo hitro rjaveti ali se pražiti, znižamo temperaturo. Cvremo jo približno 3 do 5 minut, da je hrustljava, a ne preveč rjava, in jo nato odcedimo na papirnati brisači.
Ko postrežemo, razporedimo pire po krožniku, nanj položimo šarenki in vse skupaj potresemo s čebulico. Zraven lahko ponudimo pečen krompir v kosih in svežo zeleno solato.
Podobni recepti
Priljubljeni recepti
Zamrznjen jogurt s čajem in sezamovim karamelom
Špinačna rulada s kremnim sirom in sušenimi paradižniki
Čokoladne kocke Rigó Jancsi
Pražen riž z jajci in slanino
Razširite kulinarična obzorja in namesto klasične rižote pripravite pražen riž. Uporabite lahko tudi ostanke kuhanega riža.