© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kaj boste skuhali danes?

Ozadje

Šarenka z luštrekom, grahovim pirejem in hrustljavimi mladimi čebulicami

Šarenka z luštrekom, grahovim pirejem in hrustljavimi mladimi čebulicami

Čas priprave 1 h
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
GFO0617-Trout_with_lovage_pea_puree-1_558x620_acf_cropped

Sestavine

  • 2 očiščeni postrvi šarenki (pribl. 350 g)
  • 1–2 žlici oljčnega olja
  • prgišče luštrekovih listov
  • 2 žlički masla
  • ½ limone
  • 1 žlica riževe moke
  • lupina 1 limete
  • 3 mlade čebulice
  • 2 dl rastlinskega olja
  • sol
  • poper

grahov pire

  • 1 čebula
  • lupina in sok 1 limone
  • 1 žlica masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 100 g špinače
  • 150 g zamrznjenega graha
  • brizg belega vina
  • 10 luštrekovih listov
  • 1 žlica crème fraîche ali kisle smetane
  • ščepec soli

priloga (po želji)

  • mladi krompir
  • zelena solata
krvavica s kislo repo

Tako krvavice ne bodo počile

Peka krvavic marsikomu dela preglavice in si jih zato privošči le v kakšni dobri domači gostilni. Tako jih pravilno spečete, da ne počijo in ostanejo hrustljave.

Sestavine

  • 2 očiščeni postrvi šarenki (pribl. 350 g)
  • 1–2 žlici oljčnega olja
  • prgišče luštrekovih listov
  • 2 žlički masla
  • ½ limone
  • 1 žlica riževe moke
  • lupina 1 limete
  • 3 mlade čebulice
  • 2 dl rastlinskega olja
  • sol
  • poper

grahov pire

  • 1 čebula
  • lupina in sok 1 limone
  • 1 žlica masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 100 g špinače
  • 150 g zamrznjenega graha
  • brizg belega vina
  • 10 luštrekovih listov
  • 1 žlica crème fraîche ali kisle smetane
  • ščepec soli

priloga (po želji)

  • mladi krompir
  • zelena solata

Postopek

1

Najprej naredimo pire. Luštrekove liste operemo. Čebulo tanko narežemo in jo skupaj z limonovo lupino ter ščepcem soli pri nizki temperaturi pražimo na maslu in olju 8 do 10 minut, da se zmehča. Dodamo špinačo, grah in vino in kuhamo, dokler vino ne izpari. Občasno premešamo. Prilijemo 1 dl vode, pustimo, da rahlo zavre, in kuhamo približno 2 minuti, da je grah skuhan. Dodamo luštrek in crème fraîche. Na hitro premešamo, da listi ovenejo, nato pa dodamo limonov sok in spiriramo v multipraktiku, da nastane svilnato gladek pire. Predenemo ga v kozico in ga pogrejemo, preden postrežemo.

2

Pečico segrejemo na 220 °C. Limono narežemo na tanke rezine. Ribi premažemo z malo oljčnega olja in ju v notranjosti solimo in popramo. V vsako ribo vložimo nekaj luštrekovih listov, rezin limone in noževih konic masla. Na papir za peko položimo kos aluminijaste folije, ki naj bo večji od papirja za peko. Ribi položimo na sredino in nad njima zvijemo konce folije, da dobimo zaprt zavoj. V pečico ju damo za 15 minut, nato zavoj odpremo in pečemo še 5 minut. Potem ribi vzamemo iz pečice in ju pustimo počivati 5 minut, medtem ko pripravimo hrustljavo mlado čebulico. Ribi morata biti svetlo rožnate barve, sočni in zelo mehki, da zlahka odstranimo kožo in kosti.

3

Čebulice razpolovimo in polovice po dolgem narežemo na koščke v velikosti vžigalic. V skledo stresemo riževo moko, limetino lupino in ščepec soli. Dodamo čebulico in premešamo, da se je moka prime. V kozico vlijemo olje (pazimo, da ne napolni več kot tretjino kozice) in ga segrejemo na zmerni temperaturi. Čebulico ocvremo, da zacvrči. Če začne zelo hitro rjaveti ali se pražiti, znižamo temperaturo. Cvremo jo približno 3 do 5 minut, da je hrustljava, a ne preveč rjava, in jo nato odcedimo na papirnati brisači.

4

Ko postrežemo, razporedimo pire po krožniku, nanj položimo šarenki in vse skupaj potresemo s čebulico. Zraven lahko ponudimo pečen krompir v kosih in svežo zeleno solato.

Priljubljeni recepti

Brodet

Enostavno

Škotska jajca s šparglji in majonezno pomako

Pripravo škotskih jajc si lahko olajšate tako, da uporabite preostanek pirhov

1 h
Enostavno

Juha s špinačo, lečo in karijem

Špinačna juha, bogata z železom, diši po daljnjih krajih. Prijetno vas bo nasitila in razveselila v vsakem letnem času.

1 h
Enostavno

Žepki s paradižnikom, mocarelo in salamo

Hiter prigrizek za spremljavo k druženjem pred ekranom

50 min
Enostavno

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.